2013-06-23 00:25

Betessläpp

I måndags åkte Tubbe och Bisse på bete, ikväll var det Cia och Kaxes tur.

En "liten" bildkavalkad från detta.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-10-11 00:03

Unge herr Josefssons hyss

Det är fantastiskt vad barn snappar upp saker fort. Just nu är Tibbe i en fas där han ena sekunden lär sig att leka ta-fatt, för att i nästa applådera åt något han ser på tv.

Igår upptäckte han att mamma är kittlig och det har roat honom mycket. Hela tiden tigger han om att bli upplyft, för att sedan slicka eller gnaga på mig tills jag vrider mig av skratt. Själv skrattar han också så att han kiknar, att försöka lägga honom är en pärs utan dess like. En ganska trevlig pärs dock, om än tidskrävande. Igår somnade han först framåt 22, jag som trodde hästarna skulle få komma in tidigt.Skitungen är ute och busarPeka med hela handen kan han minsann, ska det bli en militär till farfars stora glädje måntro?Att få till en poseringsbild med båda hundarna och Tibbe gick bara inte, knappt ens bara med Abby och honom

Annars har jag fotograferat hästarna lite under dagarna som gått, så nu följer en bildkavalkad på samtliga småttingar.KaxeTubbeBästisarnaCiaCiaPå den här bilden tycker jag att hon är så enormt lik pappa Ruter, vilket hon är även IRLBisse vet jag inte vem han är lik, varken mamma eller pappa riktigt...Han är fin ändå......och tycker att det räcker om han själv håller i grimskaftetBisse kelgris

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-10-06 21:00

Upp och ner

Som vanligt har livet både sina toppar och dalar. Det som präglat oss sista tiden är sorgen efter en kär familjemedlem, men vi har även varit ute på en del roligheter.

Förra torsdagen, den 27:e september fick så slutligen Lilla F somna in. Det var planerat eftersom det inte fanns något mer att göra gällande tumören, men vi ville att hon skulle få en fin sista sommar innan det var dags. Trots att det inte kom som någon överraskning och trots att det "bara" är en katt, vilket inte är så bara i vår familj, var det oerhört sorgligt att mista henne.


F som den livsnjutare hon var


F föddes hos mig, men flyttade till Bobbe när han fick sin första lägenhet. Då var hon ca 8 månader gammal, det var i årsskiftet 2002/2003. Sedan dess har hon varit hans katt och som den mycket egensinniga dam hon varit har hon också tydligt visat det. Matte var inte särskilt önskvärd när hon och husse flyttade ihop, men senaste tiden tror jag faktiskt att vi hann försonas. Nu vilar hon under sina björkar, en favoritplats hon haft ända sen vi flyttade till Skogsberg.

Jag har dragit igång mina studier igen. Läser lite litteraturvetenskap för att få upp lusten igen och det är SÅ kul! Det är lite svårt att klämma in det i ordinarie schema, med gård, barn, djur osv men hittills fungerar det. Lite försiktigt har jag också tagit upp mina lärarstudier igen också, förhoppningsvis ska det kunna bli i större omfattning till våren. Det beror dock lite på hur det blir med förskoleplats för Tibbe.

I övrigt har jag senaste veckan gjort av med pengar på både olustiga och lustfyllda sätt. Förra helgen besökte jag och min mor bokmässan i Göteborg. Två dagar var vi där och det var precis som vanligt fantastiskt! Bara att få vara på plats är härligt och lite shoppat blev det också. På måndagen var det dock dags för tandläkarbesök, mindre roligt. En tillfällig lagning och hot om rotfyllning blev resultatet, jag ska dit om drygt en månad igen.

Ett annat sätt att göra av med pengar är att stalla in hästar. Igår hämtade vi hem ston + föl och idag har vi hämtat strö åt dem. Imorgon stallas de in för året och även om det är både dyrt och slitigt är det himla skönt att ha dem hemma. Pausen i sommar har varit välbehövlig, men nu är jag sugen igen. Tubbe var jag ute och tömkörde en kväll i veckan och trots att han inte gjort det sen i våras var han helt trygg med sin uppgift. Styrningen fungerar väl sådär, men det kommer.

Sen har vi ju Tibbe med. Han växer, men mest framträdande är ändå den mentala utvecklingsfas han just nu befinner sig i. Han härmar ljud, rörelser och ansiktsuttryck. Han har kommit på att han kan göra tvärtemot vad vi ber honom om, men än så länge har det bara tagit sig uttryck i bus. Han kryper och står, men verkar inte särskilt villig att försöka börja göra sig förstådd verbalt ännu.

Bokmässebesöket var egentligen en förevändning, om än en väldigt trevlig sådan, för att jag skulle komma hemifrån. Sedan en vecka tillbaks har vi nämligen helt avbrutit amningen eftersom höstkylan orsakar mig så stora bröstsmärtor. Det har hittills fungerat helt problemfritt, vilket är väldigt skönt.


Min härliga, busiga unge!


Världens finurligaste är han...


...men också en fundersam herre.

Och, det här känns helt sjukt att skriva, imorgon är det bara en vecka kvar tills han fyller ett år. Ett ÅR! Jag kanske borde försöka få klart min förlossningsberättelse tills dess...


Tibbe vet hur mycket han fyller!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-07-07 21:52

Laddar inför premiering

Imorgon är det en vecka kvar innan premieringen på Hargs gård utanför Kisa äger rum. Två hästar har jag anmälda.

Dessa två är såklart mina stiliga 1-åriga pojkar. Förra helgen tog vi hem dem från betet och nu har vi satt igång lite smått med visningsträningen.Kaxe har vuxit massor under betet!

Efter att ha tränat en stund får de komma in i sina boxar för att äta lite och vara ifred från insekterna. Då blir man väääldigt trött, åtminstone om man heter Kaxe.Tryggt och skönt att slumra i sin egen gamla säng.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-07-02 23:25

Nu är det klippt!

Ja, gräset alltså...

Dagen har av mig och min morbror ägnats åt att slå den första vallen för året. Nu hoppas vi på torkväder.


Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-07-01 23:52

The Boys is back!

Idag fick grabbarna grus återvända hem till Skogsberg, betydligt större än när de lämnade för två månader sen.

Dagens stora begivenhet bestod av hämtning av Kaxe och Tubbe. De har gått på bete utanför Skänninge sen i början av maj och spurtat duktigt vad det gäller tillväxt. På tisdag kommer hovslagaren och ser över deras fossingar och sen är det visningsträning som gäller. Jag har nämligen anmält dem till premieringen i Kisa den 15 juli (och jag är redan nervös...).

Grabbarna skötte sig som vanligt mycket bra, lastningen gick smidigt liksom hemresan och hagsläppet. Tänkte att det kanske skulle bli lite livligt här hemmavid eftersom Dolly är brunstig och pojkarna ju kommit på att de är pojkar, men det har faktiskt inte hörts ett ljud. Ja, inte från Kaxe eller Tubbe i alla fall, småfölen piper, hummar och gnäggar dock och är väldigt nyfikna på tonåringarna som hittat hit.


Kaxe och Tubbe i sin kära gamla hage.Kaxe spanar, med måttligt intresse, på stona med föl.


Under tiden som vi körde hem hästar umgicks Tibbe med mormor. De kommer ganska bra överens de där två och hittar på en hel del bus.


Leker "slå händerna i bordet", mycket uppskattat på flera håll.


I torsdags var jag hos veterinären med Atos och Lilla F. Atos har haft knölar på ryggen till och från, jag har avfärdat det som fettknölar. Nu var det en som vuxit till sig riktigt rejält, så eftersom jag lätt oroar mig och dessutom ändå skulle åka med Lilla F fick han följa med. Det visade sig vara en inflammerad talgkörtel som smidigt plockades bort och såret ser jättefint ut, skönt!

Lilla F fick däremot mindre trevliga besked. För ca ett år sedan upptäckte vi en örontumör på henne och den har vi hållt på och bråkat med några varv. Nu är den tillbaka och har spridit sig på ett sådant sätt att det är omöjligt att göra något mer för henne. Hon är än så länge pigg, alert och obesvärad av den (vad vi kan se i alla fall), så vi försöker ge henne en så bra sista tid som hon kan få.Lilla F är ute och spatserar.


Tyvärr är det både upp och ner i livet, men det är tur att det finns mycket att glädjas åt i alla fall. Ikväll skötte sig till exempel fölungarna exemplariskt när vi körde den dagliga visiteringen. Och Spanien tog EM-guld i fotboll, precis som jag hoppades (Abby hejade mycket intensivt på sitt hemland).

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-05-07 23:32

Fölvaka, hingstsläpp och preoperation

Fastän det är förhållandevis lugnt för tillfället går jag som i dvala. Anledning? Jo, på nätterna är det sto-tv som gäller.

Tillan är på gång att föla i princip när som helst och därför ägnas nätterna till stor del åt att stirra på en skärm som är direktuppkopplad mot en kamera i hennes box. Med avbrott för att amma Tibbe då och då, såklart. Tack och lov (!) har Tibbe haft en period då han varit ganska trött, så han har inte haft något särskilt emot att lägga sig och sova både en och tre gånger på dagen. Det har inte mamma heller...

Tibbe ja, han växer och han utvecklas. Han ålar sig fram på mage och kan stå i krypställning men har inte riktigt kommit på hur man ska göra sen. Han behöver inte ha någon brådska för min del, jag kommer väl aldrig mer hinna ikapp honom när han väl upptäckt krypandet.En av favoritlekarna just nu, vems är egentligen nappen?


Än så länge; Tibbes!


I onsdags var veterinären här och vaccinerade småpojkarna sista vändan för nu och sedan var de klara för betessläpp. Igår satte vi in inredningen i transporten på förmiddagen och på eftermiddagen var det dags att lasta på. Kaxe klev rakt på utan några betänksamheter, han var som vanligt helt obekymrad om allt. Tubbe krävde lite tid att fundera, men han gick också på utan att bråka. De stod sedan lugnt under färden, skötte urlastningen alldeles galant och höll sig i skinnet tills det var dags för släpp. Underbart med så okomplicerade pållar! Självklart hade jag med både vanlig kamera och filmkamera, för jag räknade med ystra ben. Men de visade att nordsvenskar, de bränner inte energi på spring när man precis fått massa ny mat.


Imorgon ska Abby opereras, dels ska baksporrarna bort och dels ska hon få en översyn i munnen där minst en tand måste bort. Är lite nervös, gamla tanter och sövning är ju inte ett helt riskfritt moment. Men förhoppningsvis går allt bra och vi får en gladare och piggare vovve efteråt.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-26 19:30

Första gröten...

...är numera också avklarad.

Ja, i eftermiddag har Tibbe ätit gröt (förutom ett årsmötesprotokoll som också slank med). Det var mycket populärt, så det lär vi göra om fler gånger!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-26 14:51

Borta bra...

...men hemma är ändå bäst.

Efter mycket velande kom vi till slut i väg på årets hingstpremiering på Grevagården utanför Skövde. Velandet bestod mest i sjukdomar, men vi trotsade alla sådana hinder och åkte ändå, jag, Tibbe och min mamma.

Det var fint väder, otroligt många fina hingstar, mycket trevligt folk och allmänt väldigt god stämning. Jag snorade och hostade, vilket förstörde en del, men jag är ändå glad att ha varit där.

Tibbe med mormor utefter ridhusväggen.


Nog för att jag tycker evenemanget är en fest i sig, men jag är ruskigt besviken på att folk inte kunde låta bli att dricka alkoholhaltiga drycker tills dess att dagens uppvisningar var klara. Mest störde såklart en överförfriskad herre med en hela whisky som tjoade så mycket på läktaren att hingstarna knappt ville gå åt det hållet. Men jag såg många många fler med (stark)ölburkar i händerna under eftermiddagen och redan när vi kom på lördagförmiddagen rullade tomma ölflaskor på läktaren. Jag tycker det är tråkigt, jag har aldrig ens reflekterat över det tidigare och jag har heller inget emot att det festas på lördagkvällen. Efter att premieringarna har avslutats.

Vi övernattade på Stensgårdens B&B, där vi även bodde för två år sedan. Det var väldigt välordnat, vi blev serverade middag när vi kom och Tibbe hade fått en egen säng uppställd. Han somnade snart och sov själv i den till kl 5(!) på morgonen innan han kom över till mig för att tutta. Efter en mycket god frukost åkte vi tillbaka till Grevagården för att se 3-åriga hingstar, samt några av det äldre gardet som skulle belönas för sina insatser i aveln.

Några av de som fastnade under helgen var...

3-åringen Borkbläsen, som förvisso inte blev godkänd men var otroligt väl förberedd och trevlig på alla sätt och vis.Odin 1986, en hingst som redan verkar i aveln och som åkt ända från Hudiksvall för att visa upp sig.Fabian 1954, en godkänd hingst av mindre modell och vars ägare är den som har tillverkat Tubbe.Rykt (W) 1882, en av de sista Wången-hingstarna som finns kvar. Har varit i England under många år, men återinsätts nu, 22 år gammal, i svensk avel. Fantastiskt fin kondition!Myklaren, en norsk hingst som verkat i norsk avel tidigare. Verkade otroligt trevlig, vilket han också visade med ett bruksprov på 45 p. Blev godkänd för svensk avel och kommer verka i Ljungskile.


Primör, en 3-årig hingst som jag fastnade för och som blev godkänd.


Många intryck blev det, vi har sovit hemifrån för första gången Tibbe och jag, men ändå väldigt trevligt. Det var ändå oändligt skönt att komma hem igår och mötas av världens finaste hästar, nämligen de egna.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-22 12:16

Mer Tubbebilder

Födelsedagen började med en borst- och klistund, för att sedan fortsätta med fotografering.

Här är resultatet.

På sin 1-årsdag mäter Tubbe 138 cm i mankhöjd och 141 cm över korset.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-20 23:19

Sim-Tott

Idag har Tibbe och jag åter varit i Linköping och röjt, bland annat med premiär på babysimmet.

Dagen började helt perfekt med en glad och pigg Tibbe i morse. Han höll igång ungefär mellan 6-9:30 på förmiddagen innan vi gick ut till stallet och han sov i vagnen. Där sov han jättebra medan mamma fixade och sedan packade inför badet. Vid 12-tiden åkte vi in till Mjölby för att hämta ut avmaskningsmedel på apoteket. Självklart, surprise surprise, hade de det inte hemma. Fastän de fick receptet inringt i torsdags hade de inte ens beställt det. Börjar bli riktigt less på dem faktiskt, börjar bli mer och mer intresserad av att förlägga mina apoteksärenden till det nyöppnade Kronans droghandel istället.

Nåväl, vidare in till Linköping där vi mötte upp Bobbe utanför badet. Vi var i god tid, så jag passade på att amma innan vi gick in. Lite knöligt var det allt att vara ensam med Tibbe i omklädningsrummet, som tur är ligger han tyst och snällt själv medan mamma duschar. Det börjades med lite information vid bassängkanten, men det mesta hade vi hört på infomötet i fredags. Sen var det bara att knalla i vattnet. 33 grader är lite kallare än vad Tibbe är van vid från badandet hemma i karet, men det verkade inte alls bekomma honom. Han var mycket mycket koncentrerad och plaskade och lekte väldigt mycket. Vi föräldrar fick lära oss några enkla handgrepp, annars handlade det mesta om att röra sig runt i bassängen och vänja sig vid miljön idag. 15 min bad blev det totalt innan vi klev upp och krånglade åt andra hållet i omklädningsrummet.

Många andra barn blev ledsna efteråt, antagligen lite mycket intryck och så blev de trötta. Tibbe var dock tyst och snäll, skrattade åt de som pratade med honom i omklädningsrummet och fick sedan tutta lite till innan vi tog på oss ytterkläderna. Sen däckade han i bilen.

Vi åkte vidare till en bilfirma där vi beställt tid för att provköra nya Subaru, den första fyrhjulsdrivna biogasbilen. Efter att Bobbe kört en stund fick jag ta över. "Vad är det som låter?" undrade Bobbe. "Är det gastankarna? Stanna vid vägkanten så jag får sätta mig bak och lyssna." Sagt och gjort, han bytte plats och vi åkte vidare. Det visade sig vara Tibbe som snarkade högljutt, inte några tankljud.

Medan Bobbe fortsatte att undersöka bilen och prata med säljaren åkte Tibbe och jag hem till Lambohov för lite föräldrahäng. Det var väldigt trevligt, Tibbe var glad och lite trött, men ville inte sova. Vid 18-tiden begav vi oss hemåt och då slocknade han i bilen igen. Han åt när vi kom hem och sen somnade han helt utan gnäll. Fantastisk dag ur hans synvinkel! Han har verkat mycket nöjd med allt och nu väntar ett par lugna hemmadagar innan vi ska iväg på helgens äventyr som innebär att övernatta borta för första gången i hans liv. Spännande!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-19 22:43

Dräktighetsbilder

Tjocka fölmagar är mysigt, nu är det mindre än 2 månader kvar.

För den 8:e maj är Tillan beräknad att föla och den 20:e maj är det Dollys tur. Sen kan det ju skilja ett par veckor hit eller dit, så eventuellt kan det gå in i juni innan det är överstökat, vi får se. Men bilder vill man ju ha ändå!


Dolly på 269 dygn.Tillan på 281 dygn.

Och så ett litet tips från coachen. Så här års behöver man ha en viss förkärlek för att borsta lera som hästägare. Alternativt tycka att lerinpackning är det snyggaste som finns, för det verkar hästarna tycka. Men, om man inte alltid är militäriskt redo med en borste och ändå vill fotografera sin pålle kan jag rekommendera att göra det i motsol, se bilden ovan. Egentligen ser nämligen hästskrället ut så här;


Tillan utan något förmildrande motljus.

Imorgon är det dags att premiärsimma med Tibbe, jippie!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-18 22:19

Fynddag nummer 2

Igår blev det heldag på auktion, med en hel del fyndande.

Ett säteri i trakten är sålt och i och med detta anordnades en auktion igår. Bland annat skulle en del hästvagnar säljas, men eftersom jag inte har kunskapen att renovera gamla åbäken tänkte jag inte handla. Däremot tänkte jag köpa skaklar och lite sånt om jag hittade, för det går alltid åt. Sagt och gjort så åkte vi dit, jag, Tibbe och Eilert. Eilert tog egen bil, för han hade minsann inte tid att vara där hela dagen. Det gjorde dock inte mig något, jag var bara glad åt att han följde med för att bedöma skicket på vissa saker där han har betydligt större kunskaper än jag.

Vi kikade över det hela och det är väl som auktioner är mest. En del fynd, en del skräp och så allt där emellan. Det var riktigt mycket folk till en början, men också mycket utrop så jag gissade att det skulle bli en seg tillställning. Det verkade även auktionsförrättaren misstänka, för de gick direkt på huvudattraktionerna; hästvagnarna och bilarna. Och det var ingen som bjöd. Massa folk och inga bud! Varenda utrop var segt som sirap och som nummer 3 eller 4 var en vagn som de saluförde som en Victoriavagn. Detta är en riktigt tjusig och värdefull vagnstyp, även om de inte är i toppskick. Just denna var dock ingen äkta Victoria, men väl en fin promenadvagn med sufflett och allt. Jag kunde inte låta bli och jag fick den för 700:-. Skandal!


Vagnsfyndet är hemma.

Efter att bilarna blivit sålda började väldigt många röra sig hemåt. Det var kallt och de nyfikna hade väl fått sitt antar jag. Auktionen fortsatte inne i en byggnad och eftersom budgivningen gick så segt började det klumpas ihop mer och mer saker. Jag ropade in det enda jag i förväg tänkt köpa, en timmersax, och fick på köpet en hel massa skrot. En del vet jag inte ens vad det är.


Saxen som tillsammans med resten av skrotet kostade 150:-.

Vid det här laget hade jag ringt efter Eilert, som lämnat platsen innan auktionen startat, för att han skulle komma med släpkärra. Medan jag väntade följde jag auktionen lite halvhjärtat medan jag gick med Tibbe i vagnen. De kom fram till seldonen och icke-budandet fortsatte. Roparen klumpade således ihop alla seldon som hängde på en vägg och vill ha 500:-. Ingen sa något. Då ville han ha ett bud, ingen sa något. Till slut sa jag 200:- och blev med 3 helcollarselar. 2 av dem var i ganska dåligt skick, men beslagen går ju att spara. Den tredje var dock hel och fin, antagligen för liten för de vuxna tanterna, men kanske det går att ha som inkörningssele till småpojkarna?


Fyndsele.

När vi kom hem var vi frusna och hungriga, så resten av dagen spenderade vi inomhus. Eilert var lite grinig för att jag inte köpt mer saker (!), verkligen upp och ner vända-världen. Vi hade sett några parstänger samt skaklar som var intressanta, men de klumpade ihop det med så himla mycket annat att det kändes ointressant att släpa hem.

Idag har Bobbe och Eilert lastat av vagnen, samt hästmat. Jag och Tibbe har mest varit åskådare.


Avlastning påbörjad.Hertigen av Skogsberg funderar på om vagnen är ståndsmässig nog.Den verkar vara till belåtenhet.På plats.

Vagnen var faktiskt i bättre skick än jag först trodde. Suffletten är skadad och hjulen behöver fräschas upp, men i det stora hela verkar den fin. Behöver dock lite putsning.Så här synd är det om Tibbe när han tvingas vara med i stallet för länge...

Allt som allt, ytterligare en lyckad fynddag.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-16 21:56

Fynddag nummer 1

Idag hade vi stämt lunchträff med min vän Ida. Tripp till Linköping väntade således för Tibbe och mig.

Men det hela började egentligen tidigare i veckan. Bobbe gick nämligen ifrån alla sina principer och köpte en bok (!!) till Tibbe i samband med att han handlade på Ica Maxi.Pappa-fynd.

Detta kunde ju bara innebära att det var okej för mig att bokreafynda också? Eller kanske inte. Jag har faktiskt lagt band på mig och inte handlat alls på bokrean. Har inte riktigt haft sugen efter att ha sammanställt hur många olästa böcker jag har här hemma. Men jag återkommer till det.

Vi har också under ett par veckor jagat plats på babysim för att komma igång med det innan sommaren. Från början var kriteriet att det skulle ligga hyfsat bra till geografiskt, så vi började med Boxholms och Mjölbys alternativ. Boxholm lät bra, men de hade inga riktigt bra tider och var dåliga på att svara på frågor. I Mjölby var babysimmet i stora simhallen (rörigt) och det fick bara vara en förälder med på kursen. Trist och gick bort. Vi tänkte ett varv till och valde till slut att höra av oss till Simsalabim som vi hört mycket gott om från vänner och bekanta. De håller till i en friskvårdsbassäng i Valla i Linköping, så Bobbe får smita från jobbet en stund för att vara med.

Vi var välkomna att börja en kurs redan nästa vecka och informationsmöte inför kursen hölls idag. Hastigt och lustigt fick vi alltså åka på babysimmöte på förmiddagen. Tibbe och jag åkte hemifrån vid 10-tiden och svängde då in i Tornby för att handla krubbor till pojkarnas boxar. Sen vidare till Valla och efter mötet känner jag mig helnöjd med att vi hamnade där. Det verkade lugnt eftersom den enda bassängen som fanns var där babysimmet hölls. Dessutom hade de en väl utarbetad pedagogisk plan för att göra barnen vattenvana och allt verkade väldigt vettigt. Idag älskar jag att bada och är en god simmare, men som liten var jag totalt livrädd för att få vatten i ögonen och för att inte bottna. När vi åkte till simhallen med dagis höll jag mig krampaktigt i räcket i den lilla bassängen tills det var dags att åka hem. Bobbe har inte heller haft en helt avslappnad relation till vatten, så jag hoppas verkligen att vi gemensamt med kursinstruktörerna ska ge Tibbe förutsättningar för ett gott självförtroende i samband med bad. Tisdagseftermiddagarna blir det bad under 8 veckor framöver.

Efter mötet hastade vi vidare in mot centrum, hittade på Ida och tog en härlig långlunch med henne på en, för mig, ny restaurang; Claras. Det kan rekommenderas, god mat, gott om plats för barnvagn, fräsch toalett och en helt underbar cheesecake. Därefter rumlade vi runt i affärer i någon timma, Tibbe har vuxit så in i bomben att han hoppade över en storlek i kläderna och vips var allt vi hade för litet. Inser hur fantastiskt mycket vi har fått nu när vi plötsligt är på storlekar där vi inget äger. Hittade lite kläder till honom, köpte ytterligare ett par amningströjor att ha att byta med (det känns som jag går i samma hela tiden...) och så hamnade vi förstås på en bokhandel. Men med halva reapriset kändes det inte så farligt ändå.


Bokreafynd till mamma.Böcker till Totten.

Den lilla svart-vita boken Mina fina djur fastnade både jag och Tibbe för. Han gillar kontrasterna och jag tycker mycket om bilderna.Illustration av hur boken ser ut inuti.

Sen bar det av hem till Ida för lite vidare kacklande och matning av Tibbe innan vi slutligen drog oss hemåt. Tibbe, som varit glad och snäll hela dagen, var nu mycket trött och grät nästan hela vägen hem. Men det var det ändå värt, underbar dag!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-16 09:24

Dräktig?

Idag har veterinären varit på besök i Skogsbergsstallet...

Dels för en del rutinärenden, så som vaccinering av småpojkarna (som de skötte galant) och utskrivning av avmaskningsmedel. Men besökets höjdpunkt var att ta reda på om Dolly fortfarande är dräktig, något jag varit tveksam till och något resten av omgivningen tvärsäkert trott att hon inte är...

Men igår stoppade veterinären in armen och kände ett litet fölfoster! Hon är bara lite hemlig, den kära Dollan. Förhoppningsvis blir det därmed två välskapta små fölungar längre fram i vår, att Tillan fortfarande är dräktig går inte att ta miste på. Igårkväll rumsterades det således om i stallet så båda stona nu står i fölboxar och småpojkarna har fått varsin mindre box istället. Alla verkade mycket nöjda med det!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-03-14 21:00

Första tanden

Idag blir Tibbe 5 månader. Dags för halvårskris?

Ja, kanske för mamma i alla fall. Först var det meningen att dagen skulle ha avnjutits i pappas sällskap, eftersom mamma suttit nämndeman i tingsrätten idag. Det visade sig dock bara bli en halvdag, så eftermiddagen har vi delat hela familjen. Det blir inte så ofta, så här i slutspelstider, annars.

Under eftermiddagen upptäckte vi att första tanden, som varit på gång en tid, äntligen spruckit fram. Nog för att det har killat i munnen, men han har inte varit särskilt grinig och verkar inte svullen eller irriterad i tandköttet heller.Fundersam.


Glader.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-02-18 13:02

På Tibbe-fronten...

...ganska mycket nytt, faktiskt.

Tibbe har passerat 4 månader och känns numera inte särskilt bebislik. Han vill helst inte alls ligga ner längre, mer än möjligtvis när han ska sova, utan vill sitta eller alternativt stå- och hoppträna. Igår  var vi på BVC för kontroll och han vägde 6690 g (+1220 g jämfört med för en månad sen) och var 66 cm lång (+ 4 cm).

Han är en glad skit som pratar och skrattar mycket, men som också har starka åsikter. Bäst är det om vi ger oss ut på äventyr med selen, oavsett om det är en skogspromenad eller shoppingbesök i stan. Han stjäl det mesta han kommer åt för att stoppa det i munnen eller riva sönder det och att hamra på tangentbordet och se viktig ut är väldigt spännande.

Han sitter med vid matbordet nu, vilket är väldigt populärt, och har även fått börja smaka små klickar av vad vi äter. Än så länge har han fått suga lite på en bit gurka och smakat potatismos och mannagrynsgröt. Han är mycket entusiastisk till alltsammans. Vid någon vända hade farfar med sig en gåstol från Norrtälje och det passar väldigt bra att sitta i den och eventuellt kava runt lite medan mamma och/eller pappa fixar i köket. Den är så pass populär att jag tog en hel bildserie i den härom dagen.
Igår var det en så härligt värmande sol att vi var ute och bara njöt av den. Det kändes riktigt vårlikt med takdropp, fågelsång och allt. Tibbe uppskattar mycket att vara ute, så länge han får se sig om och inte behöver ligga alltför nedbäddad hela tiden. Det ska bli skönt när det blir varmt ute och han inte behöver byltas på för att hänga med.Tibbe redo för att gå ut och njuta av det fina vädret

Utvecklingstakten och tempoökningen i tillväxten har sammantaget gjort att han nästan börjat sova som en normal bebis. Han sover fortfarande bra om natten, men sover också flera längre stunder på dagen nu. Han har skaffat sig en snuttefilt som helst ska vara med när han somnar, då klarar han det oftast helt själv.


Ibland kan det vara skönt att lägga snuttefilten över ansiktet och slippa se eller höra något när man sover...


Nappen kan vara med i förberedelsen för att sova, men sen åker den oftast ut.

Sammantaget så händer det ganska mycket och det är en underbar tid, det här att följa sitt barns utveckling. Jag är mycket nyfiken på vad som kommer härnäst.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-02-18 12:38

På hästfronten...

...intet nytt. Eller vad säger man när stomagar och unghästar växer så det knakar?

Ja, idag är Tillan dräktig på dygn 250 och Dolly på dygn 238 (en häst går dräktig ca 330 dygn totalt). Det närmar sig och nu börjar jag eventuellt tro att även Dolly behållt sin dräktighet. Tillan är det ingen större tvekan med. Jag var ute och fotograferade dem tidigare i veckan eftersom jag tycker det är lite lättare att jämföra bilder än verkligheten.


Dolly med både mage och humör, förhoppningsvis beroende på en fölunge och inte för mycket matTillan med en mage som jag ganska säkert tror beror på en fölunge

Det närmar sig med andra ord, Tillan är beräknad att föla 8 maj, precis som förra året, och Dolly den 20 maj. Tillan ska snart få flytta  till stor fölbox igen, vilket hon säkert kommer bli nöjd med, och vi får börja kolla så att övervakningskameran fungerar som den ska.

Småpojkarna är inte så små längre heller och de ska snart få varsin box i samband med att Tillan tar tillbaka den stora boxen som de båda går i för tillfället. Snart är det dags att börja vänja dem vid träns och att bli tömkörda, det ska bli riktigt roligt!KaxeTubbeKaxe på promenadFina, snälla TubbeKompisarna tillsammansDe busar gärna......och tacklas.......och visar huggtänderna.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-01-16 00:58

Lite bilder från den senaste veckan

Och självklart är det Tibbe som är i fokus - alltid.

Filar fortfarande på en liten årskrönika för 2011 samt lite tankar om 2012 (och ett eventuellt färdigställande av julkalendern, sent om siders), men tycker det var så tomt och tråkigt här på introverten. Så här kommer lite bilder istället.

Av farmor och farfar fick vi pengar i julklapp, både Tibbe och vi vuxna i familjen. Tibbe har fram till nu mestadels sovit i vår säng, men också haft sin vagga som han börjat ligga mer och mer i. Nu har han dock börjat kunna vända på sig och vaggan blev lite liten. Vi passade därför på att köpa en spjälsäng för julklappspengarna. Den monterades i köket och råkade bli ståendes där ett par dagar, vilket visade sig vara väldigt praktiskt.Tibbe kunde dels ligga på rygg och fnula med sina händer......eller titta (och lyssna!) på Pingumobilen han fick av mormor i julklapp......eller skratta åt mamma och pappa......eller ligga på mage och plocka med sina leksaker......eller spana på omgivningen genom spjälorna.

Spjälsäng i köket var helt enkelt suveränt, det gick bra att lämna honom, inga hundar kunde råka springa över honom och han riskerade inte att göra sig illa eller ramla ner någonstans ifrån. Nu står dock spjälsängen på plats i sovrummet och Tibbe har faktiskt somnat själv i den och sovit gott varje natt sen vi ställde dit den.

I fredags var vi på BVC för 3-månaderskontroll. Han vägde 5470 g och mätte 63 cm med böjda ben, så antagligen är han uppåt 65 cm lång. Dessutom fick han en vaccinationsspruta i vardera lår, inte särskilt poppis men han skötte sig fint.

I lördags hade vi lite kvartalskalas eftersom det var då han blev 3 månader. Själv var han hängig efter vaccinet, men Bobbe, jag, Eilert och mamma åt middag ihop och hade det trevligt. Dagen till ära hade mamma letat fram stolen som jag och min bror satt i som små.Tibbe sitter lite uppallad med dyna, men är ännu lite för ostadig för att sitta själv.Men eftersom det är så kul att vara med vid matbordet tränar vi flitigt på sittandet.

Idag har jag varit lite Tibbe-fri och varit på bio med mamma, samt haft hästarna både morgon och kväll. Det har varit riktigt skönt. Jag älskar förvisso att vara med Tibbe, men den senaste veckan har varit riktigt påfrestande då han varit gnölig, klängig och hängig i och med vaccinet. Nu laddar vi för ytterligare en mastodontvecka då Bobbe ska jobba kväll alla dagar utom fredag (då han är föräldraledig) och dessutom ska jobba på lördag. Men det ska nog gå det med.Avslutar med en bild som visar att anammat det här med att amningen ska vara en trevlig stund för hela familjen.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2012-01-15 20:36

Hästmätning

Små pojkar börjar bli stora.

Idag passade jag på att ta Eilert till hjälp och mäta småpojkarna, som faktiskt blev 1-åringar i samband med årsskiftet. Nu är ju ingen av dem riktigt ett helt år ännu, Tubbe är född i slutet på mars och Kaxe i mitten på maj, men det räknas per kalenderår. I vilket fall sägs det om ridhästar att de uppnått 90% av vuxenhöjden vid ett års ålder. Det skulle innebära att en häst behöver vara 135 cm som 1-åring för att nå en slutlig mankhöjd på 150 cm, vilket jag hoppas båda pojkarna ska göra, minst.

Resultatet för dagen blev 130 cm i mankhöjd och 132 cm över korset för båda herrarna. De växer alltså ganska jämnt, vilket jag tycker är bra, och är precis lika stora. Tubbe får nog svårt att nå 135 cm till slutet av mars, men man vet ju aldrig hur de spurtar. Kaxe borde det inte vara några problem för.

Å andra sidan tror jag att kallblod växer betydligt längre än vad ridhästar gör, så det här stämmer kanske inte alls in. Jag uppfattar det till exempel som att Dolly vuxit enormt mycket senaste året och då räknas hon ändå som 5-åring nu. Det kanske är dags att mäta henne också...

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-19 22:21

Tibbes julkalender - lucka 19

Buss på!

Jodå, visst sov han inatt det lilla livet. Till och med på förmiddagen (hoppsan, vi gick visst upp kl 12). Ja, faktiskt så har han sovit hela dagen idag med, endast med avbrott för lite mat och blöjbyte. Inte förrän pappa kom hem från jobbet vid 18:30 blev det lite action.


Träning på mage, nu börjar han  bli riktigt stark i nacken.Snart ger vi oss ut på tigerjakt (eller var det vargjakt?)."Vänta du bara, snart tar jag dig!"


Men än så länge är det Abby som tar Tibbe först...Även Pessan vill hälsa lite, om än inte riktigt så påstridigt som Abby.Liten snackstund med mamma.Vad mamma gör för miner för att Tibbe ska se ut såhär är hemligt.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-18 23:18

Tibbes julkalender - lucka 18

Bad i Skogsberg och julmys i Tallboda.

Idag började vi med en lugn dag med frukost framför tv:n. Tibbe är mycket intresserad, framför allt av skidskytte, men det ska ju inte vara bra för barn under 1 år att titta på vare sig tv- eller dataskärmar så vi försöker så gott vi kan att vända ryggen till. Medan Tibbe tog sin förmiddagslur tappade pappa Bobbe upp ett bad och sedan badade de båda tillsammans. Mycket uppskattat, av båda två.


Tibbe är nöjd och glad efter plaskandet i badkaret tillsammans med pappa.


Eftermiddagen tillbringade vi sedan i Tallboda tillsammans med några vänner. Lite lagom oprententiöst julmys sådär med julgröt, skinkmacka och lussekatter.Viggo, med mamma Janna, har lånat Tibbes tomteluva.Mammaligan med sina 11:or. Från vänster: Janna med Viggo (född 26 augusti), jag med Tibbe (född 14 oktober) och Kerstin med Ebba (född 23 april).Man blir väldigt trött av att vara så social. Tryggt att pappas famn finns till hands för en lur då.


Ikväll har Tibbe sedan sovit gott i soffan framför kaminen, nu återstår bara att se om han sover lika gott inatt.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-09 23:58

Tibbes julkalender - lucka 9

Ny outfit och ståträning.

Tibbe växer så det knakar och helt plötsligt har storlek 56 börjat sitta ganska tight när det kommer till bodys. Således har vi idag invigt ytterligare ett nytt plagg i storlek 62, en body som Tibbe fick i present från mormor när vi kom hem från BB. Mormor säger att vi, dvs Bobbe och jag, skämmer bort Tibbe, men jag undrar om det inte är lite projektion egentligen...

Fredagar innebär att pappa Bobbe är hemma och är pappaledig och eftersom pappa har betydligt längre ben än mamma kan Tibbe sitta i sin favoritposition där.


Tibbe-Tott på plats i pappas knä, men fin ballong-body och sköna kalasbyxor.


När Tibbe ler blir både mamma och pappa mycket varma om hjärtat, och ler det gör han ganska ofta nu för tiden. Pappa har dock upptäckt att man kan fuska...

Pappa fuskar till sig ett leende - Tibbe är kittlig på överläppen och i mungiporna.


Annars är favoritövningen att öva på att stå och gå, med lite hjälp att hålla balansen såklart. Han är förvånansvärt stark och är han pigg klarar han galant att hålla upp kroppstyngden på egen hand.


Övningsstår med pappas hjälp.Det är jobbigt och man måste ta i med hela kroppen!Efteråt blir man ganska trött.


Annars har Tibbe idag äntligen lyckats pricka en människa med sin kisstråle. Han har försökt några gånger tidigare, men missat. Idag kom han på hur han skulle göra, han gav mamma ett stort leende så hon gullade tillbaks vid skötbordet. Och fick en rejäl dusch. Sånt som händer och Tibbe var exceptionellt nöjd med sig själv efteråt.

PS Eftersom jag inte haft riktigt tid att publicera luckorna de två senaste dagarna har jag fixat med idag och fuskat lite med tidpunkten för publiceringen. Mest för att det är bekvämt att de hamnar på den dag då bilderna ändå knäppts.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-09 19:09

Betäckningssiffror 2011

Idag sammanställde jag lite statistik angående aveln på nordsvensken och publicerade på ett forum. Jag tänkte publicera samma inlägg här på bloggen, för jag tycker det är intressant att fundera över.

Betäckningssiffror för 2011

Nu har betäckningssiffrorna för året varit officiella sedan ett tag tillbaka. Jag har kikat lite på de nordsvenska hingstarna och sammanfattat det något. Jag har endast tittat på betäckningar som är gjorda på nordsvenska ston och reserverar mig för eventuella mindre felräkningar, men tendenserna bör stämma.

Under säsongen har vi i Sverige haft 110 godkända hingstar. Av dessa löste 10 inte någon betäckningslicens (varav 1 finns med på tappningslistan) och således har stoägarna haft 100 hingstar att välja mellan. Detta har resulterat i ca 400 betäckningar (det står 396 på ett ställe och 402 på ett annat, jag vet inte vilket som gäller) och således betäcker varje hingst i snitt 4 ston. Det är en minskning i antalet betäckningar med drygt 25 % jämfört med förra året, då 532 ston betäcktes.

17 av hingstarna som löste betäckningslicens betäckte under 2011 inte ett enda sto. Antalet inaktiva hingstar är därmed mer än dubblerat i jämförelse med 2010, då motsvarande värde var 8 st. 2 av de hingstar som i år inte har betäckt finns med på tappningslistan.

11 hingstar betäckte 10 eller fler ston under säsongen. Dessa 11 hingstar betäckte sammanlagt 138 ston, men ingen hingst har betäckt fler än 16 ston. Detta innebär att 11 % av de licensierade hingstarna står för 35 % av betäckningarna. Av dessa 11 hingstar är 4 st med på tappningslistan.

Statistiken finns tillgänglig här:
http://www.nordsvensken.org/betackningsstatistik_2010.php

 

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-08 22:54

Tibbes julkalender - lucka 8

Pappa- och mormortid.

Torsdagar innebär ledig förmiddag för pappa Bobbe och idag blev han befriad från sin ordinarie syssla - att släppa ut hästarna på morgonen. Istället hade jag ett par sköna timmar i stallet där jag totalsanerade alla fyra hästarna, vilket var välbehövligt. Nu har jag sår i händerna efter att ha rett ut fyra svansar och manar, men fina blev de. Och med snö ute kan man ju hoppas att de håller sig fina ett tag till. 

Tibbe hade skön morgon med pappa och var precis nyäten när jag kom in, lagom till att vi vuxna skulle äta frukost. Därefter somnade Tibbe och sov ungefär 3 timmar i vagnen i köket (kors i taket). När han vaknade så ammade vi och sen visade han ganska tydligt att han var pigg och inte nöjd med att vare sig ligga eller sitta stilla. Således blev det påklädning och sen sitta i selen medan jag fodrade hästar och grejade lite ute.


Blåsigt och kallt, då är norska lusekoftor och raggsockar bra att ha.Det var värst vilken tid mamma tog på sig, vi kommer väl aldrig komma ut...

Att sitta i sele här helt klart poppis, framför allt nu när han har så pass bra koll på huvudet att han kan vrida det åt det håll han vill titta. I stallet kör farfar med skruvdragare och annat spännande som låter.

Dock fungerar det inte alls att mocka och liknande med Tibbe på magen, så framåt kvällen dök mormor upp som en räddande barnvaktsängel. Lite ersättning från henne, sen kan mamma gå ut och mocka och ta in hästar.Glupskt litet barn matas av mormor.

Men man ska inte tro att flaskan ersätter tutten. Nej, tutten kommer på första plats, men det kan vara bra att  bli ordentligt mätt ett par gånger om dagen också...

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-07 22:22

Tibbes julkalender - lucka 7

Synkroniserade.

Idag har varit en dag då Tibbe och jag har varit väl synkroniserade. Detta innebär att det flyter på bra, jag hinner både påbörja och avsluta ett projekt medan han sover och vi myser och ammar däremellan. Dagen har faktiskt varit så bra att vi hunnit med ett lussekattsbak, förutom stallet och lite annat småplock här hemma.

Tyvärr låg den bra kameran bortglömd någonstans, så det får bli en bild på en morgontrött kille tagen med mobilkameran istället.

Mamma och son är lika förtjusta i att sova bort förmiddagarna.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-06 23:02

Tibbes julkalender - lucka 6

Dagens stora begivenhet var 2 månaderskontrollen på BVC. Inte för att vår lille Tibbe hunnit bli 2 månader ännu (det blir han först nästa onsdag), men eftersom de inte hade mottagning då fick vi tid denna vecka.

Således byltade vi på oss kläder, grävde fram bilen ur snön och tuffade in till Mjölby. Läkaren kikade igenom honom och allt såg fint ut. Förra gången vi var på BVC var måndag förra veckan, sedan dess har Tibbe vuxit 1½ cm och gått upp 225 g. Helt okej!


Hela växthístoriken, många besök blir det när man krånglar med viktuppgången.


Eftersom allt såg så fint ut blir nästa besök inte förrän om drygt en månad och då är det vaccinationsdags.

När vi kom hem var jag frusen och Tibbe tuttig, så vi tände upp en brasa i den nya fina kaminen och ammade lite. Ganska snart gick tuttigheten över och vi kunde ligga båda två och titta på elden istället.

Mysigt värre.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-06 21:00

Nu lyfter vi!

Ja inte vi då kanske...

...men sista vindkraftverket i grannparken fick sina vingar idag!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-06 17:43

Tillan har fått sitt stamboksnummer!

Så här i juletid när snön precis har lagt sig ligger hästavlandet på lågvarv. Sommaren med fölungar, premieringar, hingstvisningar och betäckningar känns långt borta. Men ibland händer det något i alla fall!

I somras visade vi Tillan med Kaxe vid sidan på sommarpremieringen i Kisa. Hon stambokfördes då med ett AB och ska således förevigas i den orangea boken. Igår upptäckte jag att hon fått sitt alldeles egna nummer tilldelat. 23530. Har inte riktigt smakat klart, tycker jag det är ett trevligt nummer eller inte? Lite många udda siffror för min smak, men det fungerar nog. Hon är alltså sto nummer 23530 som hamnat i de orangea böckerna sen man började stambokföra hästarna och bilda rasen.

Detta firar vi såklart med lite hästbilder!


Tillan och Dolly i årets första snö, julkortsaspirant?Tubbe och Kaxe i sitt livs första snöFavoritflickan Utilda 23530 börjar bli rund om magen.Dolly har jag länge varit tveksam till om hon behållt sin dräktighet, men kanske ändå... Vuxit har hon gjort senaste året i alla fall.+Kaxe med munnen full.Rejäla knän har han, övrig exteriör varierar med växtfaserna...Tillsammans med Tubbe, som funnit sig väl till rätta.Mitt i lunchen.Som sagt...Avslutar med ett par snygga rumpor, mums!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-05 23:07

Tibbes julkalender - lucka 5

Miner och första snön!

Dagens lucka innehåller först en stilstudie i olika miner som Tibbe numera behärskar.


En ledsen Tibbe.


En ganska neutral Tibbe (om än med stora, blöta ögon).En glad Tibbe.En jätteglad och pratande Tibbe!


Sen är det faktiskt så att den första snön föll inatt. Den första snön i Tibbes liv, faktiskt. Självklart byltade vi på oss lite extra och gav oss ut, Tibbe i ny mössa och hittills oanvänd overall. Både har dock utrymme att växa i ännu.Tibbe sover sött på sin gosiga fårskinnsfäll i vagnen.Tibbe och farfar njuter av solen.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-04 23:02

Tibbes julkalender - lucka 4

Tibbes favoritsysselsättning...

...är det som bjuds i dagens kalender. Han och jag har mest ägnat oss åt inomhusaktiviteter, medan Bobbe har bytt däck på min bil, tvättat båda bilarna och lastat av hösilagebalarna ur hästtransporten. Vissa är effektiva, andra är... mammor?

Nåväl, favoritsysselsättningen var det.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-03 23:00

Tibbes julkalender - lucka 3

Julhandeln är i full gång och vill ju inte vara sämre vi. Dagen idag bjöd bland annat på besök i lilla Mjölby.

Den första frågan man får som spädbarnsförälder är "sover han bra på natten?". De flesta förväntar sig ett "nej" som svar och sedan gärna en utläggning om hur tröttsamt det är att vara småbarnsförälder. Därför är det väldigt skönt att kunna svara ett kort och gott, men rungande, "JA!" istället. Inatt sov vi alla tre i ett sträck från midnatt till 06:30 imorse. Och enda anledningen till att Tibbe vaknade då var att jag höll på att böka och vända på mig. Detta är ingen engångsföretelse, sen vi lämnade BB har han faktiskt inte skrikit en enda natt och alltid sovit bra. Skönt, det gör livet betydligt lättare.

Nåväl, efter julkalendern vid 9 klev vi upp och hade en lugn förmiddag. Vi förberedde ett besök i Mjölby och invigde därmed ett klädesplagg i strl 62 för det stora lilla barnet. 62 är lite stort ännu, men till jul kommer det sitta som en smäck!Tibbe och jag gör oss klara för avfärd.

I Mjölby shoppade vi lite nödvändigheter, bland annat inför det stundande lussekattsbaket. Dessutom hämtade vi lite inspiration till våra önskelistor. Tibbe satt snällt i selen och sov eller tittade på lampor.

Under eftermiddagen hade jag tänkt att baka, men tyvärr saknades den mycket grundläggande ingrediensen vetemjöl. Inte helt, men vi hade inte så det räckte till lussekatter. Det fick bli cup-cakes istället, första gången för mig, och det verkade som i alla fall Bobbe uppskattade dem.

Till kvällen dök mormor/morren/Kerstin upp med Tibbes julklapp nummer 2; en babysitter. Den är begagnad, både jag och Erik har suttit i den, men fungerar alldeles utmärkt.Tibbe var ganska trött när han provsatt den, så det var ingen riktig "action" som farfar brukar säga...Någon som däremot tyckte den passade bra var Zelda.

Kvällen bjöd sedan på lite god mat i olika former och Så mycket bättre på tv. Jag kände igen två låtar av Laleh, så hon har uppenbarligen inte varit någon favorit hittills, men det kanske kan ändras. Tycker hon är en riktigt duktig artist med behaglig röst och mycket känsla.Kvällen avslutades med skinksmörgås, till Hasses stora glädje, och ersättning, till Tibbes stora glädje. Mormor kan allt fixa hon.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-02 22:57

Tibbes julkalender - lucka 2

Idag har det blåst riktigt kalla vindar över Skogsberg, vindkraftverken har faktiskt snurrat...

...och vi har varit ute och grejat, eftersom Bobbe varit ledig idag.Bland annat har vi satt upp dessa istappsslingor som jag fyndat på någon efter-julen-rea för flera år sen...Tibbe-Tott var såklart med ute i snålblåsten, mössan börjar bli alldeles för liten...

Inomhus har vi också grejat lite och bland annat hittade jag vårt gamla ljusdraperi som vi hade i lägenheten. Det är lite kattgnagt, men fungerade helt okej ändå.


Tibbe älskar ju det där med ljus, så ett helt draperi var såklart populärt.Och så här blev det på lite håll, Betlehemsstjärnan överst och draperiet under...

Kvällen har sedan ägnats åt tv-tittande; julkalendern (som verkar riktigt lovande så här efter två avsnitt), På spåret (svåra frågor, men jag tog Peking i alla fall) och lite Idol (tycker inte någon av de som är kvar är någon värdig vinnare) blandat med Skavlan (Juholt - gäsp). Dessutom har hela familjen premiärbadat tillsammans, eftersom jag äntligen slutat blöda efter förlossningen. Mycket populärt hos Tibbe som log, skrattade och plaskade om vartannat. Några nakenbilder blir det dock inte i den här julkalendern.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-12-01 23:14

Tibbes julkalender - lucka 1

För att komma igång med bloggandet (dokumenterandet) tänkte jag ha en liten julkalender med (minst) en ny bild på Tibbe varje dag. Hoppas vi ska klara av det!

Dagen har inte varit så rolig ur Tibbe-synvinkel. Det har varit gnälligt och det är knappt att ens tutten har kunnat trösta. Undantaget var en kortare stund under sena eftermiddagen då han och jag var ute och fodrade hästarna tillsammans. Det hade mörknat, han satt i selen och det blåste ganska rejält. Mycket spännande när träden rör sig och även vår adventsgran (uppsatt på förmiddagen idag) med alla sina lampor fångade hans intresse.

Nåväl, framåt kvällen var jag tvungen att gå ut och lägga betfor i blöt. Jag lämnade en ledsen Tibbe i vagnen inomhus, eftersom det bara tar ett par minuter. Förvånande nog var det tyst när jag kom in genom ytterdörren. I köket möts jag av ett mycket koncentrerat litet barn som roar sig med sin första julklapp. Mormor har nämligen köpt en mobil (eller vad det nu kan tänkas heta) till vagnen. Mjukisfigurerna är mycket boxvänliga och det tycker Tibbe är skoj! Således blir dagens bild på just ett boxande barn, som direkt fattade grejen angående det här med julklappar.Den röda figuren är favoriten för tillfället!


I tisdags hälsade vi på pappa på jobbet för första gången. Därav följer en liten bonusbild.


Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-11-22 15:07

Dagsfärska bilder (och någon mindre färsk)

Det har varit dåligt med bloggandet senaste tiden. Så är det med en liten parvel som börjar leva rövare så fort han hör smattret från ett tangentbordet. Och oavsett vad man kan tro, så är det ganska begränsande att bara ha en hand att skriva med.

Men idag knäppte jag några bilder på Tibbe i vagnen, han är ju över 5 veckor numera! Så, håll till godo.


Och så får det bli en bonusbild på pappsen med Tibbe i sele, inte dagsfärsk men väldigt fin ändå.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-10-12 17:53

9 år och fortfarande inget Star Wars

Idag firar Bobbe och jag 9 år som par, grattis till oss!

För 9 år sedan tyckte Bobbe att det var alldeles förskräckligt att jag inte hade sett Star Wars. Således laddade han upp för en filmkväll där jag minsann skulle få ingå i de upplystas skara, ja de som inser storheten med Star Wars såklart. Kvällen slutade dock med osedd film och det är även vårt officiella datum då vi blev ett par.

Så här 9 år senare ingår jag fortfarande inte i de upplystas skara, jag har inte sett mer än första halvtimmen av den först släppta filmen och har inget särskilt sug efter att se dem heller. Nu har det nästan blivit lite av en grej att inte ha sett dem också, alltid retar det någon.

Då träffades vi i Bobbes korridorsrum, som i princip helt togs upp av hans gigantiska dubbelsängar, samma sängar som vi för bara några veckor sen övergav. Nu har vi vår egen gård på landet, där vi trivs förträffligt, och väntar barn vilken dag som helst. Så kan det gå.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-10-06 19:45

Litteratur i olika former

Idag var det så dags för Peter Englund att kliva ut genom den berömda dörren och tillkännage årets nobelpristagare i litteratur.

Och det gör han med den äran i mitt tycke. Inget utdraget spänningsdravel á la tv 4, utan ut genom dörren klart och redigt tillkännagivande med en motivering som följd. Att vinnaren sedan är Tranströmer, ja det har jag nog inte så mycket att säga om. Kul med en svensk författare som är så populär runt om i världen, men i ärlighetens namn är nog min spontana tanke "hoppas det innebär att det dröjer 16 år innan en poet får priset igen"...

Jag läser en hel del, om än inte mycket av de som diskuteras i nobelpristermer. Men poesi har jag aldrig lyckats förstå mig på. Min associationsförmåga är antagligen alltför begränsad, jag behöver prosa för att greppa en text. Kanske det skulle vara annorlunda om jag antog en mer analyserande synvinkel, gärna tillsammans med några andra i exempelvis en bokcirkel. Antagligen är jag dock för lat för att ta till mig poesi. Faktiskt har jag läst ett antal lösryckta dikter av ovannämnda Tranströmer, vissa som jag (likt de flesta dikter jag ger mig på) inte greppar alls, men också vissa som jag faktiskt tycker väcker en tanke och som jag tycker om. Kanske det blir lite poesi i julhelgen?

Annars har jag, dagen till ära, läst ut oktober månads första bok. Det är dock ingen bok jag påbörjat den här månaden, tvärtom är det en sån där nattduksbordsvärmare som legat läääänge. Faktum är att jag vet att jag hade med den på det första ultraljudet vi gjorde i... v 10 kanske? Eftersom jag är i v 39 nu, så... Ja, det är ett tag sen. I vilket fall är det John Ajvide Lindqvists novellsamling "Låt de gamla drömmarna dö" det gäller. I mitt tycke är den väldigt skiftande både till karaktär och kvalitet. Vissa bitar älskar jag, vissa känner jag bara ett stort "Jaha?" inför. Nu är den utläst i alla fall och jag fortsätter med ett gäng nya godbitar.

Imorse hämtade vi hem Dolly från betet och hon skötte sig alldeles utmärkt. "Belöningen" hon fick för det var att ha en arg drake vid namn Tillan i hasorna hela dagen. Förstår inte varför hon ska vara så noga med att sätta stackars Dolly på plats, Kaxe är ju inte precis så liten att han behöver beskyddas längre. Och Dolly utgör ju inte precis något hot heller, hon är bland de mildaste hästarna jag vet. Men men... Det är i vilket fall hovslagardags imorgon, så jag och Eilert har städat ur stallet lite ikväll. Jag tror knappt vi haft några hästar inne sen senast hovslagaren var här, hoppas de kommer ihåg hur man beter sig.

Bobbe jobbar ikväll och sen sin sista dag imorgon innan han går på semester/pappaledighet. Eller jobbar hemifrån, vilket han nu väljer. Han ska i alla fall få vara hemma och höra mitt tjöt på heltid, grattis till det!

Nu ska jag gå och titta på Babel, det enda tv-program jag ser nu för tiden, bortsett från Idol. Två gånger i veckan är lagom att ha tv-tider att passa.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-10-05 20:10

Tömning av mobilkameran

Även om Iphonens kamera är bra, så är det inte direkt kvalitetsbilder jag kommer bjuda på nu. Men den finns nästan alltid med mig och därmed blir det en del roligt som annars skulle passera utan dokumentation.

När vi kom hem från vår semester på Högholmen i somras, dvs i slutet av juli, så åkte vi på turné för att se ut oss nya sängar. I någon av sängvaruhusens reklam är det en höggravid kvinna som provligger, jag kan inte riktigt rekommendera det själv. Men nu var det över ett år sedan vi fick presentkortet av min mor, förlossningen närmar sig och med den behovet av ett större sovrum. Och vi kände verkligen inte för att flytta in våra sunkiga gamla sängar i det nya fräscha sovrummet, så vi provlåg tills vi hittade något vi alla gillade och sen beställde vi. 2-3 veckors leveranstid. Javisst. 16 september dök de upp.


Nya sängar i nytt sovrum, wonderful!


De var dock väl värda väntan! Nu har vi sovit i dem i drygt 2 veckor och eftersom de är så pass mycket hårdare än de gamla kan jag faktiskt vända mig om nätterna utan att få alltför ont. I de gamla låg man där man låg, kan man säga... Vi valde dessutom en kontinental variant, vilket innebär en hel madrass, vilket innebär att det inte blir någon springa (som blir till en grop) i mitten. Det går med andra ord att ligga både på längden och på tvären, ah!

Överenskommet var dessutom att vi inte skulle ha några djur i det nya sovrummet. Hundarna har vi faktiskt hållt borta, men katterna har det varit lite si och så med... Faktum är att Hasse faktiskt sover i sängen - varje natt.


Hasse uppskattar nya och fräscha sängar och sängkläder.Hasse visar vad fredagsmys egentligen går ut på...


Dessa katter ja. Det fanns en gång i tiden då vi hade ganska strikta regler för dem. Men sen kom Hasse och helt plötsligt var det standard med egen stol vid köksbordet, att få tigga vid kylskåpet och att sova lite varhelst det passar. För några veckor sedan trodde vi dessutom att F:s liv hängde på en skör tråd i samband med en illasittande örontumör (hon verkar dock repa sig bra) och helt plötsligt var reglerna väldigt flexibla även vad det gäller henne... När vi införskaffat en barnvagn tog hon den snabbt i besittning som sovplats. Krocken blev total när även Hasse hittade dit...


F är mycket upprörd över Hasses tilltag, hennes sovplats!Men det löste sig ganska bra det med...


Nu är dock barnvagn och vagga kattsanerade (igen) och katterna är portade från dessa platser. Någon dag ska jag fotografera bebissakerna utan djur och kanske visa här. Vi får se.

Idag har jag annars hämtat ut Kaxes pass. Så nu finns han på riktigt i alla rullar!


Det är inte utan att det känns lite högtidligt...En dagsfärsk bild på Kaxe och morsan Tillan, mitt i mathögen.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-10-03 13:29

Ibland tar det tid...

Sist jag skrev var det 98 dagar kvar till beräknad förlossning. Idag är det 11 dagar kvar och än har ingen Pytte tittat ut. Men ut kommer hen väl för eller senare, antagligen förr.

När jag skrev senast var det mitt i högsommaren, nu har det blivit oktober och höst. Största anledningen till bristen på uppdatering är en serverkrasch som vi först trodde tagit skogsbergssidan med sig i graven. Tack vare massiva återupplivningsförsök av Bobbe (tack älskling!) gick dock allt att rädda, and here we go again.

Nåväl, även om hösten helt klart är här - vilket i sig är underbart, min favoritårstid! - så är det varmt och skönt fortfarande. Vi har haft över 20 grader några dagar i förra veckan och jag är hur sugen som helst på att ge mig ut och köra häst och vagn. Dock vet jag att skumpandet antagligen inte kommer vara alltför lockande när jag väl sitter där, så jag avvaktar förlossningen och hoppas att några fina dagar återstår efter den.

Helgen har varit härlig, om än inte särskilt lugn. I lördags var jag och mamma en sväng ner till Vetlanda och sen stannade vi till i Tranås på hemvägen för lunch och lite travande i affärer. Tranås är en fantastiskt mysig stad att handla i, även om det bara är en gata. Efter det såg vi sluttampen på veterantraktorplöjningen som gick av stapeln i Åsbo, de hade som mest varit drygt 30 ekipage. Inte illa och stämningen verkade vara god den med. Igår bar det iväg in till Linköping där Bobbe och jag först hämtade hem hästfoder inför hösten och sedan träffade en del av #linköpingsgänget på ett knytisfika hemma hos Janna och Pär. Eftersom det råder bebisfeber i bekantskapskretsen deltog även barn i åldrar mellan 1 månad och 1,5 år, Pytte kommer ha gott om lekkamrater.

Idag var jag på mitt sista eller nästsista besök hos barnmorskan, beroende på vad Pytte hittar på. Har ett besök inplanerat om 2 veckor igen och då bokas det också läkartid och eventuellt tid för igångsättning om det skulle behövas. Hoppas slippa det, men än är det ju ett tag kvar. Alla värden såg bra ut i alla fall, Pytte låg som hen ska med huvudet nedåt och barnmorskan trodde på en lång bebis. Ja, det finns ju att brås på med en pappa som är 196 cm. Men jag hoppas på något kortare än så vid födseln, annars lär det vara en riktig tunnis som ligger ihopvecklad där inne.

Efter det var jag och shoppade det sista snackset till BB-väskan och hälsade på Dolly som går på bete på andra sidan Mjölby. Hon var hemskt sällskaplig och det börjar kanske snart vara dags att ta hem henne. Men än så länge klarar de sig fint där, både vädermässigt och matmässigt. Nu ska vi se om jag lyckas hålla mig ifrån att uppfylla mina drömmar. Drömde nämligen härom natten att jag hela tiden nallade saker ur BB-väskan, godis, böcker, rena trosor, ja det mesta helt enkelt. Vore ju bra om den faktiskt innehåller det den är tänkt att innehålla när det väl är dags...

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-07-08 23:43

Spänning i tillvaron och 98 dagar kvar

Ja, det händer alltid något när man har med djur att göra. Idag fortsatte vi lite med Dollys utbildning och det blev mer spännande än väntat...

Och för att förtydliga med en gång; Dolly skötte sig alldeles utmärkt! Flickorna har gått på ridskola under det gågna året och redan för två år sedan utnyttjade jag dem skamlöst och kastade upp dem på Tillan för att hon skulle få vänja sig vid att bära någon som är lite lättare än jag. På samma sätt var det nu dags att utnyttja Celine för att göra Dolly ridtam, vilket jag förvisso påbörjat genom att hänga och sitta på henne. Men sen blev jag gravid och det där med inridning av unghäst kändes som en dum idé, till och med för att vara jag.

Nåväl, vi tog in Dolly och Ruter. Dolly borstades och gjordes i ordning, medan Ruter fick stå med lite mat i en av boxarna. Eftersom jag saknar sadel fick det bli barbacka, men det är ju nästan bättre - mindre utrustning att trassla med och fastna i. Så upp med Celine på Dollys rygg och sen gick jag bredvid med lina. Vi gick en sväng åt ena hållet, vände och tog en sväng åt andra hållet innan vi åter vände hemåt (att gå hemifrån är en av sakerna Dolly behöver träna på). Inga konstigheter alls från Dollys sida, förutom att hon tyckte att hon förtjänade mat oftare än vad vi tyckte...

Vi skulle bara upp för sista backen mot stallet när Celine, med lite bättre utsikt uppifrån hästryggen, glatt konstaterar "det kommer en häst där framme!". Och mycket riktigt kommer Ruter travandes. Eftersom han är mycket nöjd över sin insats vill han såklart inte bli infångad, så Celine hoppar av Dolly och går hem med henne medan jag håller Ruter på lite avstånd. Han tar sig någon tugga gräs utefter vägen, men lufsar i övrigt snällt med hem till stallet och en öppen boxdörr. Eilert, som är den som bygger stallet åt oss, har bestämt hävdat att ingen häst kan öppna våra boxdörrar. Låsen är specialgjorda för att människor ska kunna öppna dem både inifrån och utifrån boxen, uppenbarligen kan Ruter göra samma sak. Men men, ingen skada skedd, ingen häst blev ens lite upprörd och det glädjer mig att även Dolly tar såna händelser med ro.

För övrigt är det idag 98 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum, det närmar sig med stormsteg. Jag kommer på mig själv med att tänka att efter graviditeten och efter amningen, då kommer allt bli som vanligt. Jag har uppenbarligen lite svårt att få in att det aldrig kommer bli som vanligt igen, men det är ju på intet sätt något negativt. Tvärtom, men det är som sagt lite svårt att ta till sig, alltför abstrakt trots alla sparkar där inifrån. Bobbe verkar betydligt bättre förberedd, trots att det måste vara betydligt konkretare för mig än för honom.

Aporpå sparkar, småbarnstiden lär nog bli trevlig för pappsen Bobbe. Pytte sover nämligen väldigt bestämt så fort pappa är hemmavid och vaken. Första (och hittills enda) gången som han känt sparkar var på midsommaraftons morgon. Antagligen gav Pytte upp under långhelgen när Bobbe ständigt var närvarande, för annars slår det aldrig fel. Vi kan ta senaste dygnet, som varit ett typexempel. Igårkväll somnade Bobbe (som vanligt) en kort stund före mig. Så fort han somnar vaknar Pytte och lever rövare, några gånger så pass att jag inte kunnat somna på flera timmar. Imorse var det lugnt fram tills Bobbe åkte hemifrån, sedan var det ett himla liv. Under eftermiddagen - flera timmars bökande och stökande, men strax innan Bobbe svängde in på gårdsplan lugnade det sig och har sedan varit lugnt hela kvällen.

Och sådär rullar det på! Deras dygnsrytmer är inverterade, de kommer inte se varandra i vaket tillstånd förrän om över ett år! Undrar om vi ska anordna någon slags cermoni där de får presenteras för varandra till nästa sommar...

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-07-07 08:29

Sommarkollo i Skogsberg

I tisdags kväll fick vi två nya gäster till Skogsberg. Nåja, kanske inte så himla nya gäster, de har varit här förr, men ändock är det alltid lika roligt när Bobbes brorsdöttrar tittar förbi.

Och det är precis vad de har gjort. De planerar att stanna för att hjälpa till över premieringen nästa söndag, men som deras far sa vid avlämnandet; "är det så de inte sköter sig så är det bara att ni sätter dem på bussen hem". Nu har vi sån tur att vi i princip enbart får se deras goda humör, så sådana drastiska åtgärder ska vi nog kunna undvika.

I tisdags hittade jag dock på en annan rolig sak först, nämligen en liten ny fölunge. Eloonas sto Wilma (som är dotter till min farfars uppfödning Julia, också ägd av Eloona) hade fått en liten hingstunge i söndags natt. Den var jag givetvis tvungen att åka och hälsa på, så fantastiskt fin! En riktigt pigg och glad liten krabat med massa spring i benen. Alldeles slät och väldigt len i pälsen, samt betydligt ädlare än Kaxe här hemmavid (som mer liknar en mammut än detta föl i allt sitt krull).
Och ja, det där med betäckning var min idé eftersom jag så gärna vill att farfars uppfödning ska leva vidare då de varit så fantastiskt trevliga hästar! Om nuvarande matte kan slita sig från den lille har jag första tjing på att få köpa, perfekt att det dessutom blev en hingst som kanske kan bli lekkompis med Kaxe när de blivit lite mer jämna storleksmässigt. Oavsett är det fantastiskt kul att Wilma fått sin första avkomma och att allt gått så bra, stort grattis Eloona och tack!

I tisdags kväll kom sedan flickorna och eftersom de, liksom jag, älskar djur är Skogsberg ett ganska trevligt ställe att tillbringa lite tid på. Kaxe föll dem givetvis i smaken och han uppskattar alltid uppmärksamhet och en kliande hand. Igårkväll hade vi helkväll med hästar och här kommer lite bilder från det.Förste häst till rakning (eller mest borstning) var Dolly, som tycker det är mysigt med mycket uppmärksamhet.Nummer två blev Ruter, som inte heller han var missnöjd med pysslet (läppen blev längre och längre för var minut...).Efter rengöringen passade vi på att ta lite bilder där farbror fick posera, något han gärna gjorde och allra helst med några grässtrån i mungipan.Fina 20-årige farbrorn, eller "Farsan" som Eilert kallar honom sedan vi fick beskedet att Tillan är dräktig.Ruter har varit hos oss över en månad nu, fantastiskt vad tiden går fort. Snart är det dags att åka hem till matte Kattis igen, Ruter undrar om det går bra att han tar med sig fruarna?
Utsläppta i hagen igen, Dolly var snabbast med att hitta en lerig pöl att rulla sig i. Nyryktad vill man ju inte gärna vara några långa stunder...Dolly i galopp och stora förhoppningar om mat, kel eller bus.Men Ruter var inte så leksugen ikväll, han stod hellre och njöt av kvällssolen.Istället kom Kaxe och tiggde uppmärksamhet.Nå, visst vill man väl vara en sån liten till lags? Aurelie kämpar för första gången i livet med en fölgrimma, det är inte så lätt som man kan tro.Celine är redo med mamma Tillan.Grimmorna kom på och hästarna med in. Tillan är förväntansfull, en tur med vagnen vore ju inte fel!Även Kaxe fick en omgång med borste och hovkrats. Trots att han är minst i stallet så har han största hängläppen vid pyssel!Försatt och med full vagn bar det iväg, hästarna är som synes mycket pigga.Husse väntade hemma i Zeldas sällskap.På väg tillbaka med något lugnare pållar efter en skogstur bort till Ekeberg och tillbaka.Nöjda och glada, både hästar och människor!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:
Namn 2011-07-08 21:00

Vilka fina bilder!Jag håller med Tobbe angående rasen på Kaxe o Wallentino!Wilma kanske blev betäckt med en halvblodshingst!?

Namn 2011-07-08 21:03

Samma tanke har slagit mig, vem vet vem Wilma dejtat när hon var borta hela sommaren!?

Maria 2011-07-08 23:59

2011-07-06 10:08

Sommarpratare

22:12 är numera en helig tid i vårt hem. Vid den tiden bör tandborsten vara greppad och i arbete, för att vid första musikpaus kunna gå och spotta och skölja. Alternativt bör man redan ligga till sängs. För 22:12 börjar dagens repris av Sommar i P1.

På dagtid jobbar Bobbe och jag är ofta uppe i något annat som jag inte vill avbryta. Sändningen vid 13 går således oss båda förbi och istället blir det ett mysigt avslut på dagen att lyssna till vad dagens pratare har att säga. Jag har kommit att uppskatta programmet mer och mer med åren, förra året var det en riktig höjdare att efter våra långa dagar på Nya Zeeland avsluta med pod-versionen av dagens sommarprat. Lite hemmakänsla, sådär på andra sidan jorden.

Hittills har 11 sommarpratare haft sina prat i årets upplaga. Av dem har jag hört 8 st och den enda som har gjort mig direkt besviken var Torgny Lindgren. Men eftersom han hade en ytterst god musiksmak som han delgav oss är det möjligen förlåtet. Favoriterna har annars varit Timbuktu och Nanne Grönvall (båda väldigt gripande, men ändå nyktra och kärleksfulla prat), samt höjdaren i gårdagens program; Ville Virtanen. Jag erkänner direkt att jag är fruktansvärt okunnig om vårt grannland i öst, men han fick mig otroligt intresserad. Både gällande att resa dit och att läsa på. En mycket skicklig pratare som lyckades hålla sin röda tråd, som lyckades diskutera ett helt lands historia och kultur men ändå göra det personligt. Fantastiskt!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-07-01 16:45

Glädje och sorg

Ja, det är ofta de går hand i hand de där båda. Tack och lov överväger glädjen många gånger om i mitt liv.

Det var igårkväll jag fick reda på att en gammal klasskompis vandrat vidare till nya äventyr. Vi delade vår vardag genom både högstadie och gymnasium, men har sedan studenten inte haft någon särskild kontakt alls. Hälsat några gånger när vi setts och så, men inte mycket mer. Med tanke på det borde inte beskedet tagit så hårt, men av någon anledning blev jag väldigt ledsen ändå. Jag tyckte väldigt bra om personen ifråga, liksom många andra från min skolgång och jag trivdes särdeles bra i min gymnasieklass. Personen var faktiskt en av dem som jag tänkt på vore väldigt kul att träffa och prata mera med om jag nu beslutar mig för att gå på klassåterträffen i höst (ja, det är visst 10 år sedan vi slutade 9:an nu). Det samtalet verkar inte bli av nu, men hade jag trott på ett liv efter döden så hade jag hoppats att vi kunnat ta det vid ett annat tillfälle.

Det har blivit mycket häst i introverten den senaste tiden och jag ska väl beta av det senaste på den fronten även denna gång. Men bilder kommer det bli på de andra djuren istället. I måndags hade vi besök av hovslagaren. Det var första gången för Kaxe, men han skötte sig helt okej och fick hovarna tillfixade. Även Dolly verkades och Tillan fick dessutom framskor, eftersom hennes hovar föll sönder lite i slutet av dräktigheten och därmed varit lite trasiga. Igår lastade vi för första gången in Kaxe i transporten (tillsammans med mamma Tillan såklart) och åkte iväg för att se om det blir någon fölunge nästa år. Till vår stora glädje var Tillan dräktig och båda pållarna skötte sig utomordentligt fint. När vi skulle åka hem lastade jag och Bobbe dem själva, duktiga hästar.

Förutom att Tillan är dräktig, så hoppas vi såklart att Dolly har tagit sig nu vid den andra betäckningen. Om ungefär 1½ vecka är det dags att kolla henne igen. Och förutom att hästarna ynglar av sig så är även jag dräktig. Det är nog dags att skriva om vildbasen som lever om där inne i magen och beräknas titta ut den 14 oktober. Får jag presentera Pytte:


Pytte vid ultraljudet den 28:e juni, huvudet är mitt i bilden och Pytte tittar uppåt och snett bort från den onda, onda kameran. Den lilla ovala saken ovanför ansiktet är en hand, troligtvis suger Pytte på tummen.

Pytte kommer eventuellt döpas om till Bauta när förlossningen närmar sig. I vilket fall var vi i tisdags i Motala på ultraljud och på kontroll hos barnmorskan. Det är inte så alldeles vanligt att man får göra ultraljud i v 25, men eftersom Pytte varit särdeles motsträvig mot allt vad kameror heter fick vi en extra tid för att kolla upp de inre organen ännu en gång. Även denna gång visste Pytte exakt hur man vänder sig för att slippa vara med på bild och det blev endast denna, ganska dåliga, vi fick med oss hem. Från rutin-ultraljudet i v 19 fick vi inte med oss någonting hem. Men vi är såklart glada ändå, allt ser bara bra ut och fotografera kan vi göra i höst när Pytte kommit ut och inte har något val.

Inatt har Pytte varit extra livlig, och det i kombination med varmt/kvavt väder, mycket mygg och en vad som krampat har gjort att min sömn varit lite sisådär. När jag i morse vaknade av mistluren (alias Gizmo) var det ändå rätt skönt att ha sovit ett par timmar extra sen Bobbe åkte hemifrån. Jag passar på att njuta innan småbarn och hästar pockar på ordentliga morgonrutiner. Men om nu jag är en morgonnjutare(/sjusovare), så är det ingenting mot övriga fyrbenta familjemedlemmar. Abby hade krupit tätt, tätt intill matte och parkerat på husses kudde. Oerhört obekvämt. Ravessa sov som vanligt på sidan med örat rätt upp...


Pessan demonstrerar skön sömnposition

...och katten Hasche, han är den fulländade experten på att njuta av lite förmiddagsvila efter att husse serverat frukosten och åkt hemifrån.

Idag är det en vecka sedan midsommarafton, så jag tänkte passa på att bjuda på lite bilder därifrån också. Vi var ett litet gäng som firade på Olstorps motionscentrum i Ljungsbro. Perfekt med stora öppna gräsytor, frisbeegolfbana, toaletter och ordnad grillplats. Jag kom för övrigt inte sist i frisbeegolfen, utan på plats 6 av 8 tävlande! Mycket nöjd med tanke på mitt usla boll/frisbee-sinne.


Kerstin och Freddy leker Söderling och Nadal. Det gick bra tills Freddy Söderling slog sönder racketen...Kerstin har bunkrat upp... Nejdå, men hon och Freddy ordnade med maten - vilket de gjorde med bravur!Daniel ser finurlig ut och Tina ser arg ut, undrar om det har något samband?Eldmästare Pär (som fick fyr med endast två tändstickor, vilken scout!) och Kalle, som jag endast tror är ett moraliskt stödRavessa håller ordning på packningen, framför allt ryggsäcken där grisöronen är nerpackadeEllen satt för en kort sekund stilla hos mamma Janna innan det var full fart igenBobbe gömmer sig för något (flygfän? rök? kyla? småbarn?) under huvan. I bakgrunden skymtar även barnvagnen med en för stunden sovande Ebba.

Det var allt som allt en mycket trevlig dag och både tvåbenta och fyrbenta var rejält trötta när vi kom hem. I söndags grillade vi och spelade lite kubb hemma hos mamma, bland annat eftersom det var sista dagen Erik var hemma innan han for vidare till Peace & Love-festivalen i Borlänge och efter det vidare till Norge för fortsatt jobb. Helt förvånande skrällde Erik till och vann stort över mig och Bobbe, mycket förvånande eftersom det tog i princip hela dagen innan han fick sin efterlängtade seger i påskas.

I onsdags tog jag mitt premiärdopp. Ida kom förbi och vi grabbade badkläderna och åkte till Skogssjön i Mjölby. Det var rätt mycket folk där, men helt okej ändå och framför allt himmelskt skönt i vattnet. Otroligt skön dag faktiskt, hoppas på något liknande snart igen!

Nu ska jag göra i ordning mig och hundarna och åka in till Mjölby en sväng. Det är Broarnas dag och även om inte jag tycker det är jättespännande så vet jag att hundarna tycker det.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-06-23 22:30

Det skulle varit lite text också...

...men bilder är ju också fina.

Ja, förra blogginlägget blev visst enbart ett bildinlägg. Anledningen till detta var att jag precis hann ladda upp bilderna innan åskovädret var ett faktum. Det blev till att snabbt stänga av datorn och rycka sladdar, sen startade jag faktiskt inte upp den på ett par dagar (det märks att det är sommar).

Nåväl, det jag skulle skrivit var att jag nu har sommarlov, det är sommar (även om det känns som högsommarvärmen var i maj och det numera är någon slags sensommar/höst) och att vi har en sommargäst.

Sommargästen avslöjade sig redan i det förra inlägget, han heter Ruter och är en 20-årig gentleman som förhoppningsvis ska se till så återväxten i Skogsberg inte stagnerar. Jag kom i kontakt med Ruter för två år sedan, då Tillan betäcktes med honom som 3-åring. Det var en riktigt skitsommar, kallt och regnigt, med dåliga eller uteblivna brunster som följd och därmed inte heller någon fölunge. Jag har sedan till och från haft kontakt med matte Kattis och hon erbjöd sig oerhört generöst att låna ut sin hingst för ett nytt försök. Jag är oerhört glad och tacksam för detta, både för chansen att få föl efter honom (jag är mycket förtjust i hans stam, vilket jag antagligen kommer återkomma till i ett annat inlägg) och dels att få lära sig handha en betäckande avelshingst med en så pass rutinerad lärare (Ruter har varit i avel sen 1994).

Ruter har hunnit vara här så pass länge att han betäckt båda våra ston. Efter att han gjort sitt har han visat sig vara en utmärkt lekfarbror/uppfostrare åt Kaxe och har helhjärtat fått gå in för det. Det känns fantastiskt bra att kunna ha sto, föl och hingst tillsammans i hagen, nu saknar jag bara någon jämngammal lekkamrat till Kaxe. Det kanske kommer det med....

Ikväll var vi iväg och dräktighetsundersökte Dolly. Hon skötte sig förvånansvärt bra med resande, lastningar och undersökningen på plats. Det är skönt att hon har lugnat ner sig och är talbar. Tyvärr var hon inte dräktig, tvärtom hade hon ett fint ägg på gång och veterinären rekommenderade att prova med hingst imorgon. Jag misstänkte det redan i förväg, eftersom hon börjat visa brunstbeteenden, men det är skönt att få det bekräftat i alla fall. Brunsten såg fin ut, liksom livmoder och annat som syntes. Bakterieprov kan bli aktuellt till nästa brunst om hon inte tar sig nu.

Annars har trevliga besök avlöst varandra här hemmavid den senaste tiden. Förra fredagen blev jag och mina pållar fotade och frågade av tidningen ATL och det verkar som att reportaget kommer med tisdagstidningen. Min bror (som vanligtvis huserar i Stavanger) har varit hemma på visit i veckan innan han drar på Peace & Love-festivalen nästa vecka. Vi, tillsammans med mamma och morbror, har ägnat några kvällar åt att plantera tallplantor på några hyggen i Förmo. Janna och Ellen har varit här och åkt lite häst och vagn och även Barbro gjorde en snabbvisit för att hälsa på Kaxe. Kommande vecka väntar förhoppningsvis ännu mer social samvaro, med start imorgon då vi ska fira midsommar med ett gäng kompisar.

Annars har vi utflyktat lite, igår var jag i Tranås och besiktigade mitt hästsläp. En 1:a blev det, men inget återbesök och det kändes skönt. I lördags var vi på Kvinnerstaskolan utanför Örebro på auktion, då deras bruksstall lagts ner. Jag hade sett ut mig en hel del grejer som jag skulle ha användning för, men tyvärr blev priserna väldigt höga. Alltför höga för att det skulle kännas meningsfullt för oss att vara med i budgivningen i alla fall. Ville man fynda vagnar var det verkligen rätt plats, för de gick billigt, men när man har tummen mitt hand (som jag) känns det livsfarligt att samla på sig renoveringsobjekt. Jag ropade i alla fall in en domänkälke, vilket jag är mycket nöjd med. Den ska Tillan få provdra någon dag i det närmaste.

Så, nu blev det ett långt inlägg med bara text som kompensation för föregående inlägg med bara bilder. Nästa gång kanske det kan bli en blandning, som ju faktiskt är det jag föredrar...

Trevlig midsommarhelg till er alla!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-06-17 14:09

Sommargäst, sommarlov och sommarMaria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-05-23 09:45

Tömkörning och galopp

Vi har haft helg här hemma, riktig helg. Det vill säga, vi har inte behövt åka bil en enda meter. Fantastiskt skönt och det känns som vi fått en hel del gjort också!

I fredags så ägnade jag större delen av dagen åt att sanera en gammal sele som jag med hjälp av morbror grävt fram i ett magasin i Förmo. Den var faktiskt i ett förvånansvärt bra skick och jag är mycket nöjd! Men det krävs nog några omgångar med smörj till innan lädret är mjukt och fint. Detta bäddade sedan för gårdagens aktivitet...

Tillan sken som en sol när vi la selen på ryggen på henne och klev med stora steg ut i skogen. Bobbe var hemma och hjälpte till med Kaxe så vi inte behövde sätta fast honom i mamma förrän vi sett att han lugnt accepterade att följa med. Vi tog ingen jättelång runda, lillplutten är ju inte så gammal ännu, men det är ganska kuperat med sten, ris och vatten. Båda pållarna gick dock fram utan att tveka. Tillan såg till att hålla tempot uppe, hon är tyvärr inte särskilt bekymrad över huruvida vare sig matte, husse eller hennes unge hänger med.

Det blev i alla fall ett härligt träningspass för alla och några hundra meter hemifrån vågade vi binda fast Kaxe i Tillan och husse hämtade kameran för att föreviga det hela. Mest svettig och trött var dock Dolly, som inte uppskattar när vi försvinner hemifrån.

Förra veckan släppte vi ihop alla hästarna ett par kvällar när vi var hemma och kunde se till dem. Det har gått över förväntan, även om Tillan ägnat en stor del av tiden åt att valla Dolly. Nu har de varit kärvänliga mot varandra några dagar, men i morse var Tillan en huggorm igen. Hon har precis haft sin fölbrunst, så jag gissar på att hormonerna svallar.

Jag tror inte jag skrivit det tidigare, men jag äger numera 3,001 hästar. Tidigare i våras köpte nämligen jag och Bobbe oss varsin andel i varsin galopphäst, genom Riksgaloppen (motsvarigheten till travets Rixallsvenska). Jag är delägare i en valack, Mossgorda,  som är importerad från Irland och som gjorde sin första svenska start igår. På Göteborgs galoppbana ägde allt det roliga rum, tyvärr kunde jag inte vara på plats men det var det många andra delägare som var. "Grodan" skötte sig bra, som jag har förstått det, och knep en andraplats och därmed sina första poäng i kampen mellan de olika stallen som ingår i Riksgaloppen. Jippie!

Igår hade vi söndagsmiddag ihop med min mor, som varit på inköpsresa till Tyskland. Inköpt till mig blev en Toblerone, det är fina grejer det! Smälter på tungan... Kvällen och därmed helgen avslutades sedan med film, lugnt och skönt med andra ord. Nu får vi se vad veckan har att erbjuda.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-05-17 21:23

En vecka gammal och redan full fart

Idag är det en vecka sen vi fick tillökning här i Skogsberg, tillökning i form av en kaxig liten hingstunge...

Givetvis måste det firas med bilder!

Han går fint i grimma in och ut från hagen, är alltid pigg på att komma fram och kela och lyfter fint på alla fyra tassarna när man ber honom. Han vill gärna klia tillbaks om man river lite gött i pälsen på honom och är ganska pillig med munnen överlag (typiskt hingstar?). Än så länge går det ju an när han är tandlös... För övrigt är han döpt också, Axiom blir namnet men han kallas mest för Kaxe. Matematiskt ska re´ va´!

I söndags natt kom Bobbe hem från sin USA-resa och igår var således första gången han träffade Kaxe. Mötet gick bra, Kaxe var faktiskt lite blyg för den stora karln som plötsligt stod i hagen, men han godkändes snabbt efter lite rumpkli. Tillan verkade glad åt att se husse, äntligen kanske det kan bli lite ordning på mängden mat...

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-05-11 19:32

Dagens bildskörd

Ja, nu har ju lillplutten passerat ett dygn i ålder. Det måste givetvis firas med några ytterligare bilder!

Dagen har annars varit lugn och skön. Vädret har varit toppen och pållarna har fått vara ute hela dagen. Vi har haft besök av Kerstin, Freddy och lilla Ebba som kom för att spana in både var vi bor och nykomlingen i familjen.

Bilder var det!Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-05-10 22:45

Idag kom han till världen!

Innan jag ens hunnit börja fölvaka på riktigt (dvs verkligen vaka och inte bara titta till med jämna mellanrum) tittade en liten hingstunge ut. Mitt på dagen dessutom! Hon kan allt, den där Tillan.

Imorse när jag tog ut hästarna såg jag att Tillan fått vaxproppar och blivit slappare i bakkärran. Tänkte att det var dags framåt natten till och förvarnade berörda. Efter att jag ätit frukost och lite sånt gick jag ut för att titta till hästarna och då tittade Tillan sig olyckligt mot magen, la sig ett par gånger och i samband med det sprutade det mjölk från juvret.

För att hon skulle få vara ifred och ligga bekvämare tog jag då över henne till gräshagen istället och efter att ha betat en liten stund la hon sig och fölade helt enkelt. Allt gick bra, helt enligt skolboken och resten får bli en bildberättelse.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-05-09 10:07

Fölningen närmar sig

Idag är Tillan dräktig på dygn 331, det kan med andra ord dimpa ner ett föl i princip när som helst. Imorse kändes juvret för första gången riktigt spänt, dock inga vaxproppar ännu, men nu drar hårdbevakningen igång.

Vi har installerat en kamera i hennes box, så jag kan ligga inne i sängen och titta på henne om nätterna. Inatt har jag varit vaken ganska mycket och tittat eftersom hon inte ville äta sin mat igårkväll. Hon har inte legat ner (hon brukar ligga ca 2 timmar per natt) och hon har bökat runt lite och stått på ställen där hon inte brukar stå. Det bör närma sig med andra ord.

Igår gjorde vi klart hagen som hon och fölungen ska gå i. På kvällen fick hon inviga den, jag tror det är lagom att hon får beta gräs ett par timmar varje kväll så hon vänjs in lite sakta. Dolly var förstås vansinnigt avundsjuk, men det är bättre att de springer nu än när fölungen är född. Tillan var hemskt nöjd med det hela i alla fall.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-02-02 12:19

Antiklimax

Idag var det så dags för premiären som nämndeman, hur ska detta sluta?

Klev upp tidigt och ut på isgatan för fodring och utsläpp av pållarna. De tyckte jag var konstig som kom så tidigt, ett litet brott mot våra upplagda rutiner och Dolly ville inte gärna resa sig från sin sköna bädd. Det var alldeles klart och en otroligt vacker stjärnhimmel som jag stod och spanade på medan de åt sin mat. Sen dusch, frukost och färd in till Linköping.

Var på Tingsrätten i god tid, vilket behövdes eftersom jag inte hittar. Vimsade runt en del och på grund av ombyggnationer stämde inte riktigt all skyltning och sånt heller... Hittade några andra nämndemän och sällskapade med dem innan det var dags att hitta rätt sal. Övrig personal var mycket trevlig och pedagogiska mot oss som var nybörjare (två av oss tre var nya nämndemän). Hela dagen var avsatt för förhandlingen i fråga, så det var bara att köra igång. Men så bidde det inte, istället blev det inställt (pga person som inte dök upp) och vi blev fria att gå. Snopet. Istället fick jag en rad ärenden uträttade innan jag tog mig hemåt. Bra det.

Så nu ska jag nog ägna eftermiddagen åt att åka och tömma gödselkärran. Kan ju bli spännande det med i halkan.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-02-01 12:00

Månadssummering januari 2011 (böcker)

Eftersom flertalet bokbloggare gör månadssummeringar för sin läsning (hej kvantitet före kvalitet...), måste jag också prova det. Om inte annat för att det är kul att gå tillbaka så småningom när det gäller att sammanfatta året.

J K Rowling - Harry Potter och Halvblodsprinsen
J K Rowling - Harry Potter och dödsrelikerna
Liv Strömquist - Einsteins fru
Karin Alvtegen - En sannolik historia
Sofia Olsson - Hetero i Hägersten
Andreas Ekström - Google-koden

Antal böcker på engelska/tyska/spanska:
0/0/0
Antal omläsningar: 2
Antal novellsamlingar: 0
Antal ungdomsböcker: 2
Antal graphic novels: 2
Antal tegelstenar: 2 (definitionen för en tegelsten är enligt mig minst 500 sidor och Harry Potter-böckerna blev ju som bekant bara tjockare och tjockare ju längre serien led..)
Sammanlagt antal: 6

Månadens bästa: Harry Potter och dödsrelikerna är verkligen en fantastiskt bra avslutning på en serie som jag kan läsa hur många gånger som helst. Dock är det bara den första omläsningen sen sista boken släpptes och jag hade hunnit glömma en hel del. Men om vi nu ska ta en bok som inte var omläsning blir det Einsteins fru som jag skrattade högt åt många gånger.
Månadens sämsta: Google-koden levde väl inte riktigt upp till mina förväntningar. När jag beskrev min läsupplevelse för Bobbe så sa han att den lät som Linköpingsposten, lättsamma och snälla reportage, men inte särskilt granskande eller ifrågasättande.
Månadens överraskning: Att Karin Alvtegen faktiskt fungerar även utan spänningsinslag, när hon nu kommit med sin första roman. Dock tog det drygt 100 sidor innan jag kände mig hemma, så någon riktigt fullträff var det inte. Men det fungerar.
Månadens besvikelse: Att jag under januari inte läst en enda julklappsbok. Skämmes!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-02-01 11:42

Det tog en månad...

...men sen började Eilert dalta med hästarna. Som väntat med andra ord!

En morgon för några dagar sen kom Eilert in när jag åt frukost, varpå följande dialog utspelade sig.
- Har inte hästarna fått varsin hög med hö idag?
- Jo.
- Men de står och äter ur samma.
- Ja, då har väl Tillan ätit upp sin och gått till Dollys då.
- Igår, när jag gav dem, åt de ur varsin hög.

Och i förrgår kväll kom han in och påminde om att hästarna skulle ha hö i sina spiltor när vi tog in dem. Som om de inte hade protesterat om vi skulle ha glömt en sån sak. Men det är jättekul att han bryr sig och givetvis väldigt snällt att han ställer upp och lunchfodrar när jag är borta dagtid.

Annars så har hästarna vårkänslor och far runt i hagen och leker. Ibland lite väl våldsamt, för några dagar sen gick Dolly omkull i hagen när det var plusgrader och extra halt. Det bekommer henne inget särskilt, men jag tycker det ser otäckt ut. Förra veckan var vi iväg och ultraljudade Dolly samtidigt som hon skulle vaccineras. Det visade sig att hon var tom, precis som vi har misstänkt. Skönt att få det bekräftat dock, nu blir det till att köpa in halm att blanda ut med hösilaget så att hon blir lite mer slimmad. Hon trilskades ganska rejält i samband med lastningen, antagligen mestadels pga att Tillan sprang och skrek på henne i hagen. Ytterligare något att lägga på listan över saker som ska tränas... 45 min för att gå på en transport är inte acceptabelt.

Igår var jag iväg och skodde om Tillan också. Det är sista gången innan fölningen, men det är skönt att kunna ha henne broddad nu när det är så halt ute. Hon är desto lättare att lasta, bara hon får lukta lite så kliver hon glatt på. Tyvärr blev gårdagens resa lite mer äventyrlig än vad som var tänkt. Backen kändes inte särskilt hal när vi åkte på morgonen, så när jag körde hem tänkte jag bara ta ordentlig fart och ta mig upp. Icke sa nicke, det tog stopp en bit upp. Allt väl om det verkligen hade varit stopp där, istället gled hela ekipaget baklänges trots att hjulen stod stilla. Det hjälper inte med fyrhjulsdrift då inte. Ekipaget vek sig och transporten hamnade lite på sniskan ner i diket. Tack och lov på ett vettigt ställe så vi kunde ta ut Tillan, leda henne hem och sen få med bil och släp. Sådana saker bekommer henne inget särskilt, ut ur en transport i ett dike mitt i skogen, pulsa i djupsnö, upp på en snorhal väg och promenera - det är bara jättekul! Men nu är det slut på åkande innan isen har smält.

Annars har jag kommit igång med mitt pluggande hemifrån. Jag försöker gå på föreläsningar på universitetet i den mån det fungerar och det är rätt skönt att komma iväg så också, men restiden gör det knappt värt det. Speciellt inte som Östgötatrafiken fortfarande inte är särskilt pålitlig... För att få studiemedel utan krångel rekommenderade studievägledaren mig att registrera mig på ett par fristående kurser, så det gjorde jag. Två kurser i litteraturvetenskap (något jag länge velat läsa), en vid Örebro universitet som heter Gotiska berättelser och en vid Mälardalens högskola som heter Svensk kriminallitteratur. Böckerna har fungerat bra att låna via bibliotek och det är ganska avslappnande att ha det vid sidan av fysikstudierna. Andra brukar beklaga att jag läser så mycket olika (onödiga) saker, men jag tycker det är berikande och framför allt så lessnar jag väldigt snabbt om jag måste sitta länge med en och samma kurs. Nu är det optimalt, lite matte, lite fysik och så bryta av med att läsa i dessa båda.

Förra måndagen var jag inne på Linköpings Tingsrätt för en informationskväll för nya och gamla nämndemän. Uppdraget låter riktigt intressant, det enda som grämer mig lite är att man inte i förväg får sätta sig in i vad målen handlar om. Men eftersom vi bara får ta hänsyn till vad som kommer upp i rättssalen, blir vi heller inte presenterade för målen förrän vi kommer in i rättssalen. Imorgon ska jag sitta mitt första ting, det ska bli spännande!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2011-01-17 22:42

Obehöriga äga ej tillträde

Det här med hemmaåret 2011 har börjat bra. Jag har kört bil exakt två (2) gånger detta år hittills (att jag sen har åkt med andra då och då gills inte riktigt). En av dessa två gånger körde jag i diket...

Men det var inte så farligt, jag gleeeeeeed ner i diket på väg nerför vår mastodontbacke. Jag har lite som tradition att köra i diket en gång per år och alltid precis i anslutning till nyårshelgen. Jaja...

I december sattes det upp spärrkrav för att få fortsätta att läsa på min utbildning (i god tid som vanligt...) som jag inte uppfyller. Det gör att jag nu tvingats ta en termin till att ta ifatt gamla kurser. Förvisso välbehövligt, men ändå lite stressande eftersom mina terminer med studiemedel håller på att rinna ut. Jag hoppas dock att det ska lösa sig så pass att jag får skriva examensarbete andra halvan av vårterminen, vilket gör att jag bara ligger en halv termin i ofas. Var hos studievägledaren i torsdags och mer givande samtal har jag haft i mitt liv. Känslan var att hon blivit gladare över att få instruera i hur man färgkodar med överstrykningspennor än ge någon konstruktiv kritik på mina tankar om upplägg för att avsluta mina studier inom rimlig tid. Således är jag mestadels hemmavid nu och pluggar kurser jag misslyckats med tidigare.

Imorse tog Bobbe initiativ till att sköta morgonfodringen av hästarna. Jag blir verkligen jätteglad över att han engagerar sig och han gör det med sån självklar bravur. För att inte ha haft särskilt mycket djur tidigare i sitt liv är han en mycket duktig djurmänniska. Även Eilert engagerar sig, om än helst på lite avstånd än så länge. Men han kan allt leda in Tillan från hagen, om han måste... Annars pysslar han med stallbygget, idag har en boxvägg till kommit upp som jag har linoljat. Eftersom de tillfälliga spiltorna fungerar så pass bra har vi planerat om och beslutat oss för att bygga boxarna fullstora på en gång, 4x4,5 m blir de.

Annars ser jag fram mot utbildning inne på tingsrätten om en vecka. Jag har nämligen blivit invald som nämndeman i Linköpings tingsrätt, vilket ska bli ett jättekul sätt att engagera sig på! Lite nervös är jag för hur det ska gå, men jag har varit åskådare på några stycken rättegångar och tror jag har hyfsad koll på proceduren som sådan.

Nu ska jag gå och natta hästarna och sedan övriga djuren medan jag inväntar Bobbe innan det är sängdags. Han är och jobbar på handbollen som går inne i Linköping om kvällarna den här veckan. Själv följer jag VM från tv-soffan och har just sett en mycket underhållande match mellan Sverige och Sydkorea. Handboll är en av mycket få bollsporter som verkligen kan fånga mitt intresse, så det är skoj att bli serverad underhållning av så stora mått. Hoppas nu att Sverige inte gör bort sig efter en så bra inledning.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Tjena! Det där med tingsrätten låter intressant, är det på politiskt mandat ? Hur som helst glädjer mig alla era framgångar, stora som små ! Kram Barbro

NamnBarbro Svensk 2011-01-20 19:43

Låter ju jätte intressant med att bli nämdeman....

Lena med Ludvik 2011-01-23 13:25

Hej! Kul att du är igång också på hemsidan så man får veta lite vad du har för dig ! Må så gott ! kram Babsan

NamnB Svensk 2011-02-03 20:11

2011-01-08 23:27

Första ridturen

Ja någon gång måste den ju bli av. Tillan är rastlös och oriden på ett år ungefär. Dessutom äger jag ingen sadel för tillfället...

Men vad gör man inte? Jag kravlade mig upp och sen tog vi tjockisar oss en sväng i snön. Tillan skötte sig alldeles utmärkt och jag skötte mig så pass att jag satt kvar i alla fall. Hoppas det kan bli mer sånt, nyttigt för balansen! Men samtidigt vill jag inte fresta för mycket på hennes ben nu när hon börjar bli tung själv också.

Så glad blir man!

Dolly blev alldeles sjövild när hon blev kvarlämnad i hagen, galopperade som en dåre och skrek. När jag släppte ut Tillan igen var Dolly plaskblöt och la sig i snön en stund för att svalka sig. Hoppas hon vänjer sig, men om inte så vet jag ju hur jag ska motionera henne...

Annars har det regnat idag, snön smälter och är tung och jäklig. Har mest varit inomhus, städat, tvättat och grejat. Och försökt få ner lite tung blötsnö från stalltaket.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Härligt att se att ni är på hugget!

NamnBarbro Svensk 2011-01-09 12:43

2011-01-06 16:12

Vardag fastän det är helg

Nu börjar vi så småningom komma in i vardagslunken efter jul- och nyårshelgen här hemma. Hästarna verkar ha funnit sig väl till rätta, jag har satt igång med pluggandet och Bobbe jobbar (fast det gör han ju även under storhelger...).

Som sagt, hästarna verkar ha funnit sig till rätta och trivs i sin nya hage och i sitt stall. Än så länge har vi inte hittat på något särskilt, det känns som både de och jag behöver komma in i rutinen först. Jag övar lite på att ta ut den ena medan den andra är kvar inne eller i hagen, för nu när miljön är ny är de ganska hårt bundna till varandra.

På nyårsdagen var vi i Skänninge där Per-Arne och Irene bjöd på brakmiddag med kalkon. Riktigt riktigt gott var det. På söndagen åkte sedan Aurelie och Celine hem till Norrtälje igen. I tisdags var vi på hockey, jag, mamma och Bobbe. Innan hockeyn var vi och åt på De Klomp, vilket var smarrigt. Jag åt fisk- och skaldjursgryta, den värmde gott i kylan. Sedan var det bara att bege sig mot Cloetta Center för att bevittna när Brynäs, som väntat, fick pisk av LHC. Dels har Brynäs flera spelare med i Junior-VM och dels var laget drabbat av magsjuka. Matchen var underhållande, även om siffrorna inte var det....

Efter matchen knallade vi förbi Bobbes jobb, mamma har aldrig varit där och tittat tidigare. Snart ska de flytta till nya lokaler ovan jord, men än så länge huserar de i en källarlokal. Den är riktigt mysig faktiskt och det verkar alltid vara trevlig stämning där. Igår kom Bobbe hem med en iPad från jobbet, så nu är vi med Padda! Riktigt trevlig faktiskt, jag var ganska skeptisk innan (vad ska man med en stor iPhone till?) men den känns förvånansvärt smidig. Idag har jag laddat hem appar som gör att jag kan låna e-böcker på biblioteket, det fungerar riktigt smidigt faktiskt. Nu återstår att se om det går att läsa på den.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


kul att läsa dina reflektioner och att hästarna har kommit hem!

NamnBarbro svensk 2011-01-06 20:12

2010-12-31 17:35

Nyårskrönika

Det är ju populärt att sammanfatta året som gått så här när slutet (på året) är nära. Jag ska väl inte vara sämre jag och kan lätt konstatera att 2010 blir svårslaget i många avseenden...

Det absolut största under året var såklart att jag och min man (äntligen) fick varandra. Efter en 6 år lång förlovning var det dags och bröllopet i Malexander kyrka den 12 juni 2010 kommer jag nog alltid minnas som en av de lyckligaste dagarna i mitt liv.

Den efterföljande bröllopsresan till Nya Zeeland var naturligtvis urhäftig, men hemmakär som jag är känns det ändå skönt att ha den överstökad. Jag njöt givetvis massor, men trivs väl helt enkelt bättre hemmavid.

2010 var också året då stallbygge påbörjades här i Skogsberg och efter ett relativt hästigt år med kurser, långfärder, premieringar, körprov, betäckningar och hästdag i Medevi Brunn avslutade jag med att i november bli ägare till två vackra donnor och nu den nästsista dagen på året slutligen ta hem dem till Skogsberg.

Utöver detta var 2010 det året då jag tjänade mina första kronor i den tänkta professionen, nämligen som lärare. Efter en lång praktikperiod under hösten fick jag ett vikariat under några veckor i december. Detta blev mer händelserikt än vad någon kunde ana eftersom skolan jag arbetade på blev totalt belägrad av journalister när det visade sig att självmordsbombaren i Stockholm var just från lilla Tranås. Jag trivdes kanonbra!

Det finns givetvis en del mindre bra som hänt under 2010 också. Min lilla fölunge som jag skulle få till skänks dog i samband med fölningen, vilket givetvis inte alls var roligt. Brutten, hästen som drog mig och Bobbe på bröllopet, fick vandra vidare när hans ben inte längre höll. På människosidan har vi också oersätterliga förluster, där framför allt Arne saknas mig mycket.

Med tanke på bröllopsplanering och jobb har skolan fått stryka på foten en hel del och jag har tyvärr inte gjort särskilt bra ifrån mig under året. Jag tror även att mitt privata läsande har fått stryka på foten, men det kan jag inte säga säkert eftersom det är första gången jag för läsdagbok under ett helt år. 34 avslutade titlar står på den listan just nu (kanske blir en 35:e under kvällen) och det känns ganska lite för min del. Mitt sociala liv har delvis varit lite sisådär, men jag har försökt underhålla en del relationer i alla fall. Mitt hundliv har varit riktigt riktigt dåligt, ett ämne för nyårslöfte skulle jag tro...

Så vad hoppas jag på gällande 2011? Det är ju tänkt att vara året då jag avslutar mina studier, men det kanske inte riktigt blir så med tanke på årets resultat. Jag ska i alla fall ge det ett gott försök och hoppas kunna få ihop det bra med ordentlig studietid kombinerat med hästhållandet. Båda stona är dräktiga och jag räknar därför med ett relativt lugnt år på hästfronten, bortsett från tiden då det ska vakas för fölning. Hundarna hoppas jag kunna ägna mer uppmärksamhet nu och överlag hoppas jag på att kunna vara hemma mer under året. Det känns som 2010 var ett år då jag var borta väldigt mycket, det fanns väldigt mycket som behövde fixas och donas med. 2011 ska jag försöka ta det lugnt med, inte ta på mig för mycket, njuta av mina hästar, hundar och katter, njuta av min familj, njuta av mina böcker och mitt hem. Men givetvis blanda upp det med studierna, som jag också hoppas kunna bedriva till större del hemifrån.

2011 - hemmaåret - jag längtar efter dig.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-12-31 16:03

Hämtning av stallflickor och hästar

Själva julafton var en lugn tillställning för vår del, men juldagen och fram tills igår har mest innehållit arbete med att förbereda hästarnas hemkomst. Och så var det slutligen dags...

Jag avslutade mitt vikariat i Tranås tisdagen före jul och påbörjade julstökandet först därefter. Julklappshandling och pyntande skedde således under två dagar. Tack och lov hade någon vänlig själ (vet fortfarande inte vem?) lämnat av två granar vid vår soptunna. Den fina fick bli innegran och den något glesare blev en utegran, eftersom vi fortfarande inte hunnit sätta upp någon adventsgran. Lillebror Erik lyckades slita sig från sina bestyr i Norge och kom hem på en blixtvisit över julafton. Sedvanlig jullunch i Förmo och på kvällen förflyttade vi oss till Skogsberg för premiärjulfirandet här. Lugnt och skönt.

På juldagen kom svärföräldrarna ner och tillbringade några dagar nere hos oss. Jag pulsade mest i snön för att få ordning på staketen, svärfar ordnade med stallet, svärmor skötte markservicen med mat och annat. Bobbe började jobba redan på annandagen och åkte då Karlstad tur och retur för att se hockey. I tisdags åkte Anne och Eilert upp till Norrtälje igen med vår gamla Ådi, hans sista resa och han skötte sig utmärkt. Bobbe åkte i sin tur till Södertälje (hockey) och sedan till Norrtälje han med. På onsdagen återvände han med full bil, två av hans brorsdöttrar Celine och Aurelie, plus Eilert var med ner.

Lämpligt att skaffa fram stallflickor lagom till hästarnas intågande, tyckte jag. Så igår åkte vi två vändor till Sevedstorpet och hämtade hem först Tillan och sedan Dolly till Skogsberg. Lite oroligt var det, framför allt att gå in och sova på kvällen, men idag verkar de uppskatta miljöombytet och traskar runt och avbarkar alla våra träd, till Eilerts stora förtvivlan.


Åkes två hästar Yrla och Rubina säger hejdå till kompisarna


Tillan precis avlastad och väntar på att få spana in nya hagenEilert fixar så vi har lite el i trådarna innan släppBåda hästarna på platsAbby vaktar stallet med ytterst misstänksam minTvå tillfälliga spiltor fick det bli medan vi bygger färdigt boxarna


Vackert nyårsväder


Ravessa uppskattar hästarna mycket, tillgängligheten på bajs är oändlig!Ett snöigt Skogsberg


Mycket spelande blir det, här är Celine och Aurelie mitt i ett parti Ticket to Ride.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-10-31 20:27

Vi går mot mörkare tider

Då var det åter dags att ställa tillbaka klockan till vintertid. Jag har alltid tyckt att det har varit skönt (längre sovmorgon och kunna vara uppe senare på kvällen), men har man djur är det ett gissel att det blir mörkt så tidigt.

Med hundarna så är pannlampa ett hyfsat välfungerande alternativ och det är det väl gällande hästarna också, så länge det är ridning man håller på med. Men när man sitter på en vagn bakom hästrumpan så gör pannlampan mest så att man ser svansen extra tydligt...

Nåväl, jag trivs ganska bra med den mörka årstiden och tycker det är mysigt att få tända lampor, ljus och få tid att läsa en massa bra böcker. Detta veckoslut har jag läst ut inte mindre än två böcker och gillade faktiskt båda. Dels var det en ny deckare av Nesbø (den femte i ordningen, börjar få ångest för att de snart tar slut - bara tre kvar), dels Robert Gustafssons självbiografi "Från vaggan till deadline". Den sistnämnda tvekade jag ju inför på bokmässan, men råkade sedan ändå köpa den en eftermiddag i Tranås. Jag är faktiskt glad att jag gjorde det och kan varmt rekommendera den.

I torsdags var jag tillbaks i Tranås för att avsluta det jag påbörjat under praktiken. Hade räknat med att komma därifrån med 11:45-tåget, men det blev först med 15:45-tåget. Så går det när man har trevligt och vissa saker tar längre tid än man trott.

I fredags var det begravning och det var förstås inte alls roligt, men ändå en fin dag. Själva akten ägde rum i Vårfrukyrkan i Skänninge, men graven är belägen vid en kyrka utanför Linköping. Vi var där igår och tittade på alla fina blomsterarrangemang och på kyrkomuren satt en kisse och vakade. Det kändes bra, då finns det sällskap vid denne djurkäre mans plats för vila.

Vi uträttade också ett par andra ärenden inne i Linköping, bland annat besökte vi en vernissage på galleriet i Missionskyrkan. Det var premiär för Timo Hornes utställning, vilken Bobbe gjorde ett reportage om i Linköpingsposten för några veckor sedan. Helt underbara tavlor som jag blev jätteglad av, en sådan önskar jag mig i julklapp!

Igår eftermiddag var jag hos hästarna en sväng och körde Tillan. Hon rör sig fint nu sen hon fick skor på fossingarna och det är ren njutning att köra henne. Åke hängde med en sväng med Yrla och hon som är ganska beroende av andra hästar verkade också njuta av att ha trygga Tillan i täten.

Idag har vi arbetat på hemmavid, fortsatt arbete med hage, förberedelse för veckan som kommer och lite annat. I mina kurser är det ganska mycket man ska läsa in teoretiskt och får jag mycket hängandes efter mig kan det ta död på all läsglädje. Nu ska jag försöka hänga i de här inledande veckorna, eftersom jag ska jobba parallellt med studierna sista 3 veckorna på terminen. Jag har börjat planera upp det hela ikväll, nu ska jag bara följa planerna också. Bara.

Annars kikade Eloona och Vejne förbi för inspektion av (det blivande) stallet. De var vänliga nog att lasta av en rockard till mig, jag fick låna den för provkörning och var jag nöjd var den till salu. Fantastiskt att jag omges av så generösa människor, det är jag tacksam över varje dag!

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-10-27 19:26

Äntligen hästägare igen!

Efter några års uppehåll med hästeriet lurade en annons i Länstidningen in mig på rätt spår igen. Det var Barbro som sökte kompis i skogen och på den vägen är det...

Jag fastnade givetvis för den envisaste hästen i stallet, det lilla stoet som redan första gången jag skulle ta ut henne visade vem som bestämde (hon). Hem kom hon utan mig och husse fick visa exakt hur bestämd man var tvungen att vara. Jag, som var ringrostig och klantig, fick gå efter och skämmas.

Men det är också enda gången vi haft så pass skilda meningar att vi inte kommit hem samtidigt. Istället har vi haft 1½ år med en massa skoj och positiva överraskningar, som diplomet vid sommarpremieringen förra året, långfärden med Tranåskuskarna, tävlingen i brukskörning, långturer med Barbro & Troll med mera, med mera. Nu har vi ett föl att se fram emot till våren, jag hoppas den lilla envisa blir en bra mor och får en lika envis unge.

När jag fick erbjudandet om att köpa Tillan blev jag givetvis mycket glad och jag är oerhört tacksam att få ha en så fin häst. Utöver Tillan så hänger också Dolly med (också dräktig) och hon kommer säkert bli en fin ridhäst för mig att lufsa med i skogen. Jag är alltså numera ägare till två vackra nordsvenska donnor som jag hoppas så småningom ska finna sig till rätta i Skogsberg.

Idag fick Tillans bästa kompis Brutten vandra vidare till de evigt gröna ängarna. Han har periodvis varit halt och senaste tiden har det bara blivit sämre. Han har det antagligen mycket bättre där han är nu, men jag kommer sakna honom och Tillan kommer antagligen sakna honom än mer... Brutten var världens snällaste, världens starkaste och en av de mest allsidiga hästar jag har haft förmånen att lära känna. Ändå blev han aldrig tråkig, som när han överraskade oss med att skena på mitt och Tobbes bröllop exempelvis...

Tyvärr ska Barbro och Åke separera, vilket innebär att Barbro kommer flytta iväg med sin Troll, fadern till Tillan och Dollys väntade föl. För att underlätta gällande stallplats har hon beslutat att han ska kastreras, vilket jag har full förståelse för men ändå tycker är tråkigt. Mer lätthanterlig hingst får man leta efter. Kvar i Sevedstorpet när mina donnor flyttat blir Åkes båda senaste nyförvärv Yrla och Rubina. Och såklart Åke själv då.
Mycket hästprat blir det och mer kommer det antagligen bli framöver. I mitt "yrkesliv" har annars praktiken tagit slut och jag saknar redan "mina" klasser och skolan. Jag trivdes oerhört bra, vilket såklart är jätteskönt. Nu vill jag bli färdig med mina studier fort fort! På universitetet läser vi nu astronomi och modern fysik, vilket är två väldigt intressanta kurser så hösten kommer bara flyga förbi. Dessutom har jag fått ett vikariat under december månad, så jag kommer ha att göra.

Redan imorgon ska jag dock åka tillbaks till praktikskolan för lite provrättning och uppföljning, så abstinensen blir inte alltför svår.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-10-06 15:36

Sorg, praktik och lästid

Igår var jag på universitetet för att labba på eftermiddagen och fick ett telefonsamtal. Tyvärr var det Bobbe som hade tråkiga besked.

En släkting hade efter en kort tids sjukdom somnat in och det känns förstås helt obegripligt. Speciellt som det gått så fort. När vi pratade om det igårkväll konstaterade Bobbe och jag att det är få människor som man enbart har positiva minnen och känslor kring. Men detta var en av dem. Det är fint på sitt sätt, men gör inte precis sorgen lättare att bära.

Förra veckan lyckades förkylningen fälla mig och inte förrän på fredagen var jag på benen igen. Perfekt tid för att läsa lite av mina bokmässefynd, tyckte jag. Men icke, huvudet var tungt, bokstäverna flöt omkring och jag fick läsa om samma sida 3-4 ggr innan jag uppfattat vad som stod. Mest sovande alltså.

I lördags var det en stor dag med närapå 6 timmar ridsport på tv. Som vanligt Svanlund som ohjälpligt okunnig kommentator i SVT som visade VM-finalen i dressyr (3 ekipage var så bra att jag grät) och tyvärr var det inte mycket bättre ställt på Eurosport där terrängritten i fälttävlan visades. Men en härligt lugn dag var ändå på sin plats, trots uteblivna topprestationer från de svenska ekipagen (även om jag är glad över att flera debutanter gjorde så bra ifrån sig - lovande inför OS). 

I söndags var jag i Sevedstorpet och hälsade på hästarna. Hade selat på och skulle sätta för Tillan för en tur när jag tyckte att hon snubblade konstigt. Travade lite fram och tillbaka och visst var hon halt. Kunde inte hitta något konstigt, så jag antar att hon vrickat sig bara. Hon fick ändå vila och jag åkte bakom Troll istället. Hade även på sadel på Dolly för första gången, hängde lite på henne och det accepterade hon bra. Hann med lite stostammar med Åke och allmänt tjatter med Barbro med.

I veckan nu är det plugg som gäller, på måndag examineras vi. En skriftlig rapport på ca 10 sidor, en muntlig presentation av den + en presentation av någon teknisk pryl är det som gäller. Utöver ordinarie praktik då såklart. Jag måste säga att jag trivs oerhört bra ute på praktiken och bävar lite för att gå tillbaks till riktiga skolan. Min handledare är mycket bra, övriga kollegor väldigt hjälpsamma och eleverna som jag handhar är mycket snälla och överseende med att jag får träna på dem.

Allt detta sammantaget gör att jag inte precis har så mycket tid att läsa som jag skulle vilja. Just nu har jag dock några timmar att slå ihjäl eftersom jag ska gå på föräldramöte ikväll och inte ser någon mening med att åka hem emellan. Tänkte dra ut på stan och få i mig lite mat och kanske hitta något mysigt ställe att sitta och läsa på.

Gällande läsningen så har jag alltid haft tendenser till att ha många böcker på gång samtidigt. Det har aldrig varit något problem under de perioderna då jag varit bokmal, men nu när tiden är knapp glömmer jag lätt av handlingen om jag har flera projekt samtidigt. Har därför försökt att läsa en i taget, men det är inte heller optimalt. Istället läser jag en pocket, som får följa med i väskan hela dagarna som pendelläsning, och en inbunden (ofta tjockare) ligger hemma på nattduksbordet. Den läses på kvällar och helger. Perfekt kombo faktiskt, pendelläsningen blir ofta nån spännande och lättuggad deckare (Nesbø för tillfället) och det hemma är oftast romaner eller åtminstone något med lite mer dignitet. Som sagt, perfekt kombo!

Nu ska jag nog sticka ut på stan en sväng och se om jag hittar något som skulle kunna klassas som bokcafé, det blir bra.

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-09-27 14:38

Bokmässa 2010

En riktigt bra helg för min del, mina två största nördintressen kombineras på ett så utmärkt sätt. I lördags var det premiering, igår Bokmässan i Göteborg.

Någon gång innan klockan 7 igår morse kom Ida tuffandes på skogsvägen som bär hem till oss. Vi upprättade en tradition förra året som innebär att vi åker på Bokmässan tillsammans varje år. Det är najs. Vi invigningskörde Bobbes nya bil dessutom, en Mercedes B185 som är biogasdriven (miljövänliga boknördar).

Strax före kl 10 stod vi i entrén och nyttjade happy hour, billigare inträde. Sen var det bara att slänga sig ut på mässgolvet och ta gratisprylar, klämma på böcker och tjattra med folk. Min första affär blev ett tecknande av årsprenumeration på tidningen Expo, vars arbete jag verkligen tycker att det är värt att stödja så här en vecka efter valet. Förhoppningsvis finns en hel del som både jag som lärare och Bobbe som politiker kan ha nytta av.

Vid 12 tog vi paus för lunch, sammanfattade vår kändisspaning lite och kl 13 var det dags för vårt första seminarium - "Bilderbokens många ansikten". Temat för årets bokmässa är Afrika och därför deltog 4 afrikanska bilderboksförfattare, nämligen Christian Epanya, Piet Grobler, John Kilaka och Véronique Tadjo. Förra året var vi på ett liknande seminarium där svenska bilderboksillustratörer deltog och det blev väldigt intressanta diskussioner om tekniker och annat. Tyvärr lyckades moderator Lennart Eng inte riktigt med sitt uppdrag denna gång och seminariet var en riktig flopp. Tråkigt, för det lilla författarna fick säga kändes intressant.

Vi hastade vidare till nästa seminarium - "Humor och dödsångest". Robert Gustafsson intervjuades av Lotta Bromé och köerna för att få en plats på seminariet var låååååånga. Jag vet inte, blir lite illa till mods när jag hör Robert vara sig själv. Jag uppskattar mycket av det han gör som komiker, men tvekar lite inför hans självbiografi. Vi får se om och när jag läser den, men jag kände mig i varje fall inte hågad för att stå i kön för ett signerat exemplar.

Efter det vimlade vi vidare på mässgolvet tills English Bookshop gjorde så att reskassan var slut och kassarnas tyngd förlängt våra armar med 50 cm vardera. Vi körde hemåt, nöjda och glada med våra fynd, och efter att ha velat runt i Jönköping på jakt efter ett nyöppnat mAx som var nästintill omöjligt att hitta till var vi hemma framåt kvällen. Vi visade våra fynd för Bobbe, jämförde och hummade avundsjukt på varandra innan Ida åkte hem till sig.

Jag kände redan igår hur jag började vara tung i huvudet och bli snuvig och idag tog jag det säkra före det osäkra och stannade hemma för att kurera mig inför veckan. Imorgon är det nämligen obligatoriska labbar på universitetet och sedan har vi viktiga moment på vår praktikskola. Dåligt läge att bli sjuk, men svårt att göra något åt.

Avslutningsvis så blev mina fynd på bokmässan följande:
- Room av Emma Donoghue
- Bara ett barn av Malin Persson Giolito
- Radhusdisco av Morgan Larsson
- Inte bara bio av Nils Petter Sundgren
- Kokain av Lasse Weirup och Erik de la Reguera
- Att springa av Maria Sveland
- The Hunger Games av Suzanne Collins
- Mockingjay av Suzanne Collins
- Solskenet i munnen, novellsamling
- En stereo i Soweto, novellsamling
- Vid vansinnets berg av H. P. Lovecraft
- Sverigedemokraterna har fel av Alexander Bengtsson
- Einsteins fru av Liv Strömquist
- Prins Charles känsla av Liv Strömquist
- C av Tom McCarthy

Maria Josefsson
Drottning af Skogsberg

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-09-25 20:18

Premiering dagen lång

Idag var det dags för den säsongsavslutning på årets sommarpremieringar och där deltog vi med Tillan och Troll.

Efter att ha tagit ledigt igår eftermiddag till förmån för skurande, skrubbande och packande var det så dags att få lön för mödan. I morse åkte jag till Sevedstorpet och packade det sista, borstade av Tillan innan vi sedan lastade på henne och Troll på varsin transport.

Jag tyckte att vi var ute i god tid, men så fort vi anlände till premieringsplatsen uppmanades jag att ta med Tillan till mätningen som skulle slutföras kl 10, fem minuter senare alltså. Nåväl, inga problem och numera är hon officiellt en stor häst och har lämnat ponnymåttet bakom sig med en centimeter till godo - 149 cm i mankhöjd.

Det var verkligen suveränt att ha tillgång till box, inte minst för dem som hade föl eller hingst med sig, men även jag och Tillan uppskattade det mycket. Kikade lite på Trolls fölunge Trixi som Anna Kind har fött upp och hon såg trevlig ut. Tyvärr hann jag inte titta på visningen eftersom det var dags att sela på och bege sig till körprovet.

Tillan var som vanligt cool och skötte sig perfekt. Vagnen vi använde var en åttahjulig skogsvagn, något vi inte testat tidigare. Tillan brydde sig inte om det, men för min del var det lite obekvämt då jag inte hittade något bra fotstöd. Överlag kändes det mycket bra, Tillan bjöd som vanligt framåt på ett fint sätt, stod lydigt stilla i halterna och tvekade kanske lite i ryggningen. Anspänningen var perfekt, men när jag skulle kliva av vagnen tog hon ett par steg framåt, tyckte väl inte att turen var lång nog.

Resultatet blev 991079 = 44 p i körningen och ett godkänt KBI. Exteriört fick vi hjälp av Johan Pettersson som visade Tillan på ett föredömligt sätt. Trots att hon aldrig varit i ett ridhus tidigare klev hon lugnt in, hon älskar verkligen att visa upp sig. Resultatet blev 99897 = 42 p och därmed var hennes fina poäng som 3-åring inte någon tillfällighet.


Pangbruden efter visningen


Även Troll var som sagt med på färden, avelshingstarna måste visas upp för domare minst vartannat år för att få fortsätta betäcka, sundhetskontroll kallas det. Johan var även behjälplig med att visa honom och bortsett från lite bus i traven skötte sig även han fint.Troll efter sin visning

I maj ska det förhoppningsvis ploppa ut en fölunge med dessa tu som föräldrar, det blir spännande att se vad det blir av den.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-07-06 12:46

Bröllopsresa dag 24

Queenstown, Sagan om Ringen och vyer.

Idag började dagen lugnt med en förmiddag av läsning och planering av de sista dagarna innan det är dags för hemfärd. Jag läste ut min första (!) bok denna semester, eftersom vi hållt igång så mycket på dagarna har jag varit dödstrött varje kväll och knappt orkat läsa en rad. Men nu är Boktjuven utläst och den var en riktig höjdare, trots att den är en bestseller...

Efter att har mornat oss lite lagom drog vi ut på stan. Ett besök på turistbyrån (som var full av folk, det är vinterlov både i Nya Zeeland och Australien nu) resulterade i bokning av två turer - en Sagan om Ringen-guidning idag och en resa till Milford Sound imorgon. Även stan var full med människor som släpade på skidor och snowboards, trevligt med lite liv men vi som är bortskämda med att vara själva tyckte det var lite jobbigt att köa... Hittade en extern hårddisk i stans enda elektronikbutik, nu kan vi äntligen tömma kameran och fota obehindrat igen. Datorn var nämligen full, liksom kamerans lagringskort.Vi fotograferade vårt boende också, The Historic Stonehous B&B. Visst är det mysigt? Vi bor dock inte i just den byggnaden, utan har ett eget hus bakom detta.

Efter lunch på ett ale house blev vi upplockade och ivägskjutsade i en liten minibuss. Med oss var tre tjejer från australien och vår guide Al, som skulle ta med oss bakom kulisserna på några inspelningsplatser av Sagan om Ringen-filmerna. Vi åkte västerut och första stoppet var en vacker vy.Queenstown, staden som så vackert ligger inklämd mellan bergen och den gamla glaciärsjön.

Nästa stopp var vid en av de platser där inspelningarna av Sagan om Ringen haft sin central, det vill säga där alla kostymer och liknande funnits. En ganska känd scen var också inspelad i närheten och efter en kortare promenad fann vi platsen.Al förevisar vilken scen det gäller, nämligen när Frodo, Sam och Gollum första gången ser Oliphanter på väg mot Mordor.

Bobbe, som är duktigt påläst, visste förstås vilken scen det var och det är ganska fantastiskt hur mycket datatekniken gör med bilderna. Platsen var förvisso väldigt vacker, men höjdskillnaderna var inte så stora som man får känslan av i filmen. Häftigt att ha sett ändå.Bobbe gör som hoberna och spanar efter oliphanter. Mossan han ligger på är enligt Al exakt samma fläck som den Frodo och Sam (eller snarare deras skådespelare) låg på.

Vi åkte vidare på riktiga berg-och-dal-banevägar, precis som vanligt i det här landet. Men vyerna är underbara, oavsett hurdana vägarna är!Ytterligare en vy från ett stopp, vackert så det gör ont!

Efter att ha åkt norrut en bit också kom vi fram till en underbar liten by med 250 invånare, vilket för övrigt också råkade vara den by där Al bodde. Glenorchy hette den och här tog vägen slut. Nästan i alla fall. Där fanns en liten skola, en pytteliten kyrka och ett ännu mindre bibliotek.Jag garanterar att Skogsbergs bibliotek är större än Glenorchys...

Al var givetvis väldigt lokalpatriotisk och eftersom han ville gynna båda byns affärer stannade vi i den ena på bortvägen och den andra på hemvägen. Således blev det ett kort stopp för toabesök och lite inköp i den lilla lanthandeln.

Ska jag vara helt ärlig var Al nog inte den mest entusiastiska Sagan om Ringen-nörd jag träffat och guidningen blev därefter. Däremot hade han under flera år jobbat som farmare och hade ett gäng vallhundar kvar än idag. Han berättade entusiastiskt om djuren vi såg, massor med får och nöt, stora hagar med Angus-tjurar. Eftersom trakten här är så glesbefolkad blir gårdarnas storlek därefter. En fullt normalstor gård innehade 2000 får och 8000 tunnland mark. Till de lite större markägarna nämnde han en vi passerade med orden "allt ni ser till höger äger de". Det vill säga enda uppifrån bergstopparna och ner till halva dalgången, ungefär 200 000 tunnland. Men så hade de också helikopter för att kunna se om sina ägor.

Nåväl, vägarna blev mindre, färisterna och grindarna fler. Till slut var det dags för ett stopp igen. Återigen blev vi överraskade av den omväxlande naturen, en promenad i en skog som var promenerbar väntade. Normalt är skogarna i trakten regnskogar och undervegetationen så tät att det inte gå att ta sig fram.Våra resekamrater från Australien iscensätter, ser ni vilken scen? Ja, självklart är det trädet där Boromir blir dödad.

Själv lekte jag också med lite iscensättning, men av en helt annan film...Tänk vad roligt det är med rekvista...

Vi åkte ganska snart vidare, både Al och australiensarna tyckte det var alldeles förskräckligt kallt och vi tog oss längre och längre ut på landsbygden. Vägen tog slut, men med vår fyrhjulsdrivna och fallfärdiga minibuss fortsatte vi färden på en för tillfället uttorkad flodbädd och fick på köpet korsa ett par mindre förgreningar av den stora floden...

Till slut svänger vi runt och stannar och Al ber oss gissa på vilken scen vi är vid. Med tanke på närvaron av flod börjar vi gissa på olika båtscener, men det visar sig vara fel. Istället är det ett utbränt och ödelagd Isengard vi har framför oss. Nåja, hela Isengard är dataanimerat och där vi står är platsen där de omgivande bergen finns.Bilden på Isengard.Den uttorkade flodbädden med flodfåran till vänster. Påminner lite om ett ödelagt Isengard ändå måste jag säga.

Vid det här laget håller alla, utom möjligtvis de två tåliga svenskarna, på att frysa ihjäl och vi återvänder till minibussen och hemfärd. På hemvägen stannar vi som sagt till i byn för att gästa den andra afffären, som också råkar vara hotell, restaurang och pub. Vi får sitta vid en varm brasa, blir serverade varm choklad och lokalinvånarnas hundar kommer glatt och tigger av oss. Stämningen är väldigt familjär och skulle jag någon gång bosätta mig i detta land vore det nog på en sån här plats. Vid vägens ände och där biblioteket har 300 boktitlar och hundarna får gå på krogen efter en lång arbetsdag.

Hemfärden går i full fart, men det är ändå mörkt när vi anländer. Vi har en lugn kväll där vi äter hämtmat och förbereder matsäck för morgondagens äventyr. 06:45 blir vi nämligen upplockade för att åka till Milford Sound och åka båt på fjordarna. Resan dit är 5 timmar på slingriga bergsvägar (snökedjor ett krav), liksom resan hem. Detta gjorde att vi bestämde oss för att åka buss istället för att köra själva, utmana ödet med snökedjor känns inte helt bra.

Väderleksrapporterna säger att morgondagen ska bli lika klar och fin som de senaste dagarna vi haft här och jag tror utflykten kommer bli sagolik, bara min åksjuka inte gör sig alltför påmind. I övermorgon väntas det snöa här, men då åker vi vidare mot Christchurch och förhoppningsvis varmare väder. Nu är det dock sovadags!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-29 13:15

Bröllopsresa dag 17

Först, ohittad hästtransport och huvudstad.

Dagen började med att vi gick upp tidigt och var allra första gästen i frukostmatsalen vid 6:40. Personalen åt fortfarande på sin frukost och såg lite förvånade ut över att vi som varit sist ner tidigare plötsligt var först... Nåväl, efter en stor och god frukost reste vi från nationalparken och det Chateau där vi bott.

I princip hela dagen gick åt till att resa. Vi åkte först till den lite större staden Wanganui och fortsatte sedan ner utefter västkusten. Vi gjorde endast två stopp under färden, ett vid ett vattenfall (surprise surprise) och ett i en liten liten stad vid namn Foxton. Överallt fanns reklam om en hästdragen spårvagn i denna stad, men trots idogt letande hittade vi bara en väderkvarn byggd 2002. Lite udda förvisso (holländare med hemlängtan måntro?), men inte riktigt vad vi var ute efter. I övrigt regnade i princip hela vägen och inbjöd inte riktigt till att hitta på fler uteaktiviteter.

Hotellet hittade vi enkelt när vi kom fram och det enda som ger några tecken på att det är en huvudstad vi befinner oss i, är faktumet att hotellet tar 15 dollar dygnet i parkeringsavgift. Överallt hittills har det varit gratis. Annars ligger det centralt och bra med utsikt över hamnen från rummet.

Nu skulle vi vara lite förutseende och kolla upp var färjeterminalen låg och hur vi gick till väga med tillbakalämnande av hyrbil. Att ta med fordon på färjan är sviiiiiiindyrt och därför har alla hyrbilsfirmor återlämning i Wellington och utlämning av ny bil i Picton, mycket praktiskt. Problemet visade sig vara att få reda på var bilen skulle lämnas, då ingen information fanns i våra broschyrer och uthyrningsfirmans hemsida var ganska bristfällig. Dessutom hade färjebolaget två terminaler i olika delar av stan...

Nå, efter lite hjälp från hotellreceptionen löste sig det hela och det skulle gå bra att lämna bilnyckel i incheckningsluckan på morgonen när vi åker, eftersom vi åker innan biluthyrningsfirman öppnar. När vi lämnat bilen på hotellet tog vi en promenad genom Wellington, åt god trerätters på en restaurang vid namn 3C och promenerade hem igen. Intrycket så här långt är att det är en gemytlig och väldigt kompakt stad. Överlag förvånas vi över hur tryggt det känns att vistas ute i storstäderna här i landet. Ingen särskild fylla att tala om, inga slagsmål, inga gäng som drar runt, ingen skadegörelse och en stor spridning på åldrar och ja. Spridning på folk helt enkelt. Det enda som inte är tryggt är trafiken, alla kör massa för fort trots att standardhastigheten är 100 km/h på deras vägar...

Nu väntar lyssning på Eva Dahlgrens sommarprat, Bobbe håller på att läsa ut Patient 67, så jag ska invänta hans utlåtande av den först.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-28 11:12

Bröllopsresa dag 16

Tongariro National Park, Mordor och galna skidåkare.

(Ja, jag hoppar några dagar nu eftersom jag ändå inte orkar uppdatera alltihopa ikväll och jag gissar att det är intressantare för läsare att veta på ett ungefär vad vi gör just nu).

Efter en halvbra natts sömn vaknade vi imorse som vanligt till australiensk morgon-tv (och axelvaddsmodet hos australiensiska nyhetsankare är som vanligt inte av denna värld). Vyn som i dagsljus mötte oss från vårt hotellfönster var denna;


Mount Doom, eller Domedagsberget, från Sagan om Ringen. Vi tänker INTE göra en Frodo och bestiga det....

Efter en härlig hotellfrukost bestämde vi oss för att göra så mycket som möjligt av förmiddagen, eftersom vädret råkade vara hyfsat trots att de lovat ihållande regn hela dagen. Vi gjorde ett besök på byns turistinformation och köpte på oss fågelbok, guide till Sagan om Ringen-inspelningsplatser och guide till olika vandringsleder i parken. Nationalparken vi bor i är skyddad på alla tänkbara sätt och är även världsarvslistad, så det gäller att kolla upp att man verkligen får vara där man är.

Turistbyrån visade sig innehålla omfattade väderleksprognoser, rikt utbud på varma kläder och även guider till hur lavan färdas vid vulkanutbrott, så att alla vandrare ska kunna sätta sig i säkerhet. Senaste utbrottet var 1995. Vi blev informerade om att alla vägar var öppna och att det fanns snö vid skidbyn i slutet på vår väg, så vår första anhalt blev Whakapapa Skifield.


Märkligt kargt landskap, men fint väder i alla fall.Nu närmar vi oss, snö utefter vägen! Vår trogne lille bil skymtas också.

Väl uppe så var det fullt av skidåkare som flitigt använde pisterna. Det står faktiskt varning till och med i turistbroschyrerna om att besöka dessa ställen vintertid, då det är så packat med alpina galningar som bara festar och åker skidor. Vi överlevde i alla fall, men åkte inget själva.

Sen åkte vi neråt igen och tog en liten avstickare för att kika på Tawhai Falls. Efter en liten promenadväg var vi framme.


Ytterligare kargt landskap på vägen till vattenfallen.Och så belöningen, forsande vatten!

Därefter åkte vi en längre sväng runt nationalparken för att komma till samma bergsmassiv, men söderifrån istället. Det fina vädret började lämna oss allt mer, men det var fortfarande hyfsat. Från Ohakune åkte vi upp till nästa skidby, Turoa Skifield. Här var det mer folk, brantare väg och ännu sämre väder.Parkering som förvisso bara var halvfull, men ändå...Häftig utsikt. I klart väder hade den säkert varit än häftigare.

På vägen ner bestämde vi oss för att geocacha lite (vi hittade en cache!) och titta på fler vattenfall.


Hööööögt vattenfall, som heter Mangawhero Falls.

Efter en stunds matletande gav vi upp, som vanligt var klockan ca 15 och därmed mitt i mellan lunch och middag, alltså serveras ingen varm mat. Vi bestämde oss för att vänta till middag istället och slappade ett tag på hotellrummet. Regnet öste ner, så att vara ute var inte så himla uppiggande i alla fall.

Vi hittade till den lilla Bistro som receptionisten tipsat om som "ett enklare alternativ till hotellets egen restaurang". Vi åt middag på hotellets egna restaurang igårkväll och trivdes helt klart bättre på Bistron. Inte alls lika snofsigt, utan en skön och avslappnad stämning med mycket folk. Åt gott, gick hem och fixade lite inför resan imorgon.

Nu blir det lyssnande på hemladdad podradio, sommarpratarna i P1 intas även från andra sidan jordklotet. Imorgonbitti blir det tidig frukost eftersom vi har en lång färd ner till Wellington framför oss. Därför, dags att krypa till kojs!


Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-21 15:55

Bröllopsresa dag 9

Kiwijuice, stränder och bristfällig internetuppkoppling.

Under natten slog det till och ösregnade. Bobbe vaknade, men jag trynar (som vanligt) som skönast till regn. Men aldrig är väl världen så vacker som när den är nytvättad, så var även fallet idag. Den hittills vackraste morgonen väntade på oss, med solsken över ett frodigt, grönt berglandskap. Efter en promenad i den mycket speciella trädgården och en bit av ”bushwalk” blev det en minst sagt rejäl och uppskattad frukost. Bland annat bjöds det på kiwijuice, äntligen! Som vi har väntat. Det var på sitt sätt höjdpunkten, tillsammans med ”chorizopyttipanna” med ägg ovanpå respektive stekt bananbröd.

Efter packning och en störtskur bar det av mot de djupa skogarna (oerhört frodiga) och Tane Mahuta, ”Lord of the Forest” eller ”God of the Forest” beroende på översättare. Det är det äldsta Kauriträdet man känner till, gissningsvis dryga 2000 år gammalt. Trädet var minst sagt mäktigt och snudd på en religiös upplevelse på sitt sätt. Vegetationen i övrigt var också fascinerande, precis som de små bergsvägarna som slingrade sig upp och ner.

Vi fortsatte vidare med många olika vyer för ögonen, bland annat en gigantisk sanddyn ut mot havet. Någon lunch efter den rejäla frukosten var det aldrig tal om, utan vi fortsatte mer eller mindre raka vägen mot Paihia som var dagens slutmål. Incheckning och lite lugn bland palmer, pool, vågor och solsken på östkusten gav en enorm kontrast mot västkustens storskogar och berg.

Paihia är ett samhälle som i princip helt och hållet är uppbyggt för turismen. Bay of Islands, som bukten heter, består av 144 öar och är nog det närmaste man kan komma vår skärgård. Båtturismen flödar, det finns mycket djurliv och många häftiga saker att göra, som skydiving och andra galenheter. Dock var det ganska dött den här tiden på året, vi såg inte till många andra på anläggningen där vi bodde och skönt var väl det. Det var förvisso ett fint läge med stranden bara några tiotal meter från vår egna solaltan, men de hundratals likadana lägenheterna på sidorna och ovanför oss stjäl lite av charmen...

En promenad från hotellet norr om det lilla turistsamhället väntade, det kändes verkligen inte som vinter i solen och värmen. Vi postade vykort, letade bra matställe och bokade morgondagens delfinspaningstripp. Mat kan vara ett problem här, de är mycket noggranna med att hålla sina lunchtider och erbjuder ingen varm mat alls förrän det är dags för middag vid framåt 17-18. Efter hotellfrukostar är vi oftast inte hungriga förrän framåt 15, alltså precis i skarven. Så småningom blev det i alla fall mat på restaurang ovanför vattnet (fisk i olika former). Mörkret la sig över byn och promenaden hem kändes ganska vintrig ändå...

Kvällen ägnades åt diverse småsaker som att tvätta i den något primitiva tvättmaskinen. Vi upptäckte också att det var svårare med internetuppkoppling ute på landsbygden och att vi nog kommer vara ganska handikappade vad det gällde den saken. Riktigt dyr taxa på rummen (inte att tänka på) eller också 20 min/20 mb fritt i hotellobbyn. Det blev en snabbkoll av mail och inte så mycket mer.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-20 15:39

Bröllopsresa dag 8

Vår nya reskamrat, vänstertrafik och Waipoua.

Morgonen inleddes med frukost på hotellet vid 9-tiden och utcheckning en timme senare. En kortare promenad till Hertz bilkontor väntade, inga problem där heller frånsett lite funderingar om det var värt att ta den extra försäkringen eller inte. Vi beslutade oss för att det var värt det, $NZ 3000 i självrisk är mycket pengar om det händer någonting…

Bilen visade sig vara ett mindre monster i form av en Toyota Highlander, fyrhjulsdriven med V6-motor. Soppaslukare strax över litern per milen har det visat sig, men väldigt trevlig att ha att göra med. Inbyggd backkamera, dessutom! Premiärturen gick söderut, i vänstertrafik och utan några nämnvärda missöden, jag som kartläsare och Bobbe som chaufför.

Vårt mål var ett köpcenter där vi hade några ärenden. Först en Rebel Sport, eftersom Bobbe vill ha NZ landslagströja, men den är slutsåld överallt. Så även här. Inte undra på, med tanke på den fotbollsfeber som råder i landet. Vi hittade även fram till det PB Technologies som skulle ha fem stycken GPS:er, Garmin Dakota 20, i lager. Det hade de, och blev en sådan fattigare. Förhoppningsvis kan det bli lite geocaching framöver.

Efter denna sydliga shoppingrunda i Auckland bar det av norröver längs med västkusten och oerhört fascinerande vyer och upplevelser i bilen. Otroligt varierande landskap mötte oss, allt från djupa skogar och höga vidder till bördiga slättmarker och vatten.

Det finns mängder av djur, överallt betas det. Får och nöt mestadels, men vi har även sett massor med hästar (och terrängbanor verkar de överförtjusta i) och en kalkonfarm. Vi passerade även en gård som gjorde reklam om att deras besättning enbart bestod av Belgian Blue och har passerat några andra som vi misstänkte var av samma ras. Jag vet inte om de har någon slags lagstadgad reglering för stängsling, men alla staket är väl underhållna och ser hittills exakt likadana ut. Det är småstolpar med ca 50 cm mellan varje och med en kraftigare stolpe på var 7-8:e plats. Och 8-9 trådar uppsatta. Ganska märkligt i jämförelse med hemmavid där stängsling är ganska individuellt...

I den lilla tämligen meningslösa staden Wellsford stannade vi för en sen lunch, kinesiskt med nudlar/ris. Oerhört mycket mat, och väldigt mättande. Utanför restaurangen fanns en man med gitarr som försökte få ihop lite pengar, men han borde ha satsat på att byta karriär eller åtminstone lära sig mer än ett ackord. Vi for vidare norrut via bland annat Dargaville mot dagens slutmål Waipoua Lodge strax söder om Waipoua Forest. Det visade sig precis som förhandstitten förvarnat om vara ett minst sagt lyxigt och speciellt ställe, med Elisabeth och Gordon som värdpar. Vi var dessutom de enda gästerna och hade därmed deras fulla uppmärksamhet.

Trots mättnad sedan lunchen kunde vi inte säga nej till lokal kvällsmat tillagad av Gordon, närmare bestämt välsmakande lamm. Såsrecept fick vi också med oss därifrån, tacksamt nog. Kvällen bjöd därefter på välkommet lugn med musik från CD-spelare i vår boning, ett glas vin och sömn.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Underbart att höra av er och se att ni får uppleva många intressanta platser och människor och tack för de fina bröllopsbilderna

NamnBarbro Svensk 2010-07-02 12:58

2010-06-19 16:47

Bröllopsresa dag 7

Auckland och en lugn dag.

Idag tog vi en skön sovmorgon och vaknade för första gången utan att vara hungriga. Vi tog oss ner på stan framåt 11 lokal tid och köpte färskpressad juice och ett telefonkort. Det var riktigt bra erbjudande, även om det var lite dyrt i inköp, med fri datatrafik och billigt ringande. Även hem till Sverige var det billigt till fasta nummer, i princip 10 spänn för en timmes samtal.

Vi strosade lite på stan och letade efter butiker med lite rejäla utekläder. Vi resonerade som så att Nya Zeeland måste ha hur mycket såna affärer som helst eftersom det är hike-landet nummer ett. Tyvärr visade det sig att det visserligen finns många sådana butiker, men att det är svindyrt att handla funktionskläder! Trots 60% rea kostar allt flera tusen. Bobbe hittade sig dock en jacka som han köpte ändå.

Vi knallade vidare och besökte några fler butiker, alla med mycket trevlig personal. En kvinna pratade omkull oss totalt och vi kunde nog fått bo hos henne hela vistelsen tror jag. Vi köpte i alla fall en bok av henne, en form av atlas, men en lite mer detaljerad beskrivning av olika rutter och vad som är värt att åka en extra sväng för. Vägarna på Nya Zeeland är inte så jättemånga, så vi får väl se vart det bär hän.

Promenaden gick vidare ner till hamnen och det blåste kallt jämfört med Sydneys ljumma vindar. Vi passade på att besöka turistinformationen och köpa en rejäl vägatlas att kluddra i, samt plocka på oss broschyrer. Efter lite ytterligare omkringstrosande hittade vi en food court som vi åt lunch på, italienskt igen.

Väl tillbaks på hotellet öppnade sig himlen och regnet har sedan dess piskat mot rutorna. Vi har haft en lugn eftermiddag och kväll med tv-tittande, läsning och telefonsamtal hem till hundar, mammor, pappa och bror. Vi hade tänkt att äta middag i Aucklands höga torn, men det var fullbokat på grund av någon konferens. Istället blev det roomservice och middag från hotellets restaurang.
I övrigt har vi tittat igenom bilder, uppdaterat lite här på hemsidan och planerat resrutten de kommande dagarna. Imorgon förmiddag hämtar vi ut vår hyrbil och åker norrut till Bay of Islands. Spännande att se hur det går att köra i vänstertrafiken!

Dagen har annars känts lite avslagen, trist men men. Vädret har inte direkt lockat till att gå ut och någon lugn dag att vila fötterna på är kanske bra att ta. Vi har nog gått ganska många mil i Sydney gissar jag.

Fick idag besked av Eloona att Jullan inte är dräktig, precis som Tillan som vi kollade innan bröllopet. Tillan betäcktes om på en gång och Jullan har en infektion i livmodern och står på behandling innan det är dags för ombetäckning. Jag saknar pållarna där hemma lite nu, ja inte bara dem utan även de andra djuren och människorna såklart. Folk häromkring verkar inte ha husdjur på samma sätt, har inte sett en katt sen jag lämnade Sverige, hundar kanske 3 stycken totalt och 2 stycken polishästar i hamnen i Sydney. Men imorrn åker vi ut på landet, då kanske jag känner mig mer som hemma!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Tack för senast, ha det bra! Åke

NamnÅke Gustavsson 2010-06-20 00:18

Trevlig Midsommar på Er därborta

Lena med Ludvik 2010-06-25 12:43

Vi kollar varje dag efter några livstecken från er och i dag kom det, då blev vi glada!! Yrla kommer på tisdag och Ida åker på torsdag, vi har valt samma transportföretag! Helgen har varit varm och lugn, inget folk denna helg men destå fler förra helgen. Njut allt ni kan av er resa men vi ser också fram mot er hemkomst! Allt gott till er! Barbro och Åke

NamnBarbro Svensk 2010-06-27 18:12

2010-06-18 12:33

Bröllopsresa dag 6

Lämnar Sydney och Australien för Auckland och Nya Zeeland.

Dagen till ära vaknade vi av väckarklockan, innan några byggarbetare hunnit anlända. För första gången åt vi hotellfrukost som gick i äkta brittisk stil med rostbröd, youghurt och te. När vi packat ihop oss och checkat ut blev det avresa till flygplatsen med Shuttle (minibusstaxi) som kostade mindre än att ta tåget.

Chauffören var en äkta aussie (tror vi) med cowboyhatt och mustach. Han frågade var vi kom ifrån och när vi svarade Sverige skrattade han och sa "då lyssnar ni alltså på Abba, kör Volvo och köper era möbler på IKEA". De har ganska bra koll ändå. Bilfärden gick lugnt till väga, tempot på flygplatsen var lugnt, incheckningen lugn och med trevlig personal. Eftersom planet bara var halvfullt såg incheckaren till att vi fick ett eget tre-säte, trevligt!

Vid säkerhetskontrollen blev Bobbe utvald som testperson för sprängämnen och hans packning och händer undersöktes med särskild teknik, plus att han kroppsvisiterades. Jag funderade på att springa förbi när de tog in honom, men även om personalen var trevlig kanske de inte hade riktigt så mycket humor...

Flyget var modernt med ett bättre underhållningssystem än jumbojeten vi flög med till Sydney. Maten var god och vi ägnade den 2½ timme långa resan åt bokläsning i övrigt. Vi landade i Auckland vid 17-tiden lokal tid (skiljer ytterligare 2 timmar mellan Sydney och Auckland, 10 timmar totalt jämfört med hemma). Tullen var inga problem och vi gick direkt ut till Super Shuttle som skulle hämta oss. Våra första två veckor på Nya Zeeland har vi bokat via ett bolag som ordnat allt med boende och transporter åt oss, så det gällde mest att hänga med. Åter resa med minibuss genom ett mörkt Auckland i rusningstrafik. Vi var framme vid hotellet ett par timmar senare och installerade oss efter att ha trängts i foajén med amerikanska studenter som var på klassresa.

Hotellet är lyxigt, vi bor på 7:e våningen med viss havsutsikt och har återigen hamnat precis bredvid ett torn som gör det lätt att hitta hem. Vi kollade upp några restauranger på nätet innan vi bestämde oss för Knights on Alberts som låg några kvarter bort. Restaurangen visades sig vara insprängd i en gigantisk hotellobby och inte riktigt vad vi hade tänkt oss, men vi åt där ändå. Vi åt en trerätters och personalen var mycket nyfiken och trevlig, trots att vi kom dit lite sent - ungefär 90 min innan stängningsdags. Vi åt olika sorters bröd till förrätt, lamm respektive kyckling till huvudrätt och dessertbuffé respektive chokladexplosion (gissa vem som tog den) till dessert.

Efter maten rullade vi hem...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-17 14:10

Bröllopsresa dag 5

Sista dagen i Sydney med bio, shoppingcenter och Wildlife World.

Vaknade återigen av byggarbetet utanför fönstret, men vi tvingade oss till en sovmorgon. Tog oss sedan ut på stan och gick in i Queen Victoria Building som vi passerat ett flertal gånger, men inte besökt. Här vimlar det av fina och dyra butiker, men bara att gå i byggnaden är en upplevelse i sig. Alla fina klockor, de olika våningsplanen, arkitekturen, toaletterna... Ja, allt är överdådigt!

Vi hittade en japansk restaurang där vi åt brunch, Bobbe åt bacon & eggs, jag åt scrambled eggs. Till det juice och varm choklad, såklart. Efter frukosten spanade vi in butikerna och det fanns det mesta, framför allt om man var intresserad av mode och märkeskläder. Nu är ju både Bobbe och jag sorgligt ointresserade av det, men men... Vi hittade en stor hobbyaffär i flera våningar, med pussel, spel och byggmodeller av alla de sorter. Vi hittade också en affär som specialierat sig på mode influerat från hästvärlden. Det var alltså inte "riktiga" ridkläder, utan mode som såg ut som ridbyxor, tweedkavajer och annat. Jätteläckert!

När vi tittat klart promenerade vi åter ner mot hamnen och gjorde ett pliktskyldigt besök på Wildlife World. Efter djurparker två dagar i rad var vi lite mätta, men vi hade ju redan fått entrébiljetten i och med passet vi köpte första dagen i Sydney. Det visade sig faktiskt vara lite annorlunda med fler inhemska arter och mycket reptiler. Det kryllade även av uniformsburna skolklasser i alla åldrar, det de hade gemensamt var att alla var extremt högljudda. När vi sedan kom ut på stan igen vimlade det av skolklasser, uppenbarligen har skolorna mycket verksamhet utomhus. Bra för barnen, huvudvärk för oss.

Idag försökte vi oss för första gången på vår hobby geocaching. Det går ut på att man letar efter burkar som andra geocachare har gömt, en slags skattjakt med hjälp av gps-koordinater. Tyvärr fungerade våra telefoners gps:er rätt dåligt och vi vill inte gärna använda oss av funktioner som kräver datatrafik då det kan bli dyyyrt. Vi gick således bet på den första cachen som skulle finnas på gångbron över hamnen. Istället började vi undersöka utbudet ifall vi skulle inhandla en vanlig gps, men upptäckte något fascinerande. Det finns inga elektronikbutiker i stadskärnan! I Sverige finns till exempel tv-butiker överallt, men här. Ingenting.

Vi promenerade istället vidare på andra sidan hamnen och hamnade så småningom i China Town. Hungern började göra sig påmind och vi chansade på en indonesisk restaurang. Min mat var inget vidare, Bobbes var stark men inte så mycket mer. Bådas magar gjorde mindre uppror efter det avsteget från var vanliga matreportoar.

Efter maten fortsatte vi att leta cachar och toaletter kring IMAX-biografen i väntan på Shrek vid 18. Vi gick bet på cacharna, men tack och lov inte toaletterna. Vi såg film och det var mäktigt, men jag såg ingen jättestor skillnad jämfört med när vi var på Avatar på 3D-bio i Stockholm. Däremot var ljudet kalasbra! Filmen var helt okej också, starkare handling än den tredje uppföljaren.

Vid sena kvällen gjorde vi ett sista försök med geocachandet, efter noggrann research hemma vid datorn. Tyvärr hjälpte inte det utan gps-hjälp, men vi besökte i alla fall tunneln där en välkänd scen ur Matrix är inspelad. På vägen tillbaks till hotellet besöktes McDonalds i ett försök att neutralisera magen, men då strulade det med kortbetalningar istället. Till slut fick vi varsin burgare i alla fall, gick hem och började planera för resan till Auckland.

Reflektion från Bobbe: Australiensare är korta. Duscharna är låga (och sitter dessutom fast!), toaletterna är låga, låga handfat. Samtidigt var vårt hotellrum i Sydney högre än det var brett/långt. Lagom motsägelsefullt.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-16 15:25

Bröllopsresa dag 4

Mer Sydney, Taronga Zoo och världens godaste efterrätt.

Vi vaknade ca 07:20 lokal tid av byggarbetarnas oväsen utanför. Kändes som hemma ungefär. Vädret var strålande solsken, som tyvärr inte kan leta sig ner mellan skraporna om  man inte råkar befinna sig i en park eller vid hamnen. Jag vaknade vrålhungrig, något jag sällan gör annars, och verkar ha mer problem med måltidsomställningen än sömnomställningen.

Vi promenerade genom Hyde Park, där vi genast blev stoppade av två personer efter varandra som undrade om vi var vilse när vi kikade ner i mobiltelefon/karta. Vi avböjde hjälpen och fortsatte se oss omkring. Promenaden gick vidare genom Royal Botanic Garden med gigantiska fikusträd och stora grönområden. Kändes för första gången väldigt exotiskt, allt annat är ganska likt hemma förutom att människorna överlag är trevligare och öppnare (särskilt i serviceyrken).

Vi passerade, och tittade även in i, det mäktiga State Library som var mycket imponerande. Därefter hittade vi äntligen ett frukostställe som inte bara hade kakor och åt varsin rostbiffmacka. Jag drack varm choklad till, dum vana att ta upp kanske - men jäklar vad duktiga de är på att göra god varm choklad här! Inga oboypulver eller sött sött, utan riktig choklad. Nam!

Mätta och nöjda fortsatte promenaden ner till hamnen Circular Quay (ytterligare ett ord vi inte är ense om hur man uttalar) med färjeläge där alla små stadsfärjor (och större partykryssare, valsafari mm mm) utgår från. Vi införskaffade biljetter över till Taronga Zoo som är en annan av Sydneys mer välkända attraktioner.

Färjeturen var härlig, om än endast 12 min lång, och man fick en annan känsla för stadsbilden. Operahuset passerade vi på nära håll och det såg riktigt ruffigt ut, inte alls så pampigt och vackert som vi sett på bild och i tv. På håll var det dock mäktigt, inte minst med tanke på läget - en udde ut i havet.

Ute vid djurparken fanns en hel del att se, men också en hel del som var avstängt och under ombyggnad. Inte konstigt med tanke på lågsäsongen. Det var hyfsat lugnt med turister, ett gäng asiater med ännu större kameror bara. De hade till och med stora filmkameror med sig, ni vet såna som tv använder och som kräver stativ eller att man släpar dem på axeln. Jösses. I övrigt var där mängder med skolklasser, alla i enhetliga skoluniformer. Fint tycker jag, tomtearméer tycker Bobbe.

Djurparken hade en hel del "walkabout"-avdelningar, dvs där man får gå inne hos djuren och vill de komma fram kan de komma ända fram till en. Vi försökte återigen oss på platipus, men liksom igår ville de inte visa sig i sina ordinarie bassänger. Men massor med fåglar, wallabys, kängurur, emuer och annat såg vi.

Häftigast var mörkeravdelningarna där vi kunde se inhemska fladdermöss och tasmanska djävlar som var en riktig höjdpunkt! Våra näbbdjur hade vi dock börjat ge upp, tråkigt med tanke på att det var en av anledningarna till att vi valde att stanna några nätter i Sydney. Men så hittade vi en mörkeravdelning med näbbdjursbassäng och plötsligt plaskade till och en simmande Annie hade en liten uppvisning för oss! Lycka!!

Koalor fanns i mängder och man kunde få klappa dem och bli fotad tillsammans med dem (mot extra betalning förstås). De var allmänt jättetrötta och det var helt uppenbart att deras stängsel var till för att hålla folk ute - inte koalorna inne. De satt på sin gren och sov eller åt ett blad möjligtvis.

Utsikten över Sydney var helt enastående från djurparken och vi passade även på att besöka några utsiktsplatser som byggdes i samband med OS 2000. Därefter blev det färja tillbaks till centrum vid 14-tiden och ett nytt food court där vi åt italienskt, dvs pasta.

Vi strosade vidare på shoppingstråken, kikade i affärer och tog en tur upp i Sydney Tower. Även här var det ombyggnationer på gång och det var svårt att hitta rätt, men till slut blev vi infösta i en säkerhetskontroll och fick sedan åka med hissen. Enastående utsikt och vi insåg att staden nog var ganska stor ändå. Stor och utspridd, för kärnan är fortfarande liten. Mängder med asiater med kameror (lite tjatigt), men också en och annan amerikan. Det gick även att få klättra utanpå tornet (så kallad Sky Walk), men vi struntade i det. Åkte ner med hiss och gick de få stegen hem till hotellet istället.

Efter power nap och lite research bestämde vi oss för en seafood-restaurang nere vid Darling Harbour - Nicks Seafood. Det var ett mysigt ställe med värmeaggregat på uteserveringen, vilket innebar att vi satt precis vid kajen. Maten var superb, Bobbe åt flathead fish (fish and chips-stuk) och jag åt känguru och jätteräkor. Till det drack vi Victoria Bitter, Chardonnay och en lokal Merlot, alltihop väldigt gott. Servicen var kanonbra, inte påträngande men uppmärksamma. Alla rätter som serverades omkring oss såg kanongoda ut, så jag tror det var prisvärt oavsett vad man valde att äta, trots det något höga priset.

Desserten var en riktig höjdare för min del, varm belgisk choklad med vit chokladglass. Det är definitivt den godaste dessert jag någonsin har ätit. De kan det här med choklad, de där australiensarna. Bobbe åt creme brylé med banan och rom.

Under middagen följde vi med intresse våra uppenbart penningstarka bordsgrannar. De inledde med dubbla humrar till förrätt och fortsatte efter det med ett par varmrätter. Någon dessert blev det dock inte, för när champagneflaskorna började sina blev de osams och gick sin väg.

Vi blev däremot inte osams utan gick mätta och nöjda för att besöka VM-festen i hamnen där Chile mötte Honduras på storbildsskärmarna. Halva Chiles hejarklack befann sig uppenbarligen i Sydney och det var mäktigt att höra nationalsången. Ungefär 3 Hondurassupportrar var också på plats. Sanchez var den stora idolen, även om vi inte var så imponerade då han föll mycket lätt. Stämningen var dock skön, vakterna trevliga och blanding på folk. Vi såg första halvlek innan vi knallade hemåt.

Våra reflektioner så här långt är att folk är otroligt trevliga. Det är lätt att göra sig förstådd, lätt att få hjälp och lätt att  turista. Offentliga toaletter finns i mängder - överallt!! - och de är i bra skick. Vindarna är varma, människor positiva och även pensionärer vågar röra sig på gatorna efter mörkrets inbrott. Vi har inte sett några gäng, några som varit osams, några som varit packade eller något sånt som kan göra en storstad otrygg. Men så har det ju bara varit vardag ännu...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-15 13:25

Bröllopsresa forts dag 3

Installerade i Sydney.

Det där med att hålla sig vaken gick lite sisådär... Både jag och min äkta hälft däckade som klubbade sälar i några timmar, lika skönt var väl kanske det. När vi vaknade vid framåt 14 lokal tid var vi hungriga och gick ut på matjakt. Vi hittade en food court, vilka det för övrigt vimlar av här, med en massa olika lunchrestauranger att välja på. Vi körde på två gamla välbekanta favoriter, mie goreng och nasi goreng och det var helt okej.
Efter maten promenerade vi ner till Darling Harbour och förvånas åter över hur nära allting ligger. Vi hade tidigare diskuterat att köpa någon form av bussbiljett för att kunna ta oss runt, men som det känns efter en snabb överblick är stadskärnan så pytteliten att apostlahästarna är det absolut smidigaste alternativet. Eller möjligtvis monorailen som går i en cirkel över innerstan och hamnen, ett charmigt inslag som ger lite framtidskänsla där den går fram uppe i luften över promenadstråken.Rekommendationer om vilket håll man ska titta åt fanns vid varje övergångsställe. Ett resultat av vänstertrafiksovana fotgängares strapatser måntro?Den vackra parken Hyde Park låg bara ett stenkast från hotellet, här är fontänen mitt i parken.Den maffiga allén som gick tvärs igenom parken och korsades av Park Street med biltrafik.Överallt spelades det schack, i mindre......eller större format. Behöver jag nämna att Bobbe var lyrisk, så gammal schackspelare han är?


Precis nedkomna till hamnen, innestället nummer ett.Längst in i Darling Harbour, man kan skymta en flytande liten fotbollsplan ute i vattnet där matcher spelades inne på VM-festivalsområdet.Darling Harbour igen, men ut mot havet denna gång.


Nere i hamnen hittade vi också Sydneys stora IMAX-biograf, som för övrigt är den största i världen. Givetvis ville vi besöka den, vilket medförde att vi knallade in och köpte biljetter till premiären av den fjärde Shrek-filmen på torsdag kväll, vår sista kväll i Sydney.

Vi strosade vidare längs med kajen och hamnade på det välkända Sydney Aquarium, där vi köpte ett "tre i ett"-pass med inträde även till Sydney Tower och Wildlife World. Akvariet var välfyllt med diverse olika vattendjur, men det vi helst av allt ville se - Platipus (näbbdjur) - ville inte visa sig. Terrarierna och akvarierna låg på fasta land, men sedan fanns flertalet stora bassänger som var flytande avdelningar vi gick i. Det gungade lite lätt vilket gjorde vissa sjösjuka, jag klarade mig dock bra... Överallt fick vi trängas med galna asiater med kameror, ofta stoooora kameror.Ingången till akvariet.Det här var det närmaste vi lyckades se Platypus, den gömde sig någonstans i sin bassäng och vi lyckades inte få någon skymt.Men akvariet beboddes av många andra fascinerande djur.

I de stora tankarna gick det att få hyfad närkontakt med djuren.Vem betraktar vem?Mysigt så här, lite mindre mysigt när man tänker på att de vilda polarna håller till i närheten av hamnen och stränderna.Rolig uppmaning som vi tog till oss av.


Bäst att hålla andan när man dyker bland hajar...Den lilla firren som sett till att hela världen vet vad en clownfisk är. Användes givetvis hårt i marknadsföringen.


När vi vandrat runt tillräckligt i undervattensvärlden var det mörkt ut. Måste blivit mörkt väldigt fort. Mörkret är det mest karaktäristiska för vintervädret här, vindarna är annars ljumma och det känns som vilken svensk sommardag som helst. Förutom att det är kolsvart vid 5 på eftermiddagen då.Kvällsvy över hamnen.Monorailen skymtar förbi. Förutom den är detta enbart en gångbro från ena sidan av hamnen till den andra.Lite mer trafik än uppe i Skogsberg, men det känns relativt lugnt ändå. Vet inte om det har att göra med att australiensarna inte ligger på sina signalhorn, jag tror inte vi har hört en enda bil tuta än så länge.Vi har inte haft några problem att hitta hem eftersom hotellet ligger precis bredvid Sydney Tower som skymtar mellan husen. Bra riktmärke!Hemma vid hotellet, som för övrigt verkar vara ett frimurarhotell, på Castlereagh Street. Vi har haft lite diskussioner om hur gatunamnet ska uttalas, men inte varit ense ännu. Vi får kanske fråga en inföding.


Vi tog oss ut en kort sväng till ett närliggande Subway och köpte varsin macka till kvällsmat innan vi däckade framför tv:n. Nya Zeeland spelade i fotbolls-VM och tog sin första poäng någonsin i dessa sammanhang. Givetvis somnade vi strax innan avgörandet.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-15 01:19

Bröllopsresa dag 3

Framme i Sydney.

Vid 19:50 lokal tid i Singapore flög vi vidare mot Sydney. Vi käkade och jag lyckades sedan sova 2 timmar (Bobbe något längre) innan någon som sprang i gången lyckades trampa på min fot och väckte mig.


Snart framme!


Vid 5-tiden på morgonen lokal tid landade vi i ett mycket mörkt Sydney. Att det skulle vara hyfsat svalt så här på vintern hade jag väntat mig, men mörkret var överraskande kompakt. Efter formaliteter med pappersifyllning, passvisande ett antal gånger och säkerhetskontroller fick vi komma in i landet. Tullen hade klagomål på att jag inte fyllt i mitt fullständiga namn (Maria Linnéa Elisabeth) på den 10 rutor långa raden, men ordnade med att jag fick heta Maria L. E. Bobbe hade inga problem alls, trots avsaknad av förnamn även han...

Väskan kom snabbt och smidigt på bagagebandet och vi tog sedan tåget in till centrum. Mestadels var det tunnelbana som gällde, men en kortare bit åkte vi så att vi såg hamnen, den stora bron och Operahuset. Vi hittade ett litet morgonöppet café (Sydneyborna verkar inte vara så morgonpigga annars) i en galleria där vi köpte frukost. Apelsinjuice och crossiant med skinka och ost blev det för Bobbe, jag tog varm choklad och blåbärsbröd. Tänk er mjuk pepparkaka med blåbär som man sedan rostar i brödrosten och brer smör på. Godare än det låter faktiskt!

När det ljusnade promenerade vi i de närmaste kvarteren, vilka råkade innefatta åtminstone 3 av de tågstationer vi passerat på morgonen, innan vi letade upp hotellet för att fråga om vi fick lämna in vår väska. Vi fick inte bara det, utan 7:45 hade vi även fått tillgång till vårt rum. Lågsäsong är riktigt bra! Hotellet är fint, läget superbt, rummet enkelt och utsikten lämnar en del övrigt att önska... Men vad gör väl det? Vi hann lagom se morgonnyheterna och vädret på tv vid 8 och har nu duschat och borstat tänder, känner oss som nya människor! Nu gäller det bara att hålla sig vaken så länge som möjligt för att motverka jetlagen.Detta var den första fågelsorten vi råkade få syn på, väldigt exotiskt enligt vårt tycke. Efter ett par timmar i Sydney var det inte lika exotiskt, de är som duvor i staden och tigger mat, länsar restaurangbord osv. Kallas "Sacred Ibis".Trött resenär i vårt lilla hotellrum.


Utsikten från det enda pyttelilla fönstret.PS. Ett litet flygplan har störtat i Sydney, det var inte vårt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Det är ju dag 6 nu! Väntar på rapportering! Åke har köpt en fux efter Manne, 5 år, har haft ett föl men är inte körd eller riden. Hon kommer hit med lastbil tisdag efter midsommar. Jämtlandsstan. Manne Kagg Ypid. I morgon kommer spek. från Hassela och tittar på Ida. Ha det gott.

NamnBarbro Svensk 2010-06-18 16:26

2010-06-14 13:10

Bröllopsresa dag 2

Rapport från Singapore.

Efter ett kortare stopp på den halvdöda, men stooooora, flygplatsen i Frankfurt har vi nu letat oss vidare till Singapore med hjälp av en Jumbo jet. Flygresan hit har gått väldigt smärtfritt eftersom jag och Bobbe lyckades sova bort 7 timmar bara sådär.


Bobbe lyckades krascha systemet för skärmarna, det börjar bra. Hoppas flygfunktionernas system är något säkrare.Maria roar sig med att prova utbudet av tv-spel.


Nu har vi mellanlandat och fått lämna planet som ska tankas. Vi har hittat fritt internet och passat på att röra lite på oss, man blir lite lätt stel i flygplansstolen. Tidsskillnaden har vi än så länge inte börjat tampas med, men flyget har en genomtänkt matplan för det hela. Härnäst väntar middag och sen ska vi försöka sova igen innan vi får en lättare frukost strax innan vi landar i Sydney. Som det känns nu är vi så pass trötta att det nog ska gå bra att sova igen...


Vårt plan i väntan på boarding igen. 31 grader varmt här i Singapore och en härlig kvällshimmel!Maria med fingret i kakburken, säger Bobbe. Nåja, i burken med chokladtryffel som vi fick med som färdkost av förstatärnan Ida. Tack för det!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-06-13 22:27

Bröllopsresa dag 1

Rapport från Frankfurt, mitt under fotbolls-VM.

Nu är vi man och hustru, Bobbe och jag. Gårdagen var helt underbar och vi tackar alla som delade den med oss, på ett eller annat sätt. Jag återkommer med ett särskilt inlägg om bröllopet när vi fått ta del av bilderna från tillställningen.

Inatt tuffade vi med svärmors hjälp upp till Stockholm och tillbringade natten på Ljunglöfska slottet, precis nära spökrika Blackeberg. Ingen spökade dock för oss, eller så var vi alltför trötta för att uppmärksamma det.


Maria i bröllopssviten.Längan som där vi bodde i bakgrunden, fontän framför slottet i förgrunden.


Efter en god natts sömn, plus en förmiddag ägnad åt hårnålsplockande och urborstning av bröllopsfrisyr (och då menar jag inte Bobbes) checkade vi ut vid 12-tiden och promenerade till närmsta tunnelbanestation. Via T-centralen tog vi sedan Arlanda express ut till flygplatsen där vi strosade omkring under eftermiddagen.


Redan på promenaden till t-banan hittade Maria en substituthund.Sliten Maja på Arlanda, i telefon med lillebror Marskalken.De nygifta vid gaten i väntan på boarding.


Vid 19:20 flög vi mot Frankfurt, precis samtidigt som Tysklands inledande match i fotbolls-VM. Vi fick givetvis liveuppdateringar av piloten, som följdes av jubel då det gick ganska bra för just Tyskland. Här på flygplatsen är det mesta avstannat, tullarna hänger vid tv-apparater, väktare hänger vid tv-apparater och resenärerna är få. Vid 23:25 flyger vi vidare mot Singapore. Yeah!


Tom tysk flygplats, hallåååå personalen??Där var visst personalen, eller åtminstone vaktstyrkan. Fotboll på tv... Tullen var inte värst intresserad av oss resenärer de heller.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Grattis herr och fru Josefsson! Hoppas ni har det jätte bra! Tänk inte på mig som håller på att längta ihjäl mig efter Maria, varför ska du vara på andra sidan jordklotet? Vi har tröstat oss genom att köpa en ny häst, en fux från Härnösand, 5 år ej körd eller riden! Länktar efter er!

NamnBarbro Svensk 2010-06-15 22:18

2010-05-23 23:59

Resa till hingsten (och lite snö)

Idag var destinationen Askersund för att hälsa på den nordsvenska hingsten Belltino...

Eloona, som jag har beställt fölunge hos, skulle köra sina båda ston till hingst idag. Jag snyltade mig till en plats i baksätet och följde med för att kika på den tilltänka fadern. Jag har sett Belltino live en gång tidigare, när han höjde sin avelsvärdesbokstav till A.

Framåt senare delen av eftermiddagen åkte jag till Eloonas stall och fick träffa på hennes halvblodssto med sin ganska nybakta fölunge (född 15 maj).Bianca när jag hälsade på i torsdags.


Bianca med mamma Birka och matte Eloona på ingång.


Stilstudie bakifrån hur illbatting leds.

Bianca är en riktigt kavat liten dam som redan visar humör. Blir spännande om tre år när det är dags för inridning.

I vilket fall så lastade vi på de båda damerna som skulle ut och roa sig, det är Julia (som jag beställt föl efter) och Julias dotter Wilma. Efter ett par vändningar kom vi fram till Esperuds gård, vilket var ett trevligt ställe med måååånga hästar och lite andra djur.Jättefina uteboxar som jag är lite lagom avundsjuk på. Men det är nog i senaste laget att börja ändra stallritningar nu (och ganska skönt att vara inomhus vintertid)...En smart lösning, boxen är till för att brunstkolla stona. Stoet står i boxen inne i stallet och hingsten släpps i en annan avdelning  på andra sidan fönstergluggen. Sen kan de bekanta sig i lugn och ro innan betäckning.

Vi släppte stona hos fyra andra gästande ston och det  gick hyfsat lugnt till väga. Sedan kikade vi lite på kungen på gården.


Belltino står och äter i godan ro efter att ha varit lite uppspelt när de nya damerna anländeSer lite kinkig ut på bilden, men hans grova och bra ledgångar syns hyfsat.En reslig herre helt enkelt

Även efter att ha studerat honom lite noggrannare är jag nöjd med hingstvalet. Jag tror han kommer fungera bra med Jullan exteriört, han har intressant och bevarandevärd stam och har lämnat bra körhästar.

Som sagt så höll flera fyrbenta varelser än nordsvenskar till på gården. Vi mötte en väl tillbaks på gårdsplanen, lilla Ida var på rymmen.


Eloona försöker sig på grisvallning......men inser snart att det inte kommer bli någon OS-gren.

Vi lyckades halvt locka, halvt mota in den lilla grisen i ett hörn och där spärrades hon in med hjälp av en mellanvägg, nöjt mumsandes på lite havrekross.

Efter lite snack rullade vi hemåt med Vejne som tjänstgjorde som chaufför för dagen. Väl hemma tömde jag kameran (lånade Eilerts kamera eftersom Bobbe skulle ha sin till jobb under kvällen) och det var ett tag sen den blev tömd senast. Hittade bilder från ett snöigt mars bland annat och det är rätt roligt att se. Fastän det bara är drygt två månader sen har i alla fall jag redan glömt hur jäkla mycket snö det var!Kanske ska ta fram bilderna och kika på när jag inte kan sova om nätterna för att det är för varmt...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Wow vilken snygging till NSV,man blir avis ju. Skulle med vilja ha häst igen men nacken tillåter inte det tyvärr.Håller tummarna att det blir en liten fölis till dig. http://www.blogtown.se/blog.php?id=coolahundar

Lena 2010-06-02 19:15

2010-05-22 22:43

Så trött, så trött...

Hingstval, bröllopsförberedelser, skola och vandringsleder.

Just nu känner jag mig så trött att jag knappt vet vad jag heter. Jag sover illa om nätterna (drömmer mardrömmar om skolarbeten, allt som kan gå fel på ett bröllop och mer därtill...) och inatt var inget undantag. Bobbe har varit iväg med jobbet sen tidigt igår morse och kommer nog inte hem förrän framåt midnatt.

Själv har jag roat mig hos hästarna under eftermiddagen och senare också kvällen. Ida (hästen alltså) förlorade tyvärr sitt föl i år igen (fölet som jag tingat) och nu är det bestämt att hon inte ska vara i avel något mer eftersom hon uppenbarligen inte är byggd för det. Istället ska hon säljas som rid- och körhäst, vilket hon fungerar alldeles ypperligt som. Så är det någon som är ute efter en pigg och positiv häst med stor vilja att vara till lags är det bara att kontakta Barbro.

Idag körde Barbro en sväng med Ida för första gången på säkert ett halvår och det gick prickfritt. Åke och jag satte Brutten och Dolly framför kälke med parstång för första gången och det gick också ganska bra. Dolly stressar upp sig lite ibland, framför allt i starter och vändningar, men Brutten är en klippa och lunkar på i sakta mak även när Dolly studsar så att kälken åker in i hasorna på honom. Det känns i alla fall hoppfullt angående hennes inkörning. Efter en vätskepaus tog Barbro och jag en härlig tur med Troll och Tillan som gick helt perfekt. Tillan var underbart lydig, men pigg och illmarig som vanligt. Vi avslutade dagen med att släppa ihop Tillan och Troll, vilket förhoppningsvis resulterar i ett föl nästa år i stället.

Tack vare alla underbara människor jag lyckas omge mig av håller jag nu sakta på att fylla ett stall, innan jag ens har något. Jag är nämligen så lyckligt lottad att jag ska få beställa en fölunge efter ett sto som min farfar fött upp. Det vore så otroligt kul att få bevara det släktet, men det är lång väg dit. Imorrn bär det dock av till Askersund för att hälsa på hingst i alla fall. Spännande!

Snart ringer bröllopsklockorna med, jag blev alldeles skräckslagen när jag igår insåg att det bara är nästa helg och ytterligare en innan det är dags. Herregud, så mycket som ska göras tills dess! Själva bröllopet är ju i sig ett stressmoment, men ovanpå det ska det packas inför bröllopsresan (vi åker dagen efter), skolan ska avslutas (hur f-n ska jag hinna med det??) och det ska förberedas här hemma med hus- och djurvakter när vi är borta i en månad. Helst skulle jag vilja snabbspola fram tills vi sitter på planet, men som det känns just nu kommer jag vara som en urvriden disktrasa då. Och kanske inte alls äventyrslusten som man borde vara när man reser runt hela jordklotet...

Det huvudsakliga målet för resan är Nya Zeeland där vi kommer tillbringa drygt tre veckor. Jag berättade det för en klasskompis från gymnasiet för någon vecka sen och han lämnade glatt över en bok om fotvandring till mig. Den har verkligen inspirerat (tack!) och nu surfar jag runt och läser på olika sidor om vandringsleder. Tidigare har jag några gånger gått längre dagsvandringar (här i Sverige) på ca 35-40 km, är sugen på att ta upp det igen. Hundarna är nog på de med. Egentligen skulle jag vilja gå över flera dagar, men skoskav/träningsvärk/solbränna efter en dag brukar avskräcka från det. Vi får väl se vad vi hittar på utomlands, kanske är jag taggad för någon utflykt när jag kommer hem igen.

Hundarna ja. Abby har betett sig knepigt idag, varit rastlös på ett sätt som hon aldrig är annars. Som grädde på moset fångade hon en orm som hon, inte helt olikt Lady & Lufsen med spagettin, slurpade i sig när jag gapade åt henne att släppa. Jag kunde inte hitta att hon blivit biten och hon har varit fortsatt pigg och påhittig hela dagen. Ravessa är ett annat knepighetsobjekt, men det var ju ingen överraskning när vi tog oss an henne. Hon har, sedan vi flyttade till villa, fått för sig att hon inte kan äta om jag serverar maten. Detta ledde till att hon matstrejkade i en vecka när husse var i New York innan jul och sedan dess har vi tragglat med att turas om att mata henne (vilket oftast resulterar i att hon hoppar över mina mål och äter husses).

Nu har använt metoden att hon får vara instängd med maten i tvättstugan tills hon ätit upp. Till en början tyckte jag bara att den framkallade ännu mer ångest hos henne (hon har ju haft vissa problem med att vara ensam) och var osäker på idéen, men nu går det framåt i alla fall. Det varierar lite hur lång tid det tar, men hon äter upp maten till slut och är överlycklig när hon får vara med oss igen sen. Snart kanske poletten trillar ner. Tur att inte övriga fyrbenta är lika kinkiga i sina matvanor.
Nu ska jag mata djuren (!) och sedan lägga mig och läsa i väntan på att Bobbe kommer hem. Håller på att traggla en bok som i sin helhet är intressant, men lite mer detaljerat är den rena sömnpillret. Men jag ska igenom den, har kommit drygt halvvägs nu. Vete, vapen & virus heter den och är kort sagt en sammanfattning över mänsklighetens historia. Det är en biblioteksbok som jag helst vill lämna tillbaka ganska snart för att sätta tänderna i några egna.

Over and out.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-05-02 18:27

Helg med fint väder

Hästar, hästar, pyssel och så en Troll-unge...

Igår förmiddags stökade vi hemmavid efter en välbehövlig sovmorgon. Senare på eftermiddagen åkte jag till Sevedstorpet och invigde mina nya grindar, vilka fyllde sitt syfte. Abby ylade förtvivlat när vi for iväg och uppskattade inte alls påhittet.

Vanligtvis får ju mina hundar springa med vid våra hästfärder, men just igår körde vi en sträcka på asfaltsvägen och där åker bilarna för fort för att det ska fungera att ha lösa hundar med. Är det inte varmare än så här klarar de sig dock fint i bilen med öppen baklucka, kanonbra! Då kan de ändå följa med till stallet.

Barbro körde Troll och jag körde Tillan. För första gången i år plockade vi fram rockarden (tvåhjulig lättrullad vagn) och Tillan uppskattade bytet till lättare färdmedel mycket! Hon är så rolig att köra, går som en klocka, alltid pigg, framåt och påhittig. Men stabil, blott 4 år gammal. Det är nästan så jag önskar att vi kunde köra KBI redan idag, men hon kommer väl förhoppningsvis bara bli bättre tills det slutligen är dags för det någon gång i sommar.

Åke hade varit på auktion i Småland och inhandlat sele och nästan en eller två ardennrar... När han kom hem tog vi en tur med Brutten framför en kälke och Dolly fastbunden i honom. Det gick utan några större incidenter, det är tur att han är stark och stadig, Brutten. Unga fröken Dolly tenderar att vilja bestämma tempo och riktning själv ibland...

Igår föddes dessutom årets första avkomma efter Troll! Annas sto Docka fick ett välskapt stoföl som ska heta Trixi, stort GRATTIS! Och jag blir ju ännu mer sugen på att Idas lille ska titta ut, men det bästa är om han/hon stannar där inne några veckor till. Omkring 20 maj är hon beräknad att föla.

Idag har vi varit och storhandlat och sedan gjort lite andra såna där måsten här hemma. Resten av kvällen kommer jag nog ägna åt tvätthögen, tråkigt men sant. Ejlert har nyligen kommit ner från Norrtälje igen och han har lovat att vi ska börja med stallet nu i veckan, så det kanske blir lite planerande också. SPÄNNANDE!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-04-30 22:38

Valborgsmässoafton

Fyrverkerier, eldar och kyrkor...

Idag gick jag en kort dag i skolan, hade bara en föreläsning fram till 12. Skolan känns... Ja, jag vet inte. Inte tung direkt, snarare hopplös. Elektromagnetismen förstår jag för lite av för att den överhuvudtaget ska kännas tung, men jag är nöjd om jag får labbarna avklarade. Tentan kan vänta till senare (som om jag skulle förstå mera då...). Vågfysiken, som vi hade idag, är bättre eftersom den känns mer verklighetsförankrad. Vattenvågors egenskaper går att applicera även på ljusvågor och på så sätt kan man förklara olika fenomen. Idag handlade föreläsning om vågors egenskap att kunna böja sig runt hörn och sånt går ju faktiskt att begripa och är dessutom ganska kul!

Jag var ganska trött efter skolan och var mest sugen på att kanske säsongsinviga grillen och ta något gott att dricka. Dock föreslog min mor att vi istället skulle åka på Malexanders valborgsfirande och så fick det bli. Bobbe har aldrig varit inne i Malexander kyrka tidigare (där vi ska vigas, iiih!) och för min del var det många år sedan senast. Vi gick därför på den gudstjänst som hölls och spanade lite efteråt. Kyrkan är stor, pampig och stilren med ett vackert blått tak som passar utmärkt till dess läge vid Sommens strand.
Efter kyrkobesöket var hölls det traditionsenligt tal, sjöngs sånger och tändes eld och fyrverkerier. Det var vackert, även om fyrverkerierna gärna får vara för min del. Vi hade hundarna med oss och hann inte riktigt undan innan de drog igång, men tack och lov är de stabila när det kommer till oljud. Abby blev lite stressad, men inte rädd. Efter firandet drog vi oss hemåt igen och ser nur fram mot nästa besök i Malexander som går av stapeln på tisdag.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Hej Kul att läsa vad Ni har för er,avundas dig att få umgås med hästar o kul att Ni ska knyta hymnens band - äntligen säger jag och STORT GRATTIS http://www.freewebs.com/coolahundar/

Lena 2010-05-09 00:20

2010-04-07 15:02

Post...

...kommer kanske några att få idag...
Hihihihi...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Hmmm inte har jag fått post fast jag har hört utav en liten fågel om vad som är på G.... Kram Lena med enbart Ludvik kvar

Lena 2010-04-18 13:46

2010-04-06 20:04

En dyr dag

Vissa dagar är dyrare än andra och just denna är en sådan. Men vad gör väl det i vårsolens sken?

På förmiddagen idag blev Bobbe intervjuad av någon tidning (östgötatidningen kanske?) gällande bredbandsprojektet. Själv lämnade jag de båda journalisterna åt sitt öde och åkte istället till frissan. När det var överstökat kom Bobbe in till Mjölby och mötte mig, sen gjorde vi stan. För min del resulterade det i lite nya vårkläder, nämligen;


Ett par finare skor - på rea dessutomSnygga vardagsskor, att ha till skolan när det torkat upp lite uteKanske inte riktigt lika snygga, men ack så sköna

Hur ofta hittar jag ens ETT par skor som jag gillar!? Idag hittade jag fem par, men fick saka två par på grund av ekonomiska begränsningar och att behoven väl inte är riktigt så stora.

Min jacka har gått sönder i vinter och jag behöver något lite tunnare. Sån tur att jag hittar allt jag vill ha på samma gång existerar inte, trodde jag. Första affären, tredje plagget jag råkar få syn på, där satt den!


Så jädra snygg, så jädra nöjd!Glad Majja!

Åkte hem och pysslade lite innan jag sedan begav mig till Norrköping för äventyr där. Tog mig vatten över huvudet med BÅDE ny snyggjacka och nya (vita) snyggskor, skoskav - aj aj. Men jag är mycket nöjd ändå!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-03-13 23:37

Gräsänka

Inga karlar är kvar i huset, våren är på väg och det dräller av årsmöten.

Igår åkte Eilert hem till Norrtälje med löftet om att snart vara tillbaka. Han bor numera ute i husvagnen igen efter att ha gett upp det under de kalla vintermånaderna. Ett säkert vårtecken alltså! Bobbe gav sig iväg i morse med destination Västerås och årsmöte med Folkpartiet, detta efter att ha kastat ut Gizmo. Således är det bara vi flickor kvar i huset, jag, Abby, Ravessa, Zelda och F.

För att fortsätta på temat vårtecken, alla dessa årsmöten måste väl vara ett vårtecken om något? Jag försöker gå på så många jag hinner, tycker om att engagera mig i föreningsliv. Men ibland blir det övermäktigt. Imorgon ska jag i alla fall på FNH Östergötlands årsmöte, Barbro och Åke har lovat att plocka upp mig. Det ska bli roligt, Åke ska väl bland annat få ta emot diplomet som Tillan belönades med i somras.

Annars har vi alldeles nyssens fått organisationsnummer till Kolstad byalag, detta samtidigt som grävmaskinerna är i full gång med att lägga ner vårat rör där bredbandskabeln ska dras. Glädjande nog verkar detta ha väckt uppmärksamhet och fler och fler hör av sig och är intresserade.

Något annat som hör våren till är enligt mig bokrean. Jag blev dock väldigt besviken på årets variant, som var rätt dålig utbudsmässigt. Trots detta shoppade jag en hel del, som jag brukar. Det verkar vara inne att lägga in bilder på sina shoppingresultat på bloggen, den trenden nappar jag på nu.


Ett gäng biografier, eller vad man nu ska kalla demUngdomslitt är perfekt att shoppa på bokrean, där finns nästan bäst utbud enligt min åsiktLite blandad kompott, atlasen var Bobbes enda bokrea fynd. Depp-biografin skäms jag lite för, men kunde inte låta bli! Sally Jones har jag tänkt köpa ända sedan jag besökte ett seminarium med Jakob Wegelius på bokmässan.Ytterligare blandad kompott. Dahl samlar jag på. Ulf Danielssons första gillade jag mycket, hoppas denna är lika bra. Haruki Murakami har jag länge velat läsa.Tänkte ge mig i kast med Oates, har inte läst något av henne förr så det ska bli spännande. Mazetti och Lehane har jag läst tidigare med kluven åsikt gällande kvaliteten. Bokrea är bra för att stämma av ytterligare en gång med författare som man inte riktigt vet var man har.Ett gäng filmer har jag visst lyckats köpa på mig de senaste veckorna med. Flugornas herre köptes faktiskt på bokrea, de andra har jag inget att skylla på.

Av alla mina inköp har jag hittills bara hunnit avnjuta Upp än så länge. Den var bra, men överskattad enligt de recensioner, Oscarsnomineringar och annat jag hört innan jag såg den.

Ikväll har jag annars ägnat mig åt två huvudsakliga sysslor. Jag har följt melodifestivalen och konstaterat att rätt låt vann. Jag har också förfasat mig över en hästauktion som hållts under dagen där ett större galoppstuteri avvecklat sin verksamhet och sålt sina hästar. Auktionen i sig förfasar jag mig inte över, men det faktum att marknaden i Sverige är för liten eller att annonseringen helt enkelt inte varit tillräcklig. Vad det än beror på så är det faktum att ett gäng fina fullblod, varav en del är dräktiga märrar, fått en enkel biljett till slakteriet för ett par tusen. Jag vet inte om jag ska säga att det är tur eller synd att stallet inte står klart...

Till sist vill jag avsluta med att ge en eloge till biblioteket i Mjölby. Trots mitt bokreashoppande är jag en hyfsat frekevent biblioteksbesökare, om än en något slarvig sådan. Detta leder då och då till dyra notor för försenade böcker. För en tid sedan fyllde jag i en enkät om vad som kunde göras bättre och föreslog då påminnelse via sms eller mail. Idag fick jag mitt första påminnelsemail, glädjande nog! Och lånetiden går inte ut förrän på måndag, två dagar att pallra mig in med böckerna alltså. Det går att påverka!

Nu är det dags att natta både djur och matte här, g'natt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-03-09 23:00

Skolarbete & sista slädturen säsongen (?)

Tentor, labrapporter, VFU och så lite hästar.

Denna vecka känns skolan minst sagt betungande. Förra veckan hade jag VFU (VerksamhetsFörlagd Utbildning) i Tranås och det var mycket trevligt och givande. Tyvärr var schemaläggningen inte så värst genomtänkt och det var svårt att koncentrera sig med tentor hängande som regntunga moln i horisonten. Helgen och gårdagen har gått åt till att plugga och idag skrev jag tenta i Värmeläran. Jag har tre tentor till jag borde försöka på kommande vecka, får väl se hur det går...


F och jag pluggar fysik


Idag kände jag dock för en ledig eftermiddag och så fick det bli. En ledig eftermiddag betyder oftast en tur till Sevedstorpet, så också idag. Vädret var underbart och Brutten, jag och vovvarna njöt i fulla drag. Ida är lite tjock om magen och det är ju precis som det ska vara. Dolly måste vara i växtfas för jag tyckte hon blivit mycket större sen jag såg henne senast (ca 14 dagar sedan). Längtar tills det går att köra ut med Tillan igen (ja, hon är favoriten), men hon är oskodd och så länge det är så här halt på vägarna vågar jag inte köra henne då.


Brutten traskar tryggt på


Abby har fått span på något, kanske en gris?


Vovvarna i förgrunden, sedan Brutten och sist jag...


Gårdagen bjöd på en annan spännande händelse också, utöver plugget då. Vi gjorde ett efterlängtat bankbesök, huset är färdigbesiktigat och värderat, vilket var givande! Nu är bollen satt i rullning, hoppas den stannar.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-01-14 22:51

Tenta och Barbro-rastning

Några dagar av intensivt tentapluggande är nu över och idag unnade jag mig en ledig dag innan annan skola pockar på uppmärksamheten. Givetvis tillbringas den dagen hos hästarna.

Pluggandet under veckostarten kändes bra, tyvärr vet jag inte om tentan kändes lika bra. Jag frångick min plan alltför mycket... Trots 5 timmars tentatid kändes det alldeles för kort och mitt flyt dök upp när det återstod en timme ungefär. Men nu kan jag stoffet, även om jag får göra om den En. Gång. Till.

Nåväl, idag blev det pållarna under eftermiddagen. Nordisarnas matte har opererat sin fot och sitter, mycket frustrerad, med gipsat ben. Idag har det varit hyfsat varmt (bara ca -4 grader) så vi beslutade att ta en slädtur. Det slutade med att Barbro var den som körde och jag mest fotograferade. Här är lite av resultatet:


Troll, hjälten som drog oss hela färden


Snön yr och Barbro bara skrattar


Vintrig dragare med snö på ryggen

Han kliver på bra den där Troll, pigg var han efter att ha stått ett tagOch så här kul tycker Pessan att det är att vara hos hästarna...
Imorgon bär det iväg till Åtvidaberg för skogskurs, den vi går på Växjö universitet alltså. På lördag är det dags för en annan skogskurs, den i Tranås med hästar. Mycket kursande blir det!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-01-10 23:38

Pålledag

Kallt, snö och ledighet - perfekt för en hästdag för - hör och häpna - både Bobbe och mig!

Det får bli en bildkavalkad för dagen - de brukar tala sitt tydliga språk.


Ravessa i djup snöVad det är för djur? Ja, det går bara att sia om.Maria med slädenBrutten är dragare, allt utifrån Bobbes önskemål. Och nej, jag är inte så sne normalt. Det gäller dock att parera så inte släden vickar över...Brutten, Maria och slädeEn inte helt ovanlig syn, Maria, häst och (minst!) två jyckar

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-01-09 21:54

Kallaste vintern under min livstid

Inatt har det slagits köldrekord och jag hört talas om 29 minusgrader i trakterna kring Nykil strax utanför Linköping. Här har vi det dock inte riktigt lika kallt, men väl -25 grader...

Personligen älskar jag kylan och kunde inte fått en bättre julklapp! Tyvärr måste jag dock medge att den medför vissa praktiska problem, som t ex när bilar eller vatten fryser. Det förstnämnda har hänt oss under veckan då Ådi (Bobbes bil) kokar vid längre körningar än till stationen i Mjölby. Detta har medfört vissa logistikproblem, men inget olösligt.

I torsdags var det dags för pluggande i skolan igen och vi åkte in gemensamt och jag släpptes av i ena änden av universitetet. Vid lunch traskade jag och min pluggkamrat till andra änden av universitetet för att utöka vår studieskara något. Ganska snart gav övriga upp och jag var ensam kvar. Hur skulle jag nu göra? Vänta till 17:30 då Bobbe skulle dyka upp igen? Helst inte, så jag påbörjade projekt ta-sig-hem-på-egen-hand. Första anhalt var att skaffa pendelkort, alltså tog jag mig till en Quickomat. Men nehej, där var man tvungen att ha med sig ett gammalt pendelkort för uppdatering (Var det är någonstans? Inte i min plånbok i alla fall...). Traska tillbaks genom universitetsområdet för att kunna besöka den enda öppna butiken - Pressbyrån. Skaffa kort. Traska till närmsta busshållsplats; 18 min innan nästa buss går. Bussen försenad... Kommer till resecentrum, pendeltåget försenat... Det är inte utan att man känner att Östgötatrafiken kunde vara smidigare att ha att göra med.

Nåväl, hem kom jag och inte var jag avskräckt av kylan heller. Tvärtom, jag tog en härlig långpromenad med hundarna som innefattade mycket pulsande i snö. På kvällen började jag läsa en ny bok, deckare av Val McDermid om polisen och psykologen - ni vet den som tv-serien Mord i sinnet bygger på, och för första gången på flera månader kom jag verkligen in i läsandet. Vad jag har saknat det! Nu är jag bara sugen på att läsa ut boken, men får samtidigt lite ångest för om jag har samma flow med nästa bok jag tar mig för.

Igår blev det pluggande hemifrån eftersom Bobbe behövde en pålitlig bil under dagen. På kvällen såg vi På spåret, Luuk och Lindström börjar faktiskt bli hyfsade. De första programmen var katastrof och vi grät efter Oldsberg här hemma i tv-sängen, men det tar sig. Utöver det såg vi också två filmer, The Reader och Benjamin Buttons otroliga liv. The Reader - pratar de inte tyska i Tyskland längre? Eller gjorde det ens på 1900-talet? Fruktansvärt störande med Hollywoodproduktioner, inte minst som skådespelarna tillgjort bryter på tyska!  Blä! Båda filmerna var i övrigt helt okej, sevärda men jag tror inte de lämnat några bestående men hos mig.

Idag har jag haft en lugn dag, promenerat hundar, hälsat på min mor och lite annat smått och gott. Imorgon blir det nog pållar...

Vessan i sin vinterskrud, dubbla täcken och redo för promenad

Abby är alltid redo och älskar snö, kyla och allt annat som hör vinter till

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-01-06 22:07

Jullovet över (?)

På sätt och vis är jullovet slut nu eftersom jag har tentor nästa vecka. Men den riktiga skolan börjar inte förrän den 18:e, så ännu finns en hel del tid för att njuta.

Måndag och tisdag den här veckan har jag tillbringat i skolan tillsammans med två klasskamrater. Vi pluggar till matematiktentor som går nästa vecka (envariabelanalys närmare bestämt) och har lyckats arbeta hyfsat koncentrerat.

I måndags tog jag en sväng förbi Gunnes väskor i Mantorp. Min älskade ryggsäck har jag fått kassera och den jag lånat av Bobbe en längre tid börjar falla samman. Jag hittade inte riktigt vad jag tänkt mig, men köpte ändå en av de pålitliga märket Samsonite och är hittills mycket nöjd. Rekommenderar alla som inte besökt butiken att åka dit, det finns massa väskor och annat i olika prisklasser!

Idag var det röd dag och Bobbe har varit i Norrköping på fotouppdrag, vilket ledde till att jag stannade hemma från universitetet. Bobbes föräldrar åkte hem i morse efter sin nyårsvistelse här hos oss. Efter lite pulande här hemma åkte jag och pratade bort någon timme hos morbror och for sedan vidare till Sevedstorpet. Där har jag pratat bort ytterligare en stund, det går att föra långa resonemang med hjälp av en hingstkatalog... Jag och Tillan gav oss i kast med släden igen innan det blev mörkt och även om det gick tungt i den djupa snön var det en härlig färd. Släden är dock ganska smal över medarna, så jag tror att omkullkörningen senast är förlåten då den väldigt lätt vickar över.


Tillan framför släden i vinterlandskapet

Imorgon är det allvar, det vill säga plugg, igen. Alltså är det bäst att gå och duscha och lägga sig snarast. God natt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-01-03 22:50

Stockholm, varghat och slädtur

Igår var vi en sväng i storstaden och roade oss. Idag har jag roat mig själv och andra hos pållarna, riktigt mysigt!

Men låt oss börja med gårdagen. Lite bakgrundsinformation: Bobbe var i New York innan jul och såg där filmen Avatar på en 3D-biograf. Mycket upprymd över upplevelsen (så upprymd nu han blir som knappt har något djupseende) tyckte han att vi skulle åka och se den i Stockholm (3D-biografer finns endast i rikets tre största städer...). Vi gav även bort biobiljetter i julklapp och således var vi en fullastad bil som begav oss till storstaden och Heron City igår förmiddag.

Under dagen gick vi och shoppade lite och satte oss sedan och såg lite hockey och åt mat på O'Learys innan det var dags. Maten var för övrigt god, men servicen usel. 17:30 satte bion igång och det var en otroligt häftig upplevelse att se den tredimensionellt! Jag rekommenderar det verkligen! Storyn i filmen tycker jag personligen var lite tunn, men den fungerade och helhetsupplevelsen blev ändå suverän.

Här är hela klanen Thoor, jag närmast kameran, sedan min bror Erik, mamma Kerstin och morbror Ingvar - alla med coola 3D-brillor. Med var också Bobbe som är fotograf.

Jag köpte mig en ny stegräknare igår eftersom min gamla är ytterst inexakt, vilket gör att hela grejen förlorar sin charm. Jag anmälde mig till en stegtävling som går under denna månad, än så länge ligger jag näst sist... Men jag är/har varit förkyld och hostar när jag är ute för länge. Satsar på överraskningsmoment mot slutet istället.

Under förmiddagen läste jag på lite om vargjakten som är i ropet nu (knappt att man vågar släppa ut sin huskykorsning dessa dagar) och jag blir riktigt förbannad på hur det har skötts. Ska vi ha en vargstam i Sverige, vilket jag personligen tycker att vi ska, bör den få växa till en levnadskraftig storlek. Att skjuta av individer kommer leda till hårdare inavel och mindre genetisk variation. Jag kan mycket väl förstå att en viss avskjutning behövs av en eller annan anledning, men att släppa kvoten helt fri och helt fritt bland jägarna... Jag saknar ord för det. 12 000 hade anmält intresse för att skjuta 27 vargar, utskiljningslöst. Kvoterna är redan kraftigt överstigna och även om jag har stor respekt för kunnigheten hos de flesta jägare verkar varghatet var alltför stort för att sköta denna uppgift på ett bra sätt. Om nu avskjutning nödvändigtvis måste ske, så sätt då den uppgiften på en utvald grupp yrkesjägare som kan välja ut vilka individer som lämpligast skjuts av och som lämnar troféjagandet hemma. Pust, sådana här frågor skulle kunna få till och med mig att engagera mig politiskt.

På eftermiddagen tog jag en sväng till Sevedstorpet. Där var det snart full aktivitet med två familjer på besök som var sugna på åktur. Brutten och Tillan fick agera draghästar, något de så gärna gör, och så bar det iväg. Jag och Tillan var ansvariga för den-ovältbara-släden och bevisade att den helt klart var vältbar... Som tur är är snön mjuk. Hela sju stycken hundar var där och busade runt också, Ravessa och Abby är helt slut nu.

Jag fotograferade lite hästar i hagarna också, lägger in dem sist i blogginlägget för dagen. Imorgon drar verkligheten igång, jag och Emil ska plugga inför nästa veckas tentor. Tjingeling!TrollTroll grimaserarIdaTrollTroll undrar om inte kameran är ätbar ändåTroll med rimfrost i skäggetTroll mitt i matenTroll med frugan IdaIda med hängläppDolly som hon kan se ut ibland, på helspänn och med lysande ögonvitor


Dolly som hon oftast ser ut, mjuk och kramgoBrutten, en riktig nallebjörn med all vinterpälsBruttenBruttenBruttenTillan, som inte alls var särskilt fotosugen för dagenSen tröttnade de tre musketörerna på poserandet och gick demonstrativt iväg

Avslutar med några härligt frostiga mulbilder.Så här vackert är det en dag som denna.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2010-01-01 22:00

Nya året

Så var det dags för ett nytt årtionde att göra entré. I Skogsberg intågade det i samma stillsamma lunk som i princip alltid infinner sig här.

Igår förmiddag kom Anne och Eilert ner från Norrtälje med mat för ett helt kompani. Jag har legat förkyld i mellandagarna, men kände mig hyfsat pigg och väldigt rastlös. Inget särskilt var inplanerat för nyårsafton, så under eftermiddagen stack jag iväg till Sevedstorpet för köra lite häst. På vägen dit fick jag möte av någon som körde för fort och för mitt i vägen, vilket medförde att jag och min lilla bil försökte väja och hamnade i diket. Suck och pust. Nåväl, en olycka händer lätt och det har jag förståelse för. Dock var det en lång raksträcka efter mig, men tror ni att hen stannade för att se hur det gått? Icke. Och då kostar jag på mig att säga; jävla idiot!

Efter bärgning av bilen fortsatte min färd och fram kom jag till sist. Uppdraget blev för dagen att hämta en släde på en granngård knappt en halvmil bort. Urmysigt att vara ute och köra släde med bjällror på nyårsafton, det kan jag verkligen rekommendera! Kallt var det, men det största problemet var nog att jag överskattade min ork efter att ha varit sängliggandes med feber i flera dagar... Jag tog mig i alla fall hem, åt en god middag med Bobbe och svärföräldrarna och lyckades hålla ögonen öppna till tolvslaget - även om jag var sängliggandes vid det laget. Efter det blev jag givetvis pigg, såg en film och kunde inte sova.

Idag har det varit lugnt, har läst, tittat lite på tv och sovit lite under dagen. Laddar inför imorgon då vi ska till Stockholm på äventyr. Eilert har kikat på Ådi och bytt delar av avgassystemet som gått sönder (Bobbe vill inte åka raggarbil säger han).

Lugnt och stilla intågande av 10-talet som sagt. 10 år har gått fort, men sen tänkte jag lite på vad jag gjorde nyårsaftonen vid millenieskiftet (jag var då 14 år...) och genast kändes det som det gått en hel evighet. De viktigaste glädjepunkterna är nog ändå...

- att ha passerat gymnasiet
- att ha träffat Bobbe
- att ha byggt hus
- att ha skaffat våra två byrackor

Gott nytt år, jag hoppas att detta årtionde blir något alldeles extra!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2009-12-12 22:17

Hästabstinensen sätter in

Det är ett svårt beroende, det här med hästar. När man varit missbrukare ett tag så hjälper det inte att man har uppehåll under flera år och förklarar sig vara "hästfri". Nej, nej, man faller dit igen. Idag var det en hel vecka sen sist, det var dags...

Men först, vad har hänt i veckan? I torsdags var det en hyfsat lugn dag då jag och Ida förberedde det sista gällande presentationen och sedan "pluggade" lite Diskmatte, dvs vi tittade lite på gamla tentor och slog på måfå i boken.

Igår hade vi först den sista lektionen i Diskmatten och allas vår favoritlärare kunde verkligen inte låta bli att pika mig ytterligare en gång inför hela klassen, gällande lite kritik jag framfört. I mitt tycke var kritiken konstruktiv, men den mottogs uppenbarligen inte så... Sen värmde vi mat i Key-huset (lärarnas hus, det var längesen vi var där eftersom vi läser på tekniska numera) och lyssnade på vår klasskamrat Emil som sjunger i Röda Arméens gosskör. Mycket söta!


Röda Arméens Gosskör uppträder, observera gärna deras tjusiga lucia

När vi ätit och tittat klart var det dags att bege sig vidare upp mot C-huset. Där gjorde Ida mig uppmärksam på något mycket gulligt.


Ida vid sin cykel. Till höger om henne bland de andra stenarna ligger en sten som är ovanligt vit.


Det är denna sten. Jag älskar studenter.

Efter denna lilla notis var det dags för våra presentationer, vår gick helt okej. Mest nöjd är jag med att den tog exakt 15 min, vilket var tiden som var tänkt. Minst nöjd är jag med att jag direkt tappar vanan att stå framför folk när jag inte gör det ofta, börjar pilla med pennor och allt möjligt ofog. Andreas och Emil höll även sin presentation, vilket de gjorde bra. Mycket fint uppklädda, Emil i sin uniform från ovannämnda sång och Andreas i skjorta och slips för att matcha Emil. Så söta så.

Emil pratar om arabisk matematik genom historien, snyggt uppklädd mellan två luciafiranden

Sen var det slut på terminen och bara att pallra sig hem till Idol-finalen, som Erik givetvis tog hem. Skulle nog kunna tänka mig att köpa en platta av honom och det är inte många Idolvinnare jag kan säga detsamma om.

Idag var det som sagt dags för hästeri och efter en veckas uppehåll letade jag mig fram längs de långa grusvägarna till Sevedstorpet. Barbro var mitt uppe i bak när jag kom, men så snart hennes kakor var klara följde hon med mig ut på en tur med Troll. Det var härligt och extra kul att ha sällskap igen! Även om man inte pratar så mycket under turerna, ifall man sitter i varsin vagn, är det väldigt roligt att dela glädjen och njutningen. Idag skjutsade jag dock Barbro som går med gips, så då blev det en hel del snack under färden.


Barbro lycklig när hon får vara med sin Troll, med kryckor, gipspaket och allt


Troll undrar om jag inte har något godis till honom i sadelkammaren, medan jag sköljer hans bett efter turen

Efter det tog jag en kortare tur med Tillan också innan det mörknade. Den lilla märren är jag mycket förtjust i, hon är så himla rolig att ha att göra med. Efter det har jag bara suttit i Sevedstorpets kök och gottat mig, blivit serverad god mat, tittat i hingstkataloger och ljugit med Åke. Precis som vanligt när man kommer dit, det är tryggt.

Vartefter jag närmade mig hem började det snöa allt mer och här hemma ligger nu, om än tunt, ett lager snö! Så himla perfekt så här kvällen före lucia!


Dålig bild från mobilkameran, men det ligger snö på marken!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2009-12-09 21:07

Plugg & nöje II

Idag har det åter varit en dag som tillbringats med en del skolarbete, men snart är det dags för tentor och jullov. Det ska bli skönt!

Idag har det presenterats en ny TIMSS-rapport som meddelar "Kraftig försämring av gymnsieelevernas kunskaper i matematik och fysik". Det verkar vara en minst sagt nedåtgående trend, då jag inte hört något annat så länge jag har levat. Detta är något som givetvis har diskuterats i skolan, så mattelärare vi ska bli. Vi har haft en något internationell vinkling då vi för dagen fick analysera en klassrumssituation för en amerikansk klass och det är väldigt intressant att se hur undervisning skiljer, eller kanske inte skiljer, sig från land till land.

Efter skolan var vi ett gäng som åkte på lägenhetsinspektion hos Andreas och Anna som alldeles nyss har flyttat ihop. Mycket fin lägenhet och den fick nog godkänt av oss alla tror jag. Efter det drog vi allihopa hem till Emil och såg en film innan jag slutligen åkte hem till mina vovvar.

Här hemma väntade Östgötatidningen som idag hade ett reportage om Bobbe. Det var politikvinklat, men även "fästmön Maria" nämndes ett par gånger. Jag är en sån där B-kändis, som min bror kallar det. Får leva på mina anhörigas meriter. I vilket fall så är Bobbe med efter sina framgångar inom folkpartiet där han är Mjölbys toppnamn inför riksdagsvalet nästa år. Och på måndag åker han till New York och jag blir då exfästmö och gräsänka istället. Jippie.

Nu ska jag gå och lägga mig och försöka sova bort en huvudvärk som jag har dragits med mer eller mindre hela dagen...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2009-12-08 22:46

Plugg & nöje

Det är en svår avvägning som jag är väldigt dålig på. Tycker ofta att tiden rinner iväg, oavsett om jag har tänkt ha roligt eller har tänkt göra någon nytta.

Efter att periodvis ha varit nedstämd under tiden vi bodde i Linköping har jag dock lovat mig själv att lägga tid på att ha roligt eller bara vara - utan dåligt samvete! Uppenbarligen har det varit viktigt, eftersom jag för första gången känner att jag fungerar som jag ska i skolan. Jag presterar väl kanske inte de bästa resultaten, men jag mår bra! Eller så är det lantluften, vad vet jag...

Idag har jag på förmiddagen varit hemma hos Ida och kikat på hennes fina gran. Hon julpyntar tidigt i år eftersom hon och hennes pojkvän Viktor åker till Ecuador över julen och därmed kör julgransplundring före julafton. Vi ägnade förmiddagen åt vår kommande presentation om siffrornas och positionssystemets historia. Efter det gjorde vi några ärenden och avslutade med att äta på det underbara hämtstället Wok Away i Linköping. Jag rekommenderar verkligen ett besök där om ni har vägarna förbi! Tyvärr finns det bara några barstolar på plats, men vi lyckades snika oss till ett par stycken och äta där inne. Vi blev fulla i skratt när vi efter måltiden fick syn på följande skylt:


Detta är nämligen en restaurang då åtminstone jag aldrig ens behövt överväga en klagan på kocken. Men bra, då vet vi!

Efter lite hemmapyssel kom Åke och hämta upp mig för en dejt. Vi åkte till Vikingstad församlingshem för adventsfika med Brukshästklubben, vilket var en trevlig tillställning som lockade en hel del folk. Våge Sjöberg, som är en hästkarl av rang, var på plats och berättade om sitt hästliv.

Allt som allt en trevlig dag med mycket socialt umgänge.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Haha, underbar skylt! Självironi (om det nu är det...) är alltid uppskattat.

bobbe 2009-12-09 22:36

2009-12-07 21:22

Det drar ihop sig för tenta-p

Idag har jag haft min sista föreläsning i ämnet matematik, kanske för alltid. Om jag känner mig själv rätt är det väl inte så troligt, det är alltför vemodigt att tänka sig.

Faktum är dock att terminen börjar närma sig sitt slut och även om jag har ett par resttentor kvar börjar min karriär som matematikstuderande att närma sig sitt slut. Till våren drar jag igång med fysik istället och det ska bli kul, men är lite nervöst. Det är så längesen jag läste fysik på allvar och jag var ingen hejare på det då. Som tur är läste jag en repetetionskurs förra året som peppade mig så pass att valet slutligen föll på det ämnet.


Pausdiskussioner om innehållet i sista matematikföreläsningen - någonsin. Anna, Andreas och jag kan skymtas.

I övrigt uppdaterar jag hemsidor vartefter jag hinner med, jag har ju några stycken att pyssla med. Tyvärr verkar min egen alltid ha sista prioritet, men jag ska försöka bättre mig.

Imorgon ska jag och Åke gemensamt transportera oss till Vikingstad för adventsfika med brukshästklubben, vilket ska bli mycket trevligt. Det har i svängen varit en liten "skandal" då DM i brukskörning har genomförts utan att i princip någon annan en fjordhästklubben har vetat om det, vi får se om det sägs något om saken.

Nu ska jag göra något som jag inte gjort på flera månader känns det som; jag ska gå och lägga mig tidigt och jag ska läsa något skönlitterärt. Antagligen något underligt som Totte (ni vet, han som är en riktig karl) har lånat ut till mig. Vi tävlar lite om vem som har underligaste boksmaken. Gonatt!


Totte - en riktig karl. Eller "den deperimerade Åtvidabergaren" som han kanske är mer känd som.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2009-11-29 22:24

Stockholmsresa

Igår for vi till Stockholm, främst för att bevittna Stockholm Horse Show, men också för att få lite adventsatmosfär. Resan anordnades av Tranås kusksällskap och det blev minst sagt en heldag.

Dagen började relativt tidigt då matsäck skulle ordnas, hundarna skulle köras till hundvakten och sedan skulle Marias klasskompis Ida hämtas på stationen. Allt avlöpte väl och ungefär 08:40 rullade vi iväg med bussen. Upp till Stockholm kom vi så småningom och vi siktade in oss på vårt första mål; julmarknad på hovstallet!Det vi helst ville göra på hovstallet var just att se stallet. Tyvärr möttes vi av denna skylt (som Bobbe fotade på grund av den mycket intressanta stavningen), men det fanns ju en del annat att se medan vi väntade.Vi började med den oerhört fina samlingen med vagnar.Dock har vi ju redan fina vagnar (om än inte SÅ fina), men ett par fina lyktor hade gärna fått följa med hem...Det fanns även montrar som visade kläder, namnskyltar och en massa spännande utrustning från forna tider.Selkammaren var oerhört prydlig och seldonen vackert smyckade. Vissa bett såg dock ganska läskiga ut.


Kungafamiljen förvarar även andra typer av vagnar här på hovstallets område.Julmarknaden var fint ordnad, men med ett innehåll som vi redan sett på de marknader vi hunnit besöka tidigare. I ridhuset höll hantverkare till.


Dessa bockar var så himla fina! Hade gärna fått följa med mig hem, visst ser de ut att vilja bli östgötar?Så öppnade äntligen stallet för besökare igen och alla som gått och väntat på den stora händelsen vällde in...Hästarna tog dock det hela med ro och fortsatte pilla med sin lunch.


I övrigt tycker jag nog att ridhuset var pampigare än stallet, som hade ganska trånga boxar sett utifrån storleken på invånarna. Personalen som svarade på frågor om hästarna var förvisso ett trevligt inslag, men deras försök att övertyga folk om att "hästarna vill ändå inte gå i hage" gjorde mig lite illa till mods. Jag har förståelse för att det är svårt att ordna hagar i Stockholms innerstad och jag är ganska säker på att hästarna får en hel del motion ändå. Men att försvara bristen på fri utegång med att hästarna ändå inte vill vara i hagen är lite väl magstarkt i mitt tycke.

Nåväl, vi lämnade hovstallet och tog oss en bit mat innan vi promenerade tillbaks till slottet. Där hastade Ida, Bobbe och jag en sväng i Gamla stan innan bussen skulle plocka upp oss. Jag besökte för första gången Comics Heaven och jag blev inte så himla imponerad vid första anblicken. En ganska trång liten seriebutik, inte olika dem som finns här i trakten. Dock var utbudet riktigt bra och jag köpte på mig de två första albumen av serien Fables.

Efter lite väntan på bussen styrde vi sedan kosan mot Globen och den stora mässan som väntade där. Vår timing var väl inte vidare värst lyckad eftersom det var proppfullt därinne. Vi försökte gå och titta en stund, men gav upp och letade upp våra platser istället.
Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2009-10-04 22:32

Hösten är en härlig tid

Efter en minst sagt stressig vecka, hade jag lovat mig själv en njutningens helg. Och det blev det. Verkligen!

Efter en lat lördagförmiddag åkte jag iväg till Sevedstorpet. Där vankade Barbro och Åke av och an och väntade på alla oss morgontrötta... Det var alltså inte bara jag som var väntad gäst, utan även Mats och Anna med nordsvensken Docka var på intågande.

Efter en bit mat gav vi oss ut på en lite halvlång körfärd med Troll, Tillan och Docka. Det kändes uppfriskande och härligt, även om det blev lite ruggigt på slutet. Därefter blev det lite socialt umgänge innan jag drog mig hemåt och lämnade de icke bilkörande suputerna åt sitt öde (som blev mer och mer fantasifullt vartefter nivån i whiskyflaskan sjönk). Väl hemma väntade Bobbe och de avslutande avsnitten av säsong 1 på Prison Break. Dags att beställa resten av säsongerna alltså.

Söndagen inleddes på ett något aktivare vis, med inventering av matförråd och skrivande av shoppinglista. Det visade sig vara ett taktiskt drag att shoppa på söndagsförmiddagen, lugnet brukar inte vara så totalt på City Gross.

Efter shoppandet åkte jag åter till Sevedstorpet för lite mer hästande. Docka hade fått sig en genomkörare med kälken alla redan, men var pigg och arbetsvillig ändå. De är för härliga, nordsvenskarna! Vi beslutade oss för att åka iväg allihop, jag med Ida, Barbro med Troll, Åke (kors i taket, han är ju så upptagen) med Tillan och Docka drog Anna och Mats.

Barbro och Troll i spetsen, tätt följda av Mats och Anna med Docka, som i sin tur hade Tillan flåsandes i nacken. Sist från stallplanen var jag och Ida.

Jag tror inte att vi kunde ha fått en bättre höstdag. Solen sken, hästarna var pigga och glada och det är helt underbart att vara ute med ett så stort gäng.


Här illustreras trav på enhandsfattning i kombination med fotograferande. Tillan och Åke är tempohållare framför oss.

Denna bild visar vilket kanonväder vi hade. Tittar man noga kan man se Troll komma stormandes långt där borta...

Här har Troll kommit ifatt oss. Barbro ser ut att vara nöjd med det friska tempot.

Vi fortsatte på vindlande grusvägar genom det vackra landskapet som Åsbo erbjuder.

Åke tycker att jag ska köra om istället för att fippla med kameran...

Än så länge går det djur ute, vilket gör att vi fick passera några grindar på vägen. Här står vi och väntar på att Mats ska stänga efter oss. Stackars grindpojken fick nog inte ihop många kronor på det här sällskapet.

Vi fortsatte med Ida i täten, som på ett förnämligt sätt ledde oss runt resten av turen. Hennes breda rumpa känns trygg att sitta bakom.


Vi åkte från Sevedstorpet, till Östanå, vidare mot Källeberg där vi tog av och åkte över Åsen till Sjöberget. Där höll vi på att få sällskap av ett gäng shettisar som klättrade på staketen, vilket gjorde att vi inte vågade åka tillbaks samma väg. Lika bra gick det ändå då vi fortsatte över Stålfall, Förmo, Förmo kvarn och sedan asfaltsvägen tillbaka till Källebergsvägen och hem. Allt som allt en runda på drygt 17 km, efter kontrollräkning hemmavid.

Efter ytterligare socialt samkväm lastade vi in Docka i transporten, Anna och Mats i bilen och skickade hem dem. Hovslagaren var under dagen och skodde om Brutten, så jag bestämde mig för att ta en lugn provtur med honom. Han har inte varit fräsch på länge, utan har haft någon diffus hälta som kommit och gått. Men vår tur fram och tillbaks till sjön var en perfekt avslutning på dagen, då han kändes helt ren i gången och mycket arbetsvillig.

Efter all frisk luft och aktivitet var jag något trött och höll på att slockna på kökssoffan bland alla hundar och katter till en muntert sprakande brasa i kakelugnen. Sämre kan man ha det.

Stort tack till alla inblandade för en urmysig helg! Och kram till Barbro och Åke för att jag får låna era hästar och få utlopp för mitt intresse!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2008-02-17 23:29

Tror ni jag tog tag i mitt liv?

Nej, just det. Istället för att städa, plugga, flyttpacka, aktivera hundar eller göra något annat nyttigt så...

...åkte jag med mamma och såg Björn Skifs i Norrköping. Helt okej föreställning, han håller i alla väder han. Fick åka pendel med, det är ett jädra krångel att åka med lokaltrafiken sedan de införde att busschaufförerna inte ska hantera kontanter. Nåväl, jag kom både till Norrköping och sedan tillbaks hem till Ryd igen.

Men imorrn kanske jag tar tag i mitt liv...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2008-02-17 13:40

Goda resultat under höstterminen

Fick svar om hemtentan jag skrev precis efter jul nu i veckan. Ett VG med mycket gott omdöme från examinatorn blev resultatet. Jag som inte ens tänkt lämna in skiten för att jag var så missnöjd med det. Prestationsångest? Javisst.

I och med att resultatet där blev som det blev innebär det också att jag gjort min bästa termin någonsin studiemässigt. Jag har läst 125% och tagit alla kurser med högsta möjliga betyg. Inte illa pinkat, det må jag säga. Känns också bra ifall jag bestämmer mig för att skita i den sista kursen nu i vår. Jag klarar gränsen för att få studiemedel utan den och kanske jag kommer prioritera huset då. Vi får se.

Idag har det varit en allmänt seg dag än så länge. Vi har sett På spåret som vi missade i fredags då vi var och tittade på Studentspex. Får ni möjlighet att se Linköpings studentspex uppträda kan jag verkligen rekommendera det! Superroligt! Extra roligt var det i fredags eftersom det var en hel del kändisar som medverkade i spexet, så som Marcus Kardell, bröderna Lindblom, Elin Kleist m fl. Dessutom var den galna orkestern LiTHe blås med i publiken och kommenderade spexarna till en massa dråpliga saker. Roligaste spexet av de jag sett hittills! Härifrån till heligheten heter det.

Igår hade vi hundträff vid Cloetta center. Det gäller att passa på innan den omtalade rivningen av inhägnaden börjar. Svinkallt var det, men hundarna hade himla skoj och var trötta och snälla hela dagen sen. Massa fina vovvar var på plats och alla med typiska byrackeutseenden. Helt orginella alltså.

Och så den berömda pausen från ADA-arbetet. Vad ska jag säga? Klart det gick åt helvete. Åkte ner till Triple A i januari och självklart kan man inte låta bli att engagera sig sen. Idag kom det upp två finingar på ADAs sida som jag ansvarar för placeringen av. Förutom Leo då, som legat ute på annons nu i dagarna, men ingen hör av sig om. Stackars Leo... Ska inte förneka att jag är sugen på att behålla honom, men rannsakar jag mig själv så vet jag att det inte är för min egen skull jag vill det utan för hans. Och det är ingen bra förutsättning för att skaffa ytterligare en hund. Vi letar vidare...

Godingarna som är "mina" är i alla fall Bell:


Och Amelia:


Mycket mysiga vovvar båda två. Inte kan man låta bli att hjälpa dem?

Nu ska jag försöka börja ta tag i min dag, men jag gissar att det kommer gå sådär. Reklamblad för bokrean trillade just in genom brevinkastet och sådana kan hålla mig sysselsatt läääänge. Jag som har massa plugg att göra, en lägenhet som behöver städas, ett torp som behöver göras beboligt, tre hundar att aktivera och ett hus att bygga. Imorrn ska jag nog ta tag i mitt liv...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-25 00:01

Skrivkrampen släpper

Idag är första dagen jag har fått ner något vettigt på pränt gällande min hemtenta. Känns ju tillfredsställande med tanke på att den ska lämnas in på fredag eftermiddag.

Förstår inte vad de tänkte med när de gjorde hemtentan på det här viset. Men men, imorgon har jag 8 källor kvar som jag behöver få in i den. Fredagen får gå till att få ihop det på ett någorlunda vettigt sätt. Ett G ska jag väl i allafall kunna sätta, jag vill inte gärna behöva ta upp det här igen för en omtenta. Blä.

Imorgon ska Abby och Gimli åka med Sofia och mig till veterinären. Abby ska vaccineras och så ska vi få hennes leder igenomröntgade. Gäller ju att vara på topp om man ska göra karriär som agilitystjärna. Gimli ska testas för leishmania och fick hänga på av bara farten.

Usch, är så less så jag bara kan kräkas just nu. Solen skiner och det är urhärligt väder ute. Och det enda jag har tid till är att sitta med näsan i mina böcker och stirra in i dataskärmen så hela världen flimrar numera. Ska bli sååååå sköööönt på fredag när helvetestentan äntligen är över. Enda stunden jag lämnat datorn idag var för att gå ut med hundarna en kortis, äta och träna lite med klickern. 14 timmar har jag suttit här. Hmm...

Vår tillverkningsorder till huset har anlänt nu i dagarna. Nästa vecka ska vi försöka att komma till en köksfirma här i stan och prata lite och även träffa husleverantören för att gå igenom ordern. Nu måste vi alltså bestämma oss, känns lagom kul när varken jag eller Bobbe har tid att ens tänka på något annat än jobb och skola. Förhoppningsvis kan vi ta oss den tiden till helgen. På lördag kommer svärmor och svärfar ner igen. Nu ska de stanna längre, ungefär en vecka. Svärmor har tagit ut lite semester så de ska kunna få en del gjort. Tänker nog nästan bosätta mig med dem ute i skogen i helgen, lär behöva det innan nya kursen drar igång på måndag.

Well well, lite sömn innan morgondagen drar igång. Godnatt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Hmm benbitarna låter ju kymigt! Ja skogen är ypperlig rekreation och hämta nya krafter i.

Lena 2007-10-25 19:16

2007-10-18 21:43

Filmrecension: Déjà Vu

Inte särskilt trovärdig, men ändå intressant
Detta var en film som jag inte hade några särskilda förväntningar på, men som överraskade. Teorierna bakom fenomenen i filmen var väl inte särskilt trovärdiga, men vad gör det? Det blev ändå en del diskussioner gällande hur filmen skulle sluta hemma i tv-soffan och man blev inte besviken.

Betyg: MMMM

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Narnia var bara så gullig men så har jag gillat den sen jag var liten tös.

Lena 2007-10-20 22:24

2007-10-18 21:39

Filmrecension: Eragon

Parodi med noll story
Ett tappert försök att göra en ny Sagan om ringen-succé som knappast kan ses som något lyckande. Var menat att vara allvarlig, men blev istället en parodi på Sagan om ringen, Pirates of the Caribbean, Harry Potter och Star wars. Enda anledningen till att den fick en 2:a i betyg av mig var att det bitvis var snygga bilder - i övrigt helt värdelös!

Betyg MM

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-18 21:36

Filmrecension: Berättelsen om Narnia - Häxan och Lejonet

Sevärd och medryckande saga
En film som imponerar i mina ögon. Den har känsla och man rycks med i handlingen även som vuxen. Givetvis är den barnslig, men jag tycker ändå den lyckas inge en härlig stämning. Klart sevärd!

Betyg: MMM

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-18 21:27

Hemtenta

Idag har vi fått ut vår hemtenta. Jag har bara ett ord till övers; IDIOTI!

Men jag ska börja från början. Dagen började med att jag cyklade hemifrån vid strax före 10. Jag uträttade några ärenden på vägen, postade ett brev, lämnade tillbaks en biblioteksbok som någon annan ville låna och lämnade in en ansökan från Bobbe hos studievägledarna på D. Ansökan gällde att få vissa kurser godkända för att ingå i en examen.

Nåväl. Därefter mötte jag upp min kompanjon Marie och vi satte oss och gick igenom detaljerna för vår opponering. Det kändes väl helt okej och vi kom fram till bra saker. Lunchade och sen var det dags. Jag blir alltid så nervös i sådana sammanhang, särskilt som vår tutor har haussat upp mina kunskaper till skyarna. Vi fick börja med att opponera för att "resten av klassen skulle få se hur det gick till". Vi genomled det och jag tyckte själv det blev rätt okej ändå. Min tutor tyckte bättre än så och gav betyget "en perfekt opponering". Det visade sig sen dessutom att de saker vi tog upp var exakt desamma som hon kommenterat i arbetet vi opponerade på.

Vi blev sedan opponerade på och det har jag svårare för. Jag vet att vårt arbete var bra, men att det hade sina brister. Dock har jag ändå svårt för att ta den kritiken ibland... Eller inte svårt för att ta kritiken, men jag blir besviken på mig själv att jag inte gjorde det perfekt. Snacka om prestationsångest... Kritiken som opponenterna kom med förstår jag, den som tutorn kladdat ner i arbetet förstod jag inte riktigt lika bra. Får kolla igenom det några gånger igen och se om det är något jag ska ta åt mig av. Klart VG (max man kan få på univ) var ändå betyget på arbetet och det får man väl vara nöjd med för ett delvis ihopslängt arbete.

Sedan följde ytterligare 10 opponeringar. Ska inte förneka att det blev lite segt periodvis, men de flesta gjorde riktigt bra och intressanta iakttagelser så i alla fall jag höll mig vaken. Efter det fick vi ut hemtentan... Den är uppbyggd på ett väldigt fritt men ändå styrt sätt. Det är 5 eller 6 (minns inte riktigt) synvinklar man ska resonera kring och man ska referera till all litteratur, vilket i runda slängar innebär 14 artiklar och 9 böcker. Max 8 sidor får man skriva. Kan bara sluta på ett sätt - KATASTROF! Och vad är vitsen? Kontrollera att vi har läst allt? Suck säger jag bara. Nästa fredag ska den lämnas in, gissar att jag kommer ha rätt fullt upp tills dess.

Häromkvällen hände något otäckt... Lägger in vad jag skrev på ett forum strax efter händelsen.

Tog nyss en härlig höstpromenad med Abby och Leo. De har varit ute i skogen i princip hela helgen och rasat av sig och var därmed väldigt behagliga att gå med. Vi körde våra vanliga aktiviteter med godissök, godisträd, lite trickträning och så vidare. Vi gick på en liten väg utefter en åker. Efter åkern kommer en skog och bortom skogen en järnväg. Jag gick med Abby lös och tänkte att det är så skönt att det fungerar så bra numera.

Vi närmade oss skogen och jag skulle koppla henne. Någon meter ifrån oss har en hare den osmakliga tajmingen att inte längre vilja ligga och trycka utan sprätter iväg. Abby sliter sig loss från mig och drar efter, ylandes i full fart. Iväg över åkrarna bar det och jag blir alldeles iskall när jag inser att hon även kommer korsa det mycket vältrafikerade järnvägsspåret. Det gör hon mycket riktigt och försvinner utom synhåll för mig... Vad gör man? Jag kan ju inte ropa tillbaks henne... Järnvägsspåret är en bra bit bort och det kommer ta en stund för mig att ta mig dit. Det kommer ett tåg... Tack och lov är hon inte på spåret vad jag kan se. Jag springer så fort jag orkar och när jag har en halv åker kvar ser jag att hon kliver upp på järnvägsspåret och STÅR KVAR där! Jag ropar och lockar på henne, men hon är inte alls sugen på att komma till matte utan står kvar. Jag vänder och springer tillbaks över fältet igen medans jag lockar på henne och sakta sakta börjar hon leta sig ner från järnvägsspåret och kommer till mig så att jag kan koppla henne. Lättnad! Några sekunder därefter kommer ett tåg från andra hållet...


Suck alltså. Nu måste vi göra något drastiskt åt hennes antijaktträning! Ska se om jag kan hitta någon bra tränare, man kan ju hoppas. Jag är dock tveksam till vad som skulle kunna hjälpa...

Imorgon får jag pengar från Carl Tryggers stipendiefond. Ska bli skönt att kunna bidra med lite egna för en gångs skull. Hihi... 

Ikväll är Bobbe iväg till Karlstad och ser på hockey och fotograferar. Ingen rolig resa att göra ensam antar jag, men så blir det ibland när det är akut brist på bilder. Själv har jag pysslat runt lite sen jag kom hem vid 17:30. Kikat på Hjärnverket och slöat vid datorn. Men faktiskt gjort lite nytta med, wow! Tror jag ska göra lite ytterligare nytta innan jag går och lägger mig med min nya bok. Funderar på att göra något recensionssystem så att jag har ordning på vad jag tyckt om böcker jag läst och filmer jag sett. Kanske är enklast att bara lägga in dem här? Vi får se..

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-13 21:45

Produktiv dag

Vanlig sketen lördag idag, men trots det har dagen varit ganska produktiv. Skönt att få känna så för en gångs skull. Händer inte ofta när det gäller mig...

Började med en skön sovmorgon, äntligen har jag och Bobbe haft en natt då vi båda sovit bra. Mornade oss ett  bra tag och sen pysslade jag en del här hemma medan Bobbe jobbade. Så småningom drog han sig ner på stan och jag packade ihop mina grejer för att åka till Marie och plugga.

Pluggandet gick väl helt okej, vi fick ihop 3 skrivna sidor och ganska mycket tankar. Arbetet ska vara 5-6 sidor och det känns verkligen i kortaste laget, vi kommer inte få några som helst problem med att fylla upp det. Men det är ju som bekant en konst att fatta sig kort också. Jag är duktigare på att ordbajsa.

Kom hem strax efter åtta ikväll och då hade väl inte Bobbe varit hemma jättelänge. Hundarna hade haft skoj med en nätkabel som numera endast förtjänar en anständig begravning. Antar att Ravessa (kabelknipsaren nummer ett) är den som börjat, men att Leo sedan hjälpt till och tagit över. Det var nämligen i hans fåtölj som det låg massa massa kabelrester. Hundjävlar...

Nu får det vara slut med att vara sjuk och ynklig, dags att ta tag i sig själv och sitt liv igen. När jag åkte hem från Hästholmen idag kände jag mig ruskigt motiverad. Motiverad att ta tag i min lägenhet, i träning och inte minst i gamla tentor. Plugget som jag går nu känns helt okej och inte så jättebetungande. Men så ska man ju ha lite självdisciplin också, det är ju där det brukar rinna ut i sanden... Får se om jag lyckas imorgon, det är ju EN dag i allafall.

Har anmält mig (och Sofia) till en temadag med agilityföreläsningar nästa söndag, hoppas det blir ett lagom avbrott i mitt hemtentande. Det är då kursen jag går nu ska examineras nämligen. Blir nog bra med det.

Nu ska jag försöka få i mig lite mat och kanske se en film innan vi går och lägger oss här. Natti natti!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-12 23:17

5-årsjubileum

Ikväll var det 5 år sedan jag och Bobbe blev ett par. 5 år... Det är nästan en fjärdedel av mitt liv. Mer än en femtedel i alla fall.

Dagen har dock inte varit någon hit för någon av oss. Svärföräldrarna kom i morse och Bobbe mådde då väldigt dåligt. Han har piggnat till under dagen, men mår ju inte bra... Hundarna är understimulerade och gick i taket alldeles när vi fick besök, vilket väl är förståligt.

Själv har jag fått en del plugg gjort idag och ska åka och träffa min kompanjon Marie imorgon och försöka få rätsida på vår kursuppgift som ska lämnas in på tisdag. Är väl ganska simpel, men det ska ju ändå göras...

Annars då? Jag är piggare, men så fort jag tar mig för något blir jag yr och hostar nästan sönder halsen. Har lyckats ordna så lite tvätt har kommit in i garderoberna, men inte så mycket mer. Förutom stillasittande vid datorn och plugg då...

Kvällen har varit rätt schysst ändå med kikande på Idol. Egentligen är jag ju emot hela konceptet, men vad sjutton. Lite skön musik med ögongodis är ju inte fel. =) Starkt startfält i år och det är som vanligt med mig och tävlingar. Jag tycker att alla ska vinna, för alla är ju bra på sitt sätt... Men det är smidigt, för jag får ju ingen lust att ringa och rösta eftersom jag som sagt gillar alla mer eller mindre.

Har börjat ta med mig Gizmo på små korta bilfärder. Det kan nog göra honom gott att få lite stimulans och han verkar uppskatta det. Nåja, för det mesta i alla fall. Ibland så fräser och gapar han och är lika sur som vanligt. Men man får ta gubbar med en nypa salt, helt klart.

Nu ska jag nog lägga mig och läsa. Förstår mig inte riktigt på mig själv. Jag älskar ju litteratur och sitter gärna och kollar runt efter boktips både här och var. Men ibland har jag så svårt att ta tag i själva läsandet, tillbringar mer tid vid datorn och kollar på böcker än vad jag faktiskt läser. Skärpning!

Årets nobelpristagare har börjat tillkännages också. Tycker det är skamligt att det är så få kvinnor som fått nobelpriset, så det var skönt att det var just en kvinna som fick det i litteratur. Funderar på att bli äkta kulturnörd och börja plöja böcker av nobelpristagare... Men vi får väl se hur det går med den saken. Mina bokhyllor dignar redan under tyngden, längtar verkligen efter att vårt hus blir klart och jag kan få inreda ett riktigt bibliotek med bara böcker! Mums!

Godnatt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-11 21:36

Jävla CSN!

Idag har det varit krig och jag blir så less. Jag är ingen krigare, jag tycker inte om att kriga och då särskilt inte mot dumma och dryga myndigheter.

Idag fick jag äntligen ett besked från CSN angående min ansökan om studiemedel. Tyvärr var det inget positivt besked, de tycker jag saknar 3,5 hp för att vara berättigad studiemedel. Det tycker inte jag utifrån hur man kan läsa deras regler på hemsidan. Jag vet flera som varit i exakt samma situation som jag och fått studiemedel, men jag har givetvis hamnat hos någon handläggare som tolkar reglerna på helt andra sätt. SUCK!

Jag räknade och räknade på det hela och ringde sen upp dem för jag kunde inte räkna ut något annat än att jag uppfyllde deras krav. Kom fram väldigt fort och hamnade hos en kvinna som inte alls förstod varför jag inte var beviljad. Hon kopplade mig vidare till en annan kvinna (den som tagit beslutet?) och som konstaterade att jag räknade fel och så var det med det. När Bobbe kom hem fick han ta över. Han blev vidareskickad till 3 olika personer som alla beräknade på olika sätt. Till slut fick väl han också prata med samma kvinna som jag pratat med och hon lyckades reda ut varför hon tyckte som hon gjorde. Inte för att vi håller med om tolkningen, men vad kan vi göra?

Det är inte så att vi inte överlever någon månad till utan mitt studiemedel men jag är så jäkla besviken. Hade sett fram emot att få lite pengar hur länge som helst och det här beskedet kom som en rak höger i magen. Less och deppad är vad jag känner mig nu... Kursen jag läser nu håller på i ytterligare 2 veckor och sen tar det ju ett litet tag för dem att rapportera in poängen. På tisdag går det en tenta jag skulle kunna skriva för att få ihop poängen som saknas, men jag ogillar starkt att bara ytinlära saker för att klara en tenta... Jag kommer inte minnas något sen och jag kommer inte ha någon nytta av kunskap som bara försvinner så fort tentan är skriven. Men så kanske man inte kan resonera om man ska få några pengar?

Jag är fortfarande sjuk, men får tack vare hostmedicinen sova på nätterna i allafall. Bobbe har också blivit sjuk och gick till läkaren idag och fick lite knark utskrivet så att han ska klara sig. Han är inte sjukare än att han kan gå på hockey ikväll i allafall. =) Imorgon firar vi 5 års jubileum tillsammans. Tiden flyger iväg... Eller inte, det känns som vi alltid varit tillsammans. Knepigt det där... Vi har inte bestämt oss för något firande än, men med tanke på hur risiga vi känner oss lär det nog inte bli något storslaget. Svärföräldrarna kommer bilandes ner imorgonbitti också. Känns bra att ha en bra relation till dem, de är gulliga som kommer och semestrar så ofta och hjälper oss så mycket med husbygget.

Hundarna har blivit ganska lidande de senaste dagarna i och med att ingen av oss har orkat vara rolig. De dör inte av det, men det märks på dem att de är fulla av energi. Får ta med dem ut i skogen i helgen så de får rasa av sig. Kanske köra nån sista sväng på agilityplanen innan vi tar vinterlov? Glömde ju säga att Abby gjort sin första start i samband med agility KM. Hon gjorde mycket bra ifrån sig och vann till och med en klass! =)

Ravessa och husse går kurs på fredagkvällarna och det ska tydligen gå väldigt bra. Skönt för Ravessa att få lite egentid, hon är en sån där hund som lätt får hänga med annars. I och med att hon går så bra att ha lös och så... Stackars Leo är kvar här än. Han behöver mer än jag kan ge, helt klart. Men han trivs och han har haft flera intresserade, men ingen som känts rätt tyvärr. Han är så snygg den här killen, jag är så förtjust i honom!Vissa glädjeämnen finns trots sjukdomar, myndigheter och annat elände. Både idag och igår fick jag bokpaket levererade och en massa nya spännande böcker att sätta tänderna i. Jag älskar böcker!! Har en ny hobby som jag fördrivit lite tid med när jag varit sjuk och knappt orkat tänka. Det är att fylla på med böcker i en önskelista på bokus.com. 337 böcker ligger där för tillfället... Hmm... Ingen särskilt nyttig hobby på något vis egentligen.

Nåväl, ska ta tag i lite pluggande och lite hemmafixande här. Har en maskin tvätt som är klar och behöver hängas och lite annat smått och gott att roa mig med. Snart känner jag att jag måste däcka dock, så tills nästa gång.... Bye!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Härligt med uppdatering,kikar ju här ett par ggr i veckan ju

Lena 2007-10-12 14:53

2007-10-06 14:54

Orkidéutställning

På förmiddagen idag drog vi iväg till Oves plantskola utanför Motala. Där kunde man fynda mycket roliga växter!

Det som främst lockade dit oss var faktumet att det var en orkidéutställning uppställd. Om det var mycket till utställning låter jag väl vara osagt, men det fanns helt klart en del udda sorter som åtminstone jag inte har sett förut.

Där fanns inte bara orkidéer, utan också lite "vanliga" växter.Men så var det ju det vi åkte dit för...


Mina stora favoriter! Dyra och gissningsvis ganska svårskötta, så det blev inget köp... Men ack så vackra!
Bland orkidéerna fanns även en sån här... Och kass som jag är på namn kommer jag inte ihåg vad den heter...Följande två orkidéarter köpte jag varsin individ av.Förutom dem inhandlades ytterligare en orkidé och en hoya. Får se om jag orkar fota dem med i eftermiddag.

Alldeles slut var jag efter utflykten och har bara vilat och ätit lunch sen dess. Bobbe har nu åkt iväg för att jobba, så jag ska väl ta tag i att hitta passande krukor till nyingarna och se var de kan tänkas vilja tillbringa sin tid. Får se hur mycket jag orkar med på grund av den j-vla förkylningen, men jag är piggare än igår i allafall.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-10-05 19:41

Jag är...

less, less, less, less och JÄVLIGT LESS på att vara sjuk!!

Igår eftermiddag när jag kom hem så tog jag en macka till maten. Av någon anledning får jag ibland jätteont i halsen i samband med att jag äter en macka, jag misstänker att någon allergi håller på att blossa upp. Detta hände igår. Tänkte inte så mycket mer på det då, det brukar försvinna av sig själv efter någon timme. Men icke! Natten har varit skitjobbig och när jag vaknade kändes hela huvudet igentäppt. Bihålorna känns skit och det känns som det borde spruta slem ur öronen till och med när jag nyser. Kort sagt - jag mår skit!

Jag är inte ens frisk från förra vändan än. Har haft problem med torrhosta som inte vill ge med sig, så igår cyklade jag förbi apoteket och köpte meducin. Känns idag inte särskilt nödvändigt eftersom hostan är det minsta problemet... Skit också! Jag som planerat att jag skulle ha en så bra dag då jag skulle fått så mycket gjort. Plugg, lång härlig promenad med hundarna, städad lägenhet och mysig kväll. Vad har jag gjort istället? Sovit, sovit och sovit...

Ravessa och Bobbe är iväg på kurs tillsammans. Tycker det är så härligt med en partner som delar mitt intresse och som också uppskattar att utveckla sina kunskaper. Han är så stolt när han kommer hem och säger att Ravessa är "bäst i klassen". Tror jag det, hon som är så signalkänslig och fäst vid honom att han bara behöver tänka vad hon ska göra så gör hon det. Utan någon inlärning.

Igår pluggade jag duktigt på förmiddagen och var i skolan på eftermiddagen. Det var information om programmet och våra framtida val och studiegångar. Jag kan ju inte vara som alla andra och rätta mig i ledet, utan frågade hur man gjorde för att få behörighet att undervisa både högstadie och gymnasium. Fick ett snorkigt svar från studievägledaren om att det minsann inte gick. LiU är det universitet som har bäst (eller åtminstone ett av de bästa) lärarprogram i landet och här satsas det på kvalitet och det innefattar inte att dela ut behörigheter till höger och vänster. Suck. Får väl boka tid med en något mindre trångsynt studievägledare och se vad de har att säga om saken.

Igårkväll kände jag att jag behövde UT! Efter att ha suttit inne en hel dag så... Hundarna hade redan fått sin långpromenad med Bobbe under eftermiddagen, men de är inte precis svårtflörtade att följa med ut igen. Vid 22 tog vi en nattlig runda runt Rydskogen och det var härligt! Ravessa kunde gå lös till 95% och det är så skönt! Nu är det inget vi kan ta åt oss äran för, det är inte inlärt utan hon är bara sån. Hon kommer på inkallning till 100%, så länge hon inte har storasyster Abby med sig som stöd. Då kan det hittas på alla tänkbara dumheter...

Är rätt less på CSN vid det här laget. Tog studiemedel i våras, men tog inte alla kurser jag skulle då. Läste en kurs i somras som jag avslutade den 10 augusti. Det tog mer än en månad för kursansvariga att rapportera in att kursen var godkänd, vilket gjorde att CSN inte beviljade mig studiemedel, utan inväntade poängen. Under tiden skickade de också ut räkningar på återbetalning av lånet, med sista betalningsdatum den 31 augusti! Morr... Jag hörde av mig till dem och de sköt upp betalningsdatumet. Men de har fortfarande inte handlagt mitt ärende vilket innebär att jag fortfarande står utan inkomst! Och de har dessutom mage att skicka ut en ny återbetalningsplan till mig!! Man blir så less... Nu har jag det bra eftersom Bobbe har en så pass rejäl inkomst att vi utan problem klarar oss ändå, men alla har det inte så.

Nu ska jag fortsätta mina försök att göra något av denna dag också. Ska städa ur sovrummet och sätta igång och tvätta lite kläder. Får väl se hur långt jag kommer innan jag däckar...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-09-02 19:49

Så var Nolle-p och sommaren slut.

Igår var avslutningssittningen med tillhörande fest för lärarprogrammet. Vi blev alla upphöjda till ettor, FOUL slängde sina kläder och solbrillor och allt är frid och fröjd igen. I dagarna har även vädret passat på att slå om och helt plötsligt känns det som att vintern inte alls är långt borta.

Det är mörkt ute. Och kallt! Sommaren känns ut att vara över, den försvann på en natt. Eller snarare - den behagade aldrig riktigt dyka upp. Så, vad har jag hunnit med under sommaren? Jag gjorde en lista på saker jag vill hinna med, men den är väl inte riktigt avbetad om man säger så... Men några saker har jag allt hunnit. Som tillexempel...

* Rest till Spanien och hämtat hundar
* Funnit ett hem åt Wichy (och därmed också tagit hem Leo i jour)
* Varit på kallblodspremiering utanför Kisa (namnam!)
* Kikat på fälttävlan både hos Kinda och Åkerbo
* Varit på Jennys 50-årsfest (hm, nästan iallafall) i Aspa - mycket trevligt!
* Slappat på Högholmen - underbart!
* Semestrat med Bobbe
* Gått en agilitykurs med Abby
* Läst universitetskursen "Historisk arkeologi", också en väldigt intressant och annorlunda sak att göra
* Läst Stieg Larsson-triologin, ett par böcker av Torey Hayden, Saknad av Karin Alvtegen, Tyskungen av Läckberg, Hästens färger (om färggenetik) av Furugren. Har även hunnit vara lite nostalgisk och läsa gamla hästböcker från ungdomen. Serien om Sandra av Heddi Böckman är ju underbar!
* Lösa en del korsord
* Cykla tjejvättern
* Besökt Skänninge Marken
* Närvara under det ljuvliga jippot Gatuhundens dag på Hundöarna i Stockholm
* Kommit in på och börjat läsa lärarprogrammet. Dessutom överlevt ett Nolle-p!
* Följt ett spännande friidrotts-VM på tv:n. Gick ju tyvärr inte så lysande bra för majoriteten av svenskarna, men det var sevärt ändå.

Ingen dålig lista, men jag har säkert glömt hälften... Det har i allafall varit en relativt slapp och skön sommar. Tills den nu tagit slut. Är helt sjukt egentligen, känner mig lite deppad över att det blivit så mörkt och kallt. Men så tänker jag på december månad, julmarknad, snö, lussekatter och glögg. Och det bara pirrar i mig av glädje! Jag fullkomligt älskar julen! Hela hösten är ljuvlig för att det snart är jul! Hihi...

Veckan i övrigt har väl varit lite si och så. Bobbe har haft så otroligt mycket att göra och det verkar inte riktigt vara över än heller... Jag trodde det skulle ta slut igår, men tydligen. Mja... I torsdags var jag tvungen att vara borta från hundarna hela förmiddagen och jag gjorde som jag brukade. Stängde in Ravessa och Leo i köket och Abby i övriga lägenheten, det brukar vara lugnast så. Men nu har Leo fått nog av att vara sitt snälla skenheliga jag. Han är ju pillighetens mästare och hade lyckats öppna köksluckorna och hittat allt!!! hundgodis som vi har. Och ätit upp det mesta... Han hade också pillat upp köksdörren och i sin iver hade en list som satt ivägen åkt med... Det godis han inte orkat äta upp plus de värmeljus han också hittat hade han sedan gömt på strategiska ställen runtom i lägenheten, typ i sängen... Matte var inte på så gott humör över att behöva städa efter det, särskilt inte som han kom med nya tuggpinnar hela dagen (omöjligt att hitta alla!). Hundj-vel.

På kvällen tänkte jag dra och leka lekar med min nollegrupp ett litet tag och eftersom Abby ofta blir alltför på av stora folksamlingar beslutade jag mig för att hon fick vänta hemma på Bobbe i glappet som blev. Hon fick således en promenad och blev sedan lämnad medan Ravessa och Leo fick följa med och göra succé. Bra socialträning för dem båda dessutom. Abby hade dock kissat inne (och den som säger att hundar inte kan protestkissa - I don't belive you!) så fort hon blev lämnad. Abby är helt rumsren och har varit det från första dagen. Hon var ordentligt rastad innan hon lämnades och har inga problem med att vara ensam hemma. Jag kan inte tänka mig någon annan förklaring än att hon blev putt över att de andra båda fick gå, men inte hon (kanske i kombination med att hon redan varit ensam under dagen) och därmed demonstrerade sitt missnöje.

Tidigt på morgonkvisten började godiset som Leo ätit göra sig påmint så då blev det traskande på uteplatsen i morgonrock. Och sedan fortsatte det så ungefär en gång i timmen. Han är ju inte heller helt rumsren, och när det kommer till att vara dålig i magen har jag full förståelse för det, så det blev en del skurande.

På eftermiddagen gav vi oss ut i det "friska" vädret, d v s det regnade småspik. Jag kände mig ganska less på våra promenadvägar och beslutade mig för att låta Abby bestämma var vi skulle gå. Jag måste säga att jag blev förvånad, trodde att hon skulle gå mer på mina signaler och att vi skulle hamna där vi brukar. Men hon gick vägar som vi i princip aldrig går på och vi hamnade så småningom vid Kärna mosse. Jag tror väl inte att hon tänker så strategiskt, utan att vi hamnade där berodde nog mest på att det för stunden luktade roligast åt det hållet. Men ändå, det blev en trevlig promenad. Jag hade både Abby och Ravessa lösa i omgångar och de skötte sig finfint.

Leo verkade i och med promenaden vara bättre i magen, så jag beslutade mig för att åka på spexet som jag sett fram emot så länge. Bäddade i ordning åt honom inne i badrummet ifall att han skulle bli dålig i magen igen... Är ju något enklare att städa än parkettgolv. Vi har ju så bra att det går att låsa toalettdörren även utifrån så det var vad jag gjorde och lämnade 3 nöjda hundar - trodde jag. Jag och Bobbe gick på spexet tillsammans och det var himla kul och trevligt. Spex är alltså en form av teater/musikal med orkester där alla medverkande är studenter. Publiken kan påverka handlingen genom att ropa saker som t ex "omstart", "baklänges", "på tyska", "i slowmotion" o s v, o s v. När vi kommer hem möts vi dock av Leo som då har lyckats öppna även toadörren och dessutom har slitit bort tröskeln. Jaja, blir väl intressant att se vad hyresvärden säger när vi ska flytta härifrån sen. Leo har inte haft några problem med att vara själv tidigare, så jag vet inte om han inte gillar att känna sig instängd eller om det berodde på att han var dålig i magen. Nu ska vi i allafall testa och se om det fungerar bättre att ha dem lösa i lägenheten när de lämnas längre stunder, men jag oroar mig för att det ska hända något med katterna då. Inte för att någon av hundarna har visat det minsta intresse för dem, men ändå... Dessa dilemman. Leos magsjuka fortsatte i allafall ytterligare en natt och en förmiddag och det är först nu som han verkar börja må riktigt bra igen.

Igår var det avslutningssittning för mig och Bobbe hade kick off med sitt jobb. Tack och lov kunde min mor då komma och vara med hundarna så att vi kunde roa oss utan dåligt samvete eller tider att passa. Middagen var fin, men kunde ha varit bättre. Det blev väldigt många omstarter på rätt värdelösa jyckel och det var lite tråkigt. Men annars var det himla kul och lite sorgligt att nolle-p nu är över. Igen. Vi blev i allafall upphöjda till ettor och fick lova att "aldrig vara nolla mer". Hur nu det ska gå... Hmm...

Efter sittningen var det så kallat eftersläpp, d v s fest med några olika dansgolv och barer öppna där även sådana som inte varit med på själva sittningen kan vara med och festa. Det blev faktiskt en rätt kul tillställning även om det inte riktigt är min grej att stå och stega fram och tillbaks på ett dansgolv till dunka dunka. Stället stängde vid 3 med avslutningsskrål "Stad i ljus". Vet inte varför den avslutar, men det verkar vara någon slags tradition. Sedan blev vi utslängda och promenerade hemåt. Bobbe hade kommit hem precis innan mig så hela familjen var vakna. Pratade lite med mamma innan hon sedan bestämde sig för att åka hem.

Som vanligt när jag är bakis blir jag extremt morgonpigg. Vid strax efter 9 kunde jag bara inte sova mer - och det är rätt tidigt när man kommer i säng först vid halv 5-5. Gick således upp och har sedan segat bort dagen. Inlämningsuppgiften som ska in på tisdag är knappt påbörjad. Det här kommer gå såååå bra. Suck.

Nu ska vi i allafall ut och gå en gemensam promenad hela familjen och passa på och skaffa oss lite förnödenheter. Så är det med det - godnatt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-08-28 23:04

Nolle-p

Nu är nolleperioden i full gång. Linköping lever igen, hela stan är fylld av konstiga studenter. Antingen nollan som har något konstigt hängande runt halsen eller på huvudet, faddrar i alla möjliga konstiga utstyrslar eller fadderier som med kostymer och solglasögon marscherar i takt och enbart går i räta vinklar.

Spektaklet började förra måndagen. Det började oerhört bra med att jag sträckte någon muskel i ryggen när jag duschade. Bra dag att knappt kunna röra sig på. Jag kunde därmed inte cykla ner till stan som det var tänkt, utan det slutade med att jag krävde skjuts av Bobbe. Sen blev vi avprickade på listor i Konsert & kongress. Där fanns också de olika lärarförbunden och försökte värva medlemmar. Jag gick med i Lärarförbundet eftersom man fick en så fin väska med böcker och prylar då. Hmm...

Träffade Karin Almquist, lite kul då det är många år sen vi sågs. Så småningom började det lite välkomstjippon med sång, presentation av sektionen, bittra lärare och andra höjdare som höll tal om hur bra val vi hade gjort och så vidare. Vi blev också indelade i nollegrupper. Eftersom det är dansbandstema tillhör vi givetvis olika dansband. Jag hamnade i Matz Bladhs och så gjorde också Karin. Vi är ca 25 pers i varje nollegrupp och det är lite för mycket för min smak, men det funkar. Jag fick Nell som fadder, så det var en del kändisar i gruppen.

Efter Konsert & kongress var det dags för lite presentation och sedan rundvandring på stan. Vi köpte lunch och åt gemensamt i Domkyrkoparken. Därefter var det dags för tävling, vi fick ett antal olika uppdrag som syftade till vad vi skulle lärt oss under stadsvandringen. Bland uppdragen som vi klarade var att fixa en bussbiljett, en busstidtabell, en meny från en restaurang (tack Ming Palace!), foto på FOUL (vårt fadderi), en morot, en kasse med tryck, en blomma plockad med omsorg och så höjdpunkten. Alla i gruppen kom med kläderna vända ut och in (vilket gav en massa pluspoäng såklart). Vi skapade därmed ett nytt mode i klädhytterna på Åhléns. Whee!

Efter det var det dags att ta bussen till universitetet för en rundvandring med en massa lekar. Jag var med ett litet tag, men bestämde mig snart för att jag redan lekt alla lekarna, hittar på universitetet och prioriterade mat och några timmars vila innan kvällens övningar.

Framåt kvällen samlades vi i Viagraparken (ja det heter så pga diverse vackra uppåtstående konstverk) för att leka, dansa, öva in gyckel, grilla och ha det rätt trevligt. Efter några timmar där blev vi ledda in i Vallaskogens mörker där vi fick gå en spökvandring. Mest imponerande var en välgjord imitering av flickan i The Ring (som är bland de mest otäcka filmer jag vet), men i övrigt var jag inte så lättskrämd. Sedan skulle Karin stressa iväg till bussen, lånade min cykel och missade bussen. Vi höll varandra sällskap tills hennes karl kom och hämtade henne med bil istället. Sen trampade jag hem, trött efter "första dagen i skolan".

På tisdagen var det dags för första föreläsningen, som givetvis var en fuskföreläsning. Tyvärr fuskade han inte så bra eftersom många blev besvikna över att det inte var så flummigt på riktigt, men men. Är rätt kul att som veteran sitta och titta på alla som skriver så pennorna glöder, när det som det föreläses om är helt skruvat och... Ja, ganska avancerat. Fuskföreläsningen avbröts av "Hermione", en fusknolla som på alla vis försökte få lärarutbildningen att bli mer influerad av Harry Potter. Hon avslöjades av FOUL och sen var det bra med det.

Efter fuskföreläsningen blev det en riktig introduktion till kursen och lärarprogrammet och återigen lite upprepningar om hur bra det var att ha valt lärarprogrammet. Minns inte så mycket mer vad som sas faktiskt. Vi blev också uppdelade i tutorgrupper, som är mindre klasser (ca 25 pers i varje) där vi kommer ha seminarier. Därefter lunchade jag och Karin på stan (billig pasta, mjum!) och gick upp till universitetet där vi fick ta del av en gasquelogiföreläsning. Några som var nya på universitetet menade snabbt att detta var ju som en sekt! Och ja, det är det.

Sedan var det dags för första seminariet i tutorgruppen. Jag har hamnat i en tutorgrupp som har VFU-område (VFU = Verksamhets Förlagd Utbildning = Praktik) Mjölby och det var således en hel del Mjölbybor. Några var inte helt obekanta eftersom jag ju har gått gymnasiet i just Mjölby. Tutorn verkade väl bra, men hade ganska starka åsikter om tekfak, deras undervisningssätt osv osv. Någon gång ska jag säga till om att jag faktiskt trivdes bra med den typen av inlärningsmetoder, men det kändes inte riktigt rätt att ta den diskussionen då.

Efter seminariet hastade jag iväg för upprop på kursen Sex- och samlevnadsundervisning i dagens föränderliga skola. Det var bara lite introduktion och gick snabbt, men det lät som att det kommer bli ganska mycket att göra med den kursen. Hoppas jag mäktar med det, för den lät himla intressant! Sen hastade jag vidare mot Vallamassivet där FOUL hade en liten uppvisning och ytterligare en fusknolla avslöjdades. Vi fick också vårt nolleuppdrag som är att fylla i en "Mina vänner"-bok. Namnen var för ifyllda... Därefter drog vi vidare mot Ärtor och Punch som alltså är en sittning. Själva sittningen var sådär, vi satt lite dåligt till för att se alla jyckel men helt klart var UrFadderiet bäst! Sedan tog det så jädra lång tid innan maten kom... Och punchen blev vi inte ens serverade vilket förstörde hela grejen med Ärtor o punch då man sjunger "Punchen kommer" tills alla har fått. Men men... Vi körde lite dryckeslekar vid vårt bord, men jag drog mig hem rätt tidigt.

Onsdagen började med föreläsning på Nationernas hus kl 13. Helt ok och lagom tid att vakna till liv på. Efter det trampades det runt i några ärenden på stan (banken och systemet, vad annars?) och sedan upp till universitetet för att ställa sig i kön in till den stora ölfesten München hoben. Vi hamnade skapligt tidigt och kom därmed in skapligt snabbt när de öppnade portarna. Vi köpte oss varsin sejdel med dryck (öl!) och svepte i oss litern relativt snabbt. Sen cyklade jag hem och käkade hemma och så vidare till förfesten. Vid 20 skulle Sahara Hotnights spela, så då drog vi oss upp till stora festområdet igen. Spelningen var väl sådär, var roligare att dricka och skråla till coverband i tälten. Lullade hem innan det stängde, rätt lagom rund under fötterna.

Torsdagen erbjöd litteraturseminarium på eftermiddagen (jippie vad påläst jag var - men hade faktiskt ögnat igenom texterna en gång) och sedan var det buggundervisning och "I afton dans" på kvällen. Jag hoppade kvällsaktiviteterna, dans är inte min grej och jag har inte så mycket pengar heller. Finns saker jag hellre lägger dem på i allafall.

Fredag och det var dags för föreläsning på Nationernas hus igen. Efter det åkte vi till Skogsberg med husgubben för att han skulle få kolla in läget. Hundarna var glada och lyckliga åt att få springa lösa lite grann. Sen var det hem igen, slänga i sig lite mat och sedan pallra sig upp till universitetet där vi hade avtramp i gemensam tropp till Skyttecentrum och "Let's dance". Där vankades det lekar, grillning, åverålsprovning, dryck och annat skoj. Vi vann inte särskilt många lekar, men fick mycket fjäskpoäng iallafall. Var rätt skoj, men när discot drog igång pallrade jag mig hemåt. Det var precis efter FOULs uttåg och mitt i mörkret i skogen på grusvägen körde jag om dem. Precis där var det också en håla så jag höll på att vurpa framför dem. Lite lagom pinsamt... Men så är det när man glömt cykellysen hemma, var ju tur att inte polisen tog mig i allafall.

Lördag och söndag känder jag mig lite halvrisig (man är väl ingen ungdom längre - hrm) och det kändes helt okej att ägna dagarna åt friidrotts-vm och hundpromenader. Trots att det var aktiviteter med nollningen då med.

Måndag (igår) var det plugg som gällde hela dagen. Jag lyckades faktiskt pallra mig upp tidigt och sedan sitta hela dagen, med endast avbrott för vovvar. Hade Sofias hundar Gimli och Enya här också, så huset var fullt. På eftermiddagen kom äntligen mina efterlängade kursböcker, men det var lite sent för att hinna läsa igenom allt inför dagens övningar. Men men, är bara att ta igen det under veckan.

Idag gick jag upp med Bobbe och käkade frukost. Sedan fick jag bråka med min dator och med skrivaren för att ordna det som behövde ordnas för dagen. Trampade upp till universitetet och hade seminarium och gick sedan vidare till biblioteket för att kika på lite kurslitteratur till sex- och samlevnadskursen. Insåg att det inte fanns en chans att kolla igenom hela litteraturlistan, så jag valde ut några objekt som lät intressanta och kikade på. Gick sedan för att uppdatera mitt LiU-kort, men det var 400 nummer i kö före mig så det fick helt enkelt vara. Cyklade hem och fann att Ravessa bara käkat av en kabel under tiden (kors i taket!). Hundarna och jag tog en rejäl långpromenad och sedan slappade jag mest. Trampade tillbaks till universitetet vid 17 för att ha föreläsning i sex- och samlevnadskursen och det var... Intressant. Vi gjorde en massa övningar till höger och vänster som vi senare ska kunna tillämpa i undervisningen. Känns bra, riktigt kul och praktiskt användbart.

Sedan var det hemåt och sega vid datorn som gällde... Och jag är sååååå trött att jag knappt kan hålla ögonen öppna. Underbart. Kanske får bli en sovmorgon imorrn. Men men, det vore väl såklart bättre att plugga. Eller försöka smita in på föreläsningen redan på förmiddagen kanske, så man slipper krocken med höjdhoppsfinalen imorgon eftermiddag. Tåls att tänka på, helt klart...

Godnatt!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-08-19 23:00

Livet blir inte alltid som man tänkt sig...

Idag när jag kom hem hade jag ett meddelande på svararen. En arbetskompis inom ADA har fått en hjärnblödning och vi har ingen aning om hur det kommer gå för henne...

Det är så hemskt när sånt här händer, livet känns så orättvist för den det drabbar. Helt maktlös är man dessutom och det enda som finns att göra är att försöka överföra kraft till den drabbade... Kraft att kämpa!

Nåväl. Idag har jag och vovvarna hittat på en del skojiga saker. Vi var på ponnyfälttävlan i Valla och såg barnen och ungdomarna i terrängen. Det mesta såg fint ut, men en och annan ponny tyckte jag nog verkade vara alltför otränad för uppgiften även om hjärtat fanns på det rätta stället... Sorgligt att inte ge hästen förutsättningar att klara det! Men tack och lov var de flesta i fint skick och hoppade med spetsade öron och glada ryttare.

När jag kom hem fick jag sedan det tråkiga beskedet. Samtidigt fick vi dock ett roligt besked, en familj i Linköping var intresserad av en av ADAs hundar. Och turligt nog gällde det hunden som bodde i jour hos den person som blivit sjuk! Vi kom överens om hembesök redan ikväll och det är alltså vad som blivit gjort.

Nu har jag suttit och målat min nolleskylt (scannade in, färglade i photoshop, skrev ut, plastade in - man är väl en modern lärare!?) och suttit o pysslat med lite för morgondagen. Känner mig inte ett dugg förberedd, men lärarprogrammet - HERE I COME!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-06-29 00:10

Återgång till den normala lunken

Hemma från Spanien och med sommarlov på riktigt. Det känns bra måste jag säga. Imorgon blir Bobbes sista arbetsdag innan semestern, det känns bra det med.

Sommarkursen avslutades förra veckan på landsarkivet, Vadstena slott. Var intressant, men jag kom plötsligt ihåg varför jag inte vill bli historiker. Jag kan absolut inte tyda gamla papper! Inte en chans! Vi fick med oss en hemtenta därifrån och den kändes relativt lindrig. Ska försöka att inte sitta med den dagen innan, utan vara klar i god tid. Får väl se hur det går med den saken...

Fick besked om att njurarna var okej efter röntgen med. Skönt, hoppas det håller i sig!

Förra veckan kom även svärföräldrarna ner hit och bodde i husvagnen. Vi firade en blöt midsommar i förtältet, men det var nog ingen som klagade. Celine (Bobbes brorsdotter) följde med mig till agilitykursen och hjälpte till att hålla Abby. Det gick riktigt bra och helt plötsligt verkade hon fatta vad slalom innebar! Wow!!

När svärföräldrarna och Celine åkte hemåt på lördagen följde jag med dem uppåt. Övernattade där för att sedan bli skjutsad till flygplatsen tidigt tidigt på söndagmorgonen. Sen blev det två hektiska dagar i Spanien innan jag flög hem sen på måndagkvällen. Landade kl 2 på natten och satt sedan på Arlanda och löste korsord till kl 6 då mitt tåg gick hem. Kom hem och var relativt pigg fram till kl 13 då jag låg i sängen och tittade på Kalle och chokladfabriken. Inte en chans att jag klarade att hålla mig vaken!! Så hade man vänt på dygnet ett par varv... Resan var som resorna till Spanien brukar vara. Peppande, man vill verkligen hjälpa. Samtidigt vet jag att det inte går att rädda alla, men jag önskar att jag kunde... Hittade flera hundar jag kan tänka mig att ta hem i jour, men så får jag inte tänka. Ska ju försöka dra ner på jourandet, inte minst nu när skolan börjar till hösten. Kompromisser hit och dit... *suck*

Igår gick jag, Ravessa och Wichy på långpromenad med Sofia och Enya. Var härligt med lite sällskap igen, var längesen sist. Känns det som i allafall. På kvällen var det agilitydags för Abby och mig igen. Det gick väl relativt bra tycker jag, men det avslutades med att jag i princip var fly förbannad. Vi höjde upp däcket för första gången på kursen och Abby tog det! Jag har försökt en gång innan när jag varit där och tränat, men då fungerade det inte alls. Sedan hade vi paus med fika och teori innan vi skulle gå ut och köra en avslutande bana. När jag och Abby kommer fram till däcket upptäcker jag att det är höjt, något jag tycker är alldeles för tidigt med tanke på att vi inte ens tränat att skicka hunden igenom det höga däcket än utan bara stått och tagit emot. Och Abby vägrar givetvis att gå igenom... Spelar ingen roll hur rolig jag är, hur gott godis jag har eller hur mycket jag lockar. Hon bara vägrar. Nu kan man ju tro att det är på grund av vägringen jag är arg, men så är det inte. Även om hon hade tagit däcket perfekt så var det för tidigt att höja! Det är min bestämda åsikt. Tyvärr ville inte kursledaren ta åt sig av den kritiken, utan menade att det berodde på att Abby var trött eller nåt sånt. Jag är tveksam, det syntes tydligt på Abby att hon inte förstod och att hon inte tyckte det var roligt längre. Svansen åkte in mellan benen och resten av passet blev väldigt halvhjärtat. Kursledaren tyckte dessutom definitivt inte att vi skulle sänka "för då lär sig hunden att vägrar jag tillräckligt länge så sänker de". Men vi fick aldrig igenom Abby utan "nöjde" oss med att hon ställde framtassarna i däcket. Jag ångrar mycket att jag inte sänkte däcket och lät henne avsluta med att klara det i allafall, jag tror inte det kommer gagna oss vid nästa träningstillfälle att hon tyckte det blev en obehaglig avslutning. Men vi får väl se imorgon då vi ska dit igen...

Annars är det rätt så lugnt här hemma. Har fibblat med bilder och hemsida idag, haft en allmänt slö dag. Inte varit speciellt motiverad att ta tag i någonting egentligen, tröttheten från resan sitter väl i än. Man kan ju skylla på det om inte annat... Blir lite matt av strulet som det alltid innebär att arbeta med ADA. Inte föreningen i själv alltså, utan att det alltid finns problem som måste lösas. Jag är typen som gärna har lite lugn och ro mellan problemen, men men... Nu har jag ju sommarlov och kan faktiskt ägna problemen tankeverksamhet på ett annat sätt. Till hösten blir det värre.

Har läst ut ett par böcker också. Två av Torey Hayden. Får se om Bobbe får till någon variant på hemsidan där man kan skriva recensioner. Jag är så krävande...

Nåväl, nu blir det ljudbok och sömn i allafall. På återhörande!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Skönt med sommarlov. Är det OK om jag länkar till dig?!

Lena 2007-07-04 23:35

2007-06-19 23:28

Högholmen och hundträff

I helgen var det fullt upp. Lördag morgon åkte vi upp till Norrtälje och sen vidare till Högholmen. På söndagen var det hundträff med ADA.

Men jag tänkte börja med att berätta om torsdagens besök hos diverse husfirmor. Det kändes väldigt bra hos Forsgrens-gubben, han lovade att rita upp ett förslag på planlösning till oss. Så nu väntar o väntar jag på att han ska bli klar så vi får titta! Den andra firman vi var hos - Vimmerbyhus - var inte lika imponerande. Han började med att säga att han inte trodde att han kunde fixa timmerpanel åt oss. Lyckat, med tanke på att det är typ det enda vi säkert vet att vi vill ha. Nåja, det finns ju andra firmor att välja på.

I fredags var det skola igen och efter det packades det lite inför helgens äventyr. Lördag morgon åkte vi upp till Norrtälje och umgicks lite med svärföräldrarna. Åt svärmors goda mat och diskuterade lite stallösningar och sånt. Efter några timmar begav vi oss ut till Högholmen, sommarstugan som ligger på en ö ute i Roslagens skärgård. Var nästan ett år sen vi var där senast och det var härligt att komma tillbaks. Hundarna sprang lösa och lekte, badade och hade skoj. Själva läste vi, spelade kort, löste korsord och såg lite på tv. Härligt!

På söndagen tornade regnmolnen ihop sig över oss, men det blev till slut bestämt att ADAs träff ändå blev av. Vi packade ihop oss och åkte tillbaks in till Norrtälje för att ta en dusch innan vi åkte vidare mot Upplands Väsby och hundträffen. Det regnade större delen av tiden, men det var ändå väldigt kul att få träffa så många hundar med sina familjer. Abby och Ravessa hade det också skoj, Abby agerade lekledare hela eftermiddagen. Wichy sprang in till serveringen och tiggde köttbullemackor så fort han kom åt, så han fick mestadels hållas kopplad. Efter träffen åkte vi in mot förorterna och letade upp ett Forsgrenshus som kommer vara stommen till det hus vi har tänkt bygga. Efter lite letande hittade vi det och det såg trevligt ut sådär från spaningshåll i allafall. Efter det åkte vi trötta och nöjda hem till Linköping igen.

Igår var det skola igen för min del. Kursen är rolig, men det känns lite som att den stampar på stället. Mycket upprepningar... Men men, jag klagar inte. Är skönt med repetitioner, man är inte alltid så pigg och alert. Efteråt tänkte jag gå på stan lite i Vadstena, men av någon anledning kom jag mig inte för att göra det. Åkte istället direkt hem och det var verkligen tur, för jag möttes av en rökfylld lägenhet. Wichy hade lyckats slå på både plattor och ugn när de var ensamma i ett par timmar mellan det att Bobbe åkte till jobbet och innan jag kom hem. Tur det gick så pass bra, men det var verkligen en chockupplevelse. Usch, vill jag inte vara med om igen. Så numera är han förpassad till badrummet när vi lämnar hemmet. Tråkigt tycker han, men så får det bli.

Idag var det skola återigen, men nu är det bara två dagar kvar innan det är färdigt. Pratade mer om landsbygden nu, tidigare har det mest varit prat om städer. Tycker det är intressant! Svärföräldrarna och Bobbes brorsdotter Celine kom ner till husvagnen idag. Eftersom vi inte varit så mycket hemma har vi inte sett till dem än, men de ska stanna över midsommar så vi hinner nog. På lördag åker jag med dem upp inför Spanienresan jag ska göra på söndag. Ska  bli rätt skönt när den är över faktiskt, har inte alls speciell stor reslust för tillfället.

Nåväl, så är läget. Nu är det dags att ge mina hungriga, dreglande ulvar kvällsmat. Natti!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


Testinlägg från bobbe.

bobbe 2007-06-24 20:53

Hej Maria! Kul att läsa vad du skriver, så här när du inte är hemma...

En vän 2007-06-24 20:54

Testinlägg

Tobias 2007-06-24 21:15

2007-06-14 00:12

Röntgen och agility

Igår - kurs, hunger och laxermedel. Idag - ajaj i magen, röntgen och agility. Så det kan bli!

Igår började jag dagen med att åka och hämta min nya kompis. Det är trevligt med nya kompisar, men lite jobbigt när man umgåtts med dem ett tag och inte vet vad de heter. Det blir liksom så pinsamt att fråga då. Min nya kompis bor i allafall i de nybyggda lägenheterna vid universitetet och betalar över 4000:- för en etta. Urk! Som tur är ska hon inte bo kvar där. Hon har ett 5-årigt halvblodssto och jag är inte alls avundsjuk. Inte alls!

Vi åkte till Roxengatan och länsarkivsämbetet (tror jag det hette). Där fick vi en trevlig föreläsning om urbanisering i Östergötland. Tänka sig att Hästholmen av alla ställen har varit en stad. Efter den föreläsningen tog jag med mig kompisen och en annan kompis (som jag heller inte vågat fråga vad hon heter) och så åkte vi in till stan. Där slog vi oss ner på Lilla torget och käkade "lunch". Jag hade ju då diet och fick sitta och tugga på en torr baguette medans alla människor sprang omkring med glassar. Suck. Var riktigt kulturell också, lyssnade på ett par indianer som hade med sig diverse instrument och bjöd på en härlig uppvisning. Musik - aaah! Var riktigt sugen på att köpa deras skivor. Kan dock inte låta bli att fundera på om det är bluff o båg, att de inte alls är några indianer eller har några indiansaker utan bara ett par vanliga kontorsnissar som köpt ihop sig lite prylar på loppis och på lunchen ställer sig på torget och spelar lite. Skit samma, det var bra iallafall. Måste ju vara upplevelsen som räknas!

Efter lunchen träffade vi på vår föreläsare för eftermiddagen inne i S:t Larskyrkan. Han var en mycket hängiven arkeolog och skulle säkert kunnat prata i 3 timmar till utan problem. Han berättade om sin teori om hur Linköping växt fram och även hur han kommit fram till den i jämförelse med andra teorier. Vi gick på rundvandring i stan och fick bland annat titta på en hel del medeltida hus. Kan man inte tro att det finns så mycket bevarat. Jag trodde det iallafall inte, Linköping känns inte som en "sån" stad. Det var trevligt i allafall och man kan ju inte säga att vi inte hade tur med vädret...

Igårkväll så var Bobbe iväg och tittade på husvagn som ska användas som byggbarack i vårt framtida husbygge (som är varifrån namnet Skogsberg kommer). Själv var jag mest hemma och började få ont i magen av tabletterna som skulle rensa magen. Precis när det var på väg att gå över så skulle jag dessutom ta nya enligt instruktionerna... Natten blev jobbig med diverse magknip och spring på toa. Var trots det pigg i morse och HUNGRIG! Fixade mig i ordning och åkte till sjukhuset. Bobbe hade innan talat om för mig att han trodde att det fanns gratisparkering om man orkade gå en bit. Det gjorde det dock inte, så jag fick åka iväg till Statoil för att få tag i lite växelpengar. Köpte mig en Geisha-kaka (första sen urminnestider), men jag tyckte jag var värd det. Åkte tillbaks till sjukhuset, parkerade, hittade rätt. Var på plats en halvtimme för tidigt och gick in i ett omklädningsrum för att byta om till deras hemska rockar. Där inne ska man givetvis ha en en-krona till deras idiotiska värdesaksskåp. Jag som stoppat alla småpengar i automaten!! Grr... Hinner inte ens få av mig mina kläder innan jag blir inropad. Meddelar att jag snart är klar och får till svar att vi inte har någon brådska. Trots det står det en pojkspoling utanför och trampar. Får gå in i röntgenrummet och börjar ta några vanliga bilder. Sen ska de börja sticka mig i armarna på jakt efter bra ådror att hälla i kontrastvätskan i. Pöh! Tur jag är så van. På fjärde sticket hittar de äntligen rätt... Nåväl, hon var duktig på att sticka fel i allafall, det gjorde inte ont. En del lyckas göra en rätt illa när de gräver runt med nålen under skinnet. In med kontrastvätskan, nya bilder. Sen lägger de två stora plastgrejer mot urinrören och spänner åt med ett skärp och det gör jävligt ont. Detta för att inte kontrastvätskan ska rinna direkt ner i blåsan... Efter ytterligare några bilder är mitt lidande äntligen över. 10 min efter att jag skulle varit där får jag gå. Vårdköer? Knappast.

Jag hade givetvis laddat upp med rejält mycket parkeringstid så jag inte skulle riskera några böter. Istället blev det 2½ timme över på min lapp och således stannade jag till vid automaten och gav min lapp till första farbror som kom. Han blev glad! Tur det, då har jag gjort dagens goda gärning.

När jag kom hem kände jag mig rätt risig. Matt efter att inte ha fått någon mat och misshandlad. Fortfarande lite illamående och magont efter pillren. Åt en rejäl frukost och låg sen på sängen och läste ut min bok. Gick ut med hundarna och busade lite med dem på tennisplanen istället för att åka till Skänninge på föreläsningar. Satte sedan igång projekt röjning av skrivbordet. Det är intressant hur länge man kan skjuta upp på något som är så lättgjort. Hittade mycket spännande saker, mina betyg från högstadiet, mina glasögon (försvunna sen ett halvår), en bok som jag letat efter i säkert 1 år osv osv. Men det var rätt kul!

Bobbe åkte och köpte husvagnen som han tittat på igår och tydligen kommer svärföräldrarna ner nästa vecka för att hämta den. Jag funderar på om en husvagn verkligen behövs, har fått för mig att firmorna själva håller med baracker. Jag har å andra sidan inte särskilt mycket koll på sånt. Sen åkte jag och Abby på agilitykurs! Första gången på steg 2, självklart började det regna. Vi som går är jag och Abby, 2 goldentikar (varav den ena var med förra kursen), 2 bichon frisées, en sheltie och en springer spaniel. Det ska också vara med en softis, men den var inte där idag. Vi började med att repetera hindren var och ett för sig. Mycket nyttigt för både Abby och mig eftersom det inte gått så bra på de senaste träningarna. Sen byggdes det upp två banor, en agilitybana och en hoppbana. Vi fick ta dem varsin gång en i taget och det gick skiiiiiitbraaaa rent ut sagt! Så himla skönt! Abby var lagom avrasad, men fortfarande på gott humör och det flöt på himla bra. Å vad det kändes bra!!! Visst gjorde jag lite småmissar men helheten var mycket bra och jag är så nöjd! Efter det blev det lite teori med presentationer och uppdelningar i par. Det känns som att den här kursen kommer vara mycket mer givande än den förra då Therese (kursledaren) berättade att hon kommer ge individuell kritik till varje ekipage varje gång. Kände mig riktigt sporrad!

När vi kom hem var Abby fortfarande på hugget. Hon busade runt med Ravessa och Wichy. Ravessa lyckades till och med få F att leka lite med henne, inte illa! Wichy kom bärandes på en av mina strumpor och gav mig... Så var strumptjuven avslöjad! Eller tjuv o tjuv, han bara tuggar ju sönder dem. Men men, det må väl vara hänt. Fortsatte kvällen med lite röjning och käk. Och glass!!!

Slutsatser: Det är gott att äta, det som göms på ett skrivbord kan vara kul att hitta och regn är bra. Tjolahopp!

 

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-06-11 22:48

Upprop

Idag började min nya kurs i Historisk arkeologi. Den verkar helt klart vara över förväntan, är riktigt taggad inför den!

Dagen  började bra med att jag faktiskt kom upp i tid, käkade frukost och grejade lite hemma. Strax innan 9 begav jag och Ådi (bilen) oss iväg mot Vadstena. Jag ställde Ådi på en lyxig gratisparkering med mycket skugga, där hade han det nog bra. Själv tyckte jag det var smidigare att försöka hitta rätt till fots eftersom Vadstena är lite knepigt att köra i med sina små kullerstensgator och gränder. Jag börjar promenera och tycker jag verkar vara på rätt väg, för att helt plötsligt upptäcka att jag befinner mig i ett industriområde när jag ska vara på en gymnasieskola. Suck! Ringer Bobbe (räddaren i nöden) och ber honom kolla karta. Mobilen har jag som vanligt glömt att ladda och den protesterar högljutt om hur orkeslös den är. Får i allafall bekräftat från Bobbe att det är i industriområdet jag ska vara och hittar under tiden fram till rätt hus. Pust, genomsvettig!

Dagen fortlöper med trevliga introducerande föreläsningar som är lätt att ta till sig av historiker och arkeologer. Lunchen tillbringas med några andra tjejer i skuggan av ett träd på en gräsmatta. Det är så sommarkurser ska vara! Imorgon ska vi vara i Linköping och jag ser inte fram emot det. Anledningen är att vi bland annat ska på exkursion och jag ska imorgon proppa i mig lavemang för att tömma tarmarna inför onsdagens sjukhusbesök med kontraströntgen. Hur jädrans kul kommer det bli att vara "magsjuk" utan tillgång till toalett?! Blä... Har dessutom diet som i princip innebär att jag bara får inta flytande föda, vitt bröd och eventuellt kokt ris, kokt vit fisk och kokt kyckling. Lär väl leva på nyponsoppa...

Ikväll tog jag och Bobbe hundarna med oss och gick till Gottfridsberg och tittade på fotboll. De tog inträde, ganska fräckt tycker jag. Men men, nu har man ju stöttat lokalidrotten lite i allafall. Det var Malmen som mötte dem och Gottfridsberg vann med 3-0 (tror jag, jag var inte så engagerad). Hundarna var ungefär skitdryga, fattar inte hur de orkar i värmen. Abby får ofta tråkigt när vi är på fotboll och det är väl förvisso nyttigt att ha tråkigt. Men Abby blir högljudd och destruktiv när hon får tråkigt och gräver då gärna sönder en fotbollsplan eller två. Jädra hund! Appropå det så hade visst inte hundarna skött sig riktigt de timmar de fick vara ensamma idag. Men men, det har gått bra så länge nu att det väl var dags för ett bakslag. Och det var inget särskilt allvarligt de förstört heller, mest gnagt lite kartonger och bordstabletter.

Ikväll har jag laddat upp med rejält kvällsfika inför morgondagens svält. Nu ska jag gå och ge vovvarna mat och sen lägga mig och läsa. Ah, ska bli härligt. Älskar att läsa! Har beställt lite nya böcker med, hoppsan... Även gjort en ny lista, lista över sommarprojekt. Den började bra, men sen blev den ganska deperimerande av alla måsten. Det är nackdelen med mina listor, de blir så långa och ogenomförbara att man blir ledsen bara av att se dem. Jag som älskar listor!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-06-10 16:42

Dagen efter och hundutställning

Igår var det tjejvättern och jag tog mig runt! Något annat hade jag i och för sig inte räknat med, men jag oroade mig lite för värmen innan. Det var dock inte såååå farligt.

Janna och Ina kan ju skryta om att ha kört på 4 timmar, riktigt så bra var inte jag. Men men, otränad och värmekänslig som jag var är jag rätt nöjd med att ha kommit i mål och inte vara sist. Det var väldigt många som bröt loppet (41 st, jämfört med 8 st förra året!) och däribland min mor. Men hon tog sig ju till start! Och de första två depåerna klarade hon ju med, nästa år klarar hon säkert en till!

Direkt efter loppet igår var jag ganska seg och mådde illa. Jag gissar faktiskt att det berodde på för mycket vätska! Men efter att ha duschat och segat ett tag kom jag faktiskt igång igen. Åt och tittade sedan på Flykten från Alcatraz. Clintan i huvudrollen och historien baserar sig på sanna fakta. Blev dock lite besviken, eftersom jag sett Nyckeln till frihet tidigare och historien var densamma fast lite sämre. Men men, man får väl ändå ta i beaktning att denna faktiskt var gjord 1979 (och därmed först) och dessutom är sann.

Idag klev vi upp relativt tidigt och åkte på hundutställning i Norrköping. Ingen farlig träningsvärk faktiskt! Pigg och rörlig, endast lite skavsår som irriterar. Utställningen var trevlig, var väl ca 1500 hundar på plats. Jag åkte främst dit för att se på de 4 Beauceroner som skulle delta, men tyvärr var det bara 2 på plats. Men men, bättre än ingen! Och det fanns en hel del andra läckra hundar... Blev väldigt förtjust i Australian shepherd, en ras som jag inte haft någon direkt kontakt med tidigare. Mums! Såg en gammal klasskompis från högstadiet visa sin Aussie och hejade på henne, men hon verkade inte känna igen mig. Hrm... Tittade också på en Thai ridgebackdog, så jädrans fin! Verkade väldigt trevlig med!! Jag kommer sukta ihjäl mig efter alla raser som jag aldrig kommer hinna med...

Vid 12-tiden hade vi fått nog av solen. Mitt solsvedda skinn protesterade mot ännu en dag i hettan och så gjorde även Bobbe. Så vi tog vårt pick och pack och åkte hem till våra egna vovvar som sovit i godan ro. Det knäpptes dock en hel del bilder, hoppas på att få titta igenom dem snart! Eftermiddagen har annars gått åt till slöande. Tittar just nu lite halvhjärtat på EM-kvalet i handbollen. Men det verkar gå vägen, kanske inte behöver titta så noga då...

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-06-08 21:49

Tjejvättern imorgon...

...och jag blir trött bara jag tänker på det! Idag har det varit så varmt att det har känt som en riktig ansträngning att röra sig det allra minsta. Imorrn kommer det vara likadant och då ska vi ta oss runt 9 mil på cykel.

Men men, det är ju trots allt frivilligt. Det kändes bara så himla mycket bättre då i slutet av februari. Kyligt. Inget dåligt samvete för att man inte var ute och cyklade. Låååång tid kvar att träna på. Och så blev det plötsligt juni!

Idag har jag försökt bringa lite ordning på mitt skrivbord. Haha vad bra det inte gick. Men jag hittade de viktiga papper jag skulle ha i allafall. Åkte till univ och köpte en bok som ingår som kurslitteratur till kursen på måndag. Resten av böckerna har jag inte hittat, så jag väntar tills på måndag för att höra efter hur viktiga de är. Det känns som detta kommer bli en riktig historiesommar! Är väldigt sugen på att läsa och lära om historiska saker. Läser dessutom sommarkursen Historisk arkeologi och det kommer säkert bli spännande.

Efter besöket på universitet åkte jag och hämtade Bobbe på hans jobb och sedan hämtade vi min cykel på verkstan. Fått en fiiiiin pakethållare! Och köpte en fiiiin cykelkorg. Vi handlade lite också och jag fick några ärenden gjorda. Uppladdning inför morgondagen med kebabrulle. Nyttigt? Inte ett dugg. Har för övrigt försökt dricka ordentligt idag, men det går som vanligt sådär... Har väldigt lätt för att dricka vid ansträngning, men när jag bara sitter är det svårare. Men men, det blir morgondagens huvudvärk (haha).

Ikväll tog jag med mig Gizmo ut och gick. Han fick följa med och posta några brev, något som inte uppskattades vidare värst av herrn. Första metrarna gick bra, men sen var det ett väldigt växlande mellan gap och fräs. Traskade förbi Janna, Pär och Ina som brottades med att få på cyklarna på bilen. Men Gizmo uppskattade inte heller deras sällskap, så då gick vi hem och han blev nöjd. Spann mycket högljutt när vi kom in i lägenheten igen.

Nu är det dags för en dusch och sen Poirot och sen sova! Så man är pigg och fräsch (haha) imorgon.

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan:


2007-06-07 20:10

Första dagen på mitt nya liv...

...som hemsideägare! Denna present fick jag på min 22-årsdag i söndags av Bobbe. Inte illa, nu kan jag på heltid ägna mig åt min favoritsysselsättning, göra meningslösa listor.

Idag är det riktigt riktigt varmt. Jag har hört folk klaga över denna vår, själv satt jag häromdagen och tänkte på hur skön den varit. Lite för lite regn för min smak, tycker det är mysigt när det smattrar mot rutorna. Men men... Nu har jag ju inlett med att vara lite typisk svensk och pratat om vädret. Det är märkligt att det bara är vi svenskar som använder det fenomenet, det är ju skitbra när man måste kallprata.

Idag blev det en lååång sovmorgon. Har mått lite si och så, beror väl på just vädret antar jag. Det ska bli lika varmt på lördag så jag lär väl ganska snabbt hamna i något dike och ligga och flämta. Jag ska alltså cykla tjejvättern på lördag. Jippie! Har inte särskilt många träningsmil i benen... Inte så många som jag borde ha i allafall! Men det kommer nog bli kul ändå, 9 mil kan man nog tvinga sig runt.

 I lite lagom god tid lämnades min cykel in för service idag med. Men som tur är så är firman bra och de lovade att ha gått igenom den tills imorgon. Dock var det fortfarande tveksamt om jag skulle få någon pakethållare på, då de antagligen glömt att beställa hem sorten som passar. Suck! Då blir det väl att köpa någon form av väska som jag kan ha med, för annars vet jag inte var jag ska göra av nyckel, plånbok och såna saker.

Annars har det varit en riktigt slö dag. Bobbe har visst bokat in några möten med husbyggefolk i nästa vecka och jag kom på idag att det ju redan är mitten på juni. Ska in till sjukhuset och göra kontraströntgen efter ett njurstensanfall nästa vecka och måste köpa lite pryttlar inför det. Sen börjar sommarkursen på måndag med... Och i slutet på juni åker jag till Spanien en kortis. Ujujuj, mycket på en gång! Nu ska jag iallafall ut och ta en långpromenad med vovvarna. Har ju äntligen blivit en temperatur som man kan stå ut i ute!

Maria Thoor

Vad är det för djur på bilden till höger?
(skydd mot spam)
Kommentera inlägget ovan: